Kunstleer wordt steeds mooier en is soms bijna niet te onderscheiden van echt leer. Toch zijn er een aantal dingen waaraan je echt leer kunt herkennen. Echt leer is namelijk soepel en elastisch en voelt vaak zacht aan.Waar kunstleer vaak een beetje plastic achtig ruikt, heeft echt leer bovendien een natuurlijke geur.
Het onderscheid tussen echt leer en nepleer kan je zien door het leer te plooien. Als de poriën verdwijnen als je het leder dubbelvouwt, dan heb je nepleer (of eventueel splitleer) in je handen. Bij echt leer blijven die poriën zichtbaar. Echt leer kan net als deze pigskin en zeewolf kleine gaatjes hebben van poriën.
Voor- en Nadelen van Kunstleer
Kunstleer neemt geen vocht op en is niet luchtdoorlatend. Hierdoor is kunstleer veel bestendiger dan echt leer wat in sommige toepassingen zoals werkkleding erg belangrijk kan zijn.
Imitatieleer is onverslijtbaar en afwasbaar. Dit materiaal is over het algemeen goedkoper dan echt leder. Schoenen gemaakt van namaakleer zien er langer nieuw uit en zijn bovendien resistenter. Het materiaal is waterafstotend.
Kunstleer is natuurlijk ten eerste de diervriendelijke variant van het echte leer. Het is gemakkelijker in het onderhoud en ook beter schoon te houden dan het echte werk. Ook is het niet vocht-doorlatend en zijn haren van eventuele huisdieren makkelijk te verwijderen.
Je moet het imitatieleer wel zo voorzichtig mogelijk wassen. De beste manier is om het te wassen in de wolstand van de wasmachine. In geen geval mag je het imitatieleer centrifugeren, anders kan het materiaal beschadigd raken. Na het wassen kun je gewoon het kunstleer gladstrijken en laten drogen.
Vaak worden leerproducten vervangen door een alternatief van polyester. De laatste jaren wordt dit materiaal steeds vaker geframed als vegan leer. Dit klopt in definitie, want er worden geen dierenhuiden gebruikt.
Je schoenen van kunstleer invetten
Waar je echt leren schoenen verzorgt door ze in te vetten met bijvoorbeeld een crème, neemt het kunststof waarvan kunstleer is gemaakt geen vet op.
Leer kan wel degelijk branden. Maar daar heb je wel hoge temperaturen voor nodig. Bij lagere temperaturen (bijvoorbeeld een aansteker) zal het hooguit smeulen. De oorzaak daarvoor is dat tijdens het looien het leer wordt ontdaan van vetten en oliën.
Kunstleer wordt gebruikt voor bijvoorbeeld stoelen, bankstellen, handtassen, jassen en schoenen. Een van de grote voordelen is dat het geen vocht opneemt of doorlaat. Dit is belangrijk wanneer het toegepast wordt in kleding of schoenen. Er bestaat ook een soort kunstleer voor de voering van schoenen.
Kunstleer (PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder)
Kunstleer is verkrijgbaar in verschillende soorten, zoals PU, imitatieleer, SKAI of kunstleder. Deze leersoorten worden vaak afgewerkt met een synthetische afwerking. Op deze manier krijgt de tas de look en feel van een leren tas.
Om het kunstleer soepel te houden, schoon te maken en op te frissen kun je je kunstleren meubel het beste 1 keer per 4 maanden behandelen met onze Leatherlook Clean & Care onderhoudsset. Met dit onderhoudsproduct heb je nog langer plezier van je meubel. Ga wel op de juiste manier aan de slag met dit onderhoudsmiddel.
Dit leer moet regelmatig met een pluisvrije, droge of iets vochtige doek afgestoft worden. Elke 3 tot 6 maanden moet het “leer” met PU-Protector gereinigd en verzorgd worden. Een pluisvrije zachte doek met PU-Protector vochtig maken en opwrijven.
Leer of leder is een materiaal gemaakt van dierenhuid van bijvoorbeeld koeien, paarden of varkens. Luxueuzere leersoorten zijn afkomstig van bijvoorbeeld een hert, een lam, een ree of een kalf. Ook de huid van krokodillen en slangen wordt tot leer verwerkt, evenals sommige kraakbeenvissen (haaien en roggen).
In de schoen of onderop de zool zit vaak een sticker met materiaal informatie. Zie je een figuurtje in de vorm van een koeienhuid? Dan kun je er van uitgaan dat het om een echt leren schoen gaat.
Synthetisch materiaal is een materiaal gemaakt van een coating met nerfimitatie. De benaming kunstleer of kunststof wordt ook veelal gebruikt voor synthetische schoenen. Soms is het best lastig om kunstleer en leer uit elkaar te houden.
Doe dat nooit! Want als leer nat wordt en dan meteen met te veel warmte gedroogd wordt, kan uw tas krimpen, uit vorm raken, barsten en uitdrogen. Zelfs als het een paar dagen kost, laat de tas op een natuurlijke manier drogen.
Angelus leerverf wordt wereldwijd geroemd als de beste verf voor het verven van allerlei soorten lederen voorwerpen. Bij Customs by BB vind je Angelus verf in alle kleuren die je maar kan bedenken. Zoek er een uit en geef jouw schoenen een mooi kleurtje!
Poets je schoenen dan wekelijks. Hoe vaker hoe beter! Daarnaast moet je je schoenen altijd poetsen / onderhouden nadat ze vies of nat geworden zijn.
Kunstleren die geen vocht opnemen zijn vaak vervaardigd uit PVC of een combinatie van PVC en polyurethaan. Zoals in de eerste alinea is kunstleer vaak geen echt leer. Het is wel mogelijk dat er een laagje polyurethaan op een splitleder onderlaag wordt gespoten. In dat geval is kunstleer ook een beetje echt.
Onderhoud vegan leer
Het onderhoud van vegan leer verschilt niet van echt leer. Wissel af, als je elke dag dezelfde tas gebruikt, zal hij natuurlijk sneller slijten. Maak regelmatig schoon ook van binnen. Gebruik een vochtige doek en veeg in lichte en draaiende bewegingen over de vlek.
Vegan Dr. Martens zijn gemaakt van synthetisch polyurethaan (pu) en polyvinylchloride (pvc). Heel herkenbaar is ook de Goodyear-zoolrand en het vakmanschap waarmee bovenwerk en zool aan elkaar zijn warmtegelast en aan elkaar zijn genaaid en niet gelijmd, zoals veel andere schoenen.
Doe 1 deel azijn en 2 delen lijnzaadolie in een afsluitbaar potje; Goed schudden voor gebruik en het leer reinigen met een zachte schone doek met dit mengsel; Goed uitwrijven met de zachte doek, zodat er geen olie op je kleren kan komen.
Oorspronkelijk werd groene zeep gemaakt van hennepolie. Deze olie heeft van nature een enigszins groene kleur. Waardoor het groene zeep werd genoemd. Tegenwoordig wordt groene zeep van andere goedkope plantaardige olie gemaakt.