Een waterontharder neem je omdat je geen kalk in je water wilt. Kalkvrij water heeft een aantal grote voordelen. Een waterontharder is bijvoorbeeld duurzaam en goed voor je huid. Je apparaten gaan langer mee en je hoeft geen agressieve, chemische schoomaakmiddelen te gebruiken tegen kalkaanslag.
Bij gebruik van een waterverzachter is er geen sprake van langdurig stilstaand water omdat het water continu circuleert, tenzij je voor langere tijd op vakantie gaat. Na een vakantieperiode is het daarom aan te raden om het water enige tijd te laten lopen zodat het systeem zich schoon kan spoelen.
Omdat bijna alle waterleidingbedrijven zelf hun water ontharden, zijn er bijna geen huishoudens waarvoor een waterontharder echt nuttig is. Op de meeste plekken ligt de hardheid rond de 8 °dH. Er zijn wel uitschieters van 2 tot 18. Maar volgens de consumentenbond heeft zelf water ontharden pas zin vanaf 20 °dH.
Energieverbruik. Uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Statistiek blijkt dat een gemiddeld gezin op jaarbasis 419 euro spendeert aan warm water. Dankzij een ontharder vindt er geen kalkafzetting meer plaats in de toestellen die met warm water werken, dus kan een gezin 15% besparen, ofwel 63 euro.
Het drinkwater in Nederland is sowieso veilig. Het drinken van onthard water is net zo veilig.
Een elektrische waterontharder verbruikt energie. Het energieverbruik van een waterontharder is gemiddeld 9 kWh. Dit komt overeen met zo'n 1,80 euro per jaar.
In hard water zit kalk.Dit zet zich af op verwarmingselementen en warmtewisselaars zoals bijvoorbeeld de cv-ketel en isoleert deze daarmee. Hierdoor kan de warmteoverdracht minder goed plaatsvinden. Denk hierbij aan als u gebruik maakt van warm water bij douchen of warmwater gebruik bij de kraan.
Het kalk verdwijnt via de afvoer
In deze stapt komt het kalk dan ook weer vrij en wordt via een afvoerleiding vanuit de ontharder via de afvoer weggespoeld de woning uit. Hierdoor ben je definitief van kalk af in de woning. Het kalk verdwijnt dus uit de ontharder via de afvoer en blijft dus niet in het leiding water.
Eigenlijk is er geen verschil tussen de twee. De termen waterontharder en waterverzachter worden door elkaar gebruikt. Ze verwijzen naar toepassingen, producten die hard water zacht maken door kalk te verwijderen uit water. Sommige producten veranderen het water met kalk van structuur.
Zacht water bevat lage concentraties calcium en magnesium. In West-Schotland is het water bv. van nature zacht doordat het ontspruit in kalkarme gronden en rotsen. Te zacht water heeft echter ook minpunten: het heeft een zoutige smaak, bevat meer chemicaliën, is nadelig voor mensen die hun zoutinname moeten beperken, …
Een waterontharder spoelt de ionenwisselaar om de paar dagen door. Hoeveel dagen dit is wordt bepaald door de hardheid van het leidingwater, hoeveel onthard water er wordt gebruikt, het volume van de ionenwisselaar en de resthardheid instelling.
Een waterontharder is een robuust en duurzaam toestel dat ontworpen is om lang mee te gaan. U mag rekenen op een levensduur van minimaal vijftien jaar. Maar met het juiste onderhoud kan u nog veel langer op uw toestel rekenen, tot zelfs 25 jaar.
Wat is beter een waterontharder met of zonder zout? Een waterontharder met zout is kort gezegd beter. Het is namelijk de enige waterontharder die echt al het kalk uit het leidingwater haalt. Hierdoor ondervindt u ook geen nadelen meer van de kalkaanslag die het kalk veroorzaakt.
Past de waterontharder in de meterkast? De water ontharders van Mooiwater zijn zeer geschikt om in de meterkast te zetten. Ze hebben ondanks een grote capaciteit een kleine afmeting. Daarnaast zijn ze qua vorm zo ontworpen dat ze er op verschillende manieren ingezet kunnen worden.
De waterontharder dient u altijd na de watermeter te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld in de bijkeuken, meterkast, garage of de kruipruimte zijn.
Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. Zo kun je het kalk in het water meten met zeeptesten, teststroken en druppeltesten (waterhardheid tester). Daarnaast kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf.
Ontharden. Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Verschillende soorten cv-ketels
Een solo cv-ketel zorgt alleen voor centrale verwarming. Als je ook warm tapwater wilt hebben, dan is het nodig om een boiler of (keuken)geiser aan te schaffen.
Grofweg zijn er vier alternatieven: de warmtepomp, elektrische ketel, zonneboiler en biomassaketel. Let op: alle bedragen die hieronder worden genoemd zijn indicaties op basis van doorsneehuizen en -gebruik. Vind je vooral het milieu belangrijk?Dan is de warmtepomp het beste alternatief.
Antwoord: ja, dat kan. Maar er is ook een goede reden om het niet te doen. Onthard water water houdt het blad van uw planten kalkvrij waardoor ze er beter uitzien.
Wil je een waterontharder kopen, kies dan zeker een toestel waarvan de capaciteit is afgestemd op jouw verbruik en de waterhardheid in je regio. Bij een te lage capaciteit zijn onnodig veel spoelingen met zout water nodig (regeneratie), waardoor je ook onnodig veel zout en energie verbruikt.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 400. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Miljoenen mensen wereldwijd hebben een waterontharder in het algemeen en er zijn nu al meer dan 325.000 AquaCell eigenaren, terwijl de echte groei eigenlijk nog maar net is ingezet. In 1925 begon in de Verenigde Staten de verkoop van waterontharders aan particulieren.