Wanneer u een zacht geknaag aan houten constructies of meubelstukken in huis hoort, dan heeft u mogelijk te maken met houtworm. U herkent houtworm ook aan kleine hoopjes zaagsel onder houten constructies en ronde gaatjes in houten voorwerpen.
De meest voorkomende houtaantastende insecten zijn de Houtworm, Bonte knaagkever, Huisboktor en Spinthoutkever. De levenscyclus van deze houtaantastende insecten is als volgt: paring - eitje - larve - pop - kever. De duur van de levenscyclus is afhankelijk van het soort insect en varieert van 1 tot 12 jaar.
3. Knagend geluid in het hout. De larven van de houtworm vreten hun weg door het hout. Niet zo gek dus dat je een knagend geluid kunt horen.
U kunt houtworm herkennen als u in uw hout ronde gaatjes ziet die een grootte hebben van 3 - 6 mm gekomen. De kevers zijn chocolade bruin van kleur en hebben een ronde doorsnede. Het houtwormkevertje verbergt meestal zijn kop onder het halsschild.
Houtworm gaat dood wanneer het in contact komt met brandstoffen als petroleum (lampenolie) of benzine. Wrijf het hout goed in en laat de ruimte even een tijdje gesloten.
Houtworm verdwijnt niet vanzelf. Het kan zelfs jaren duren voor de larven van de houtwormkever volwassen worden. Tot die tijd zitten ze gewoon in houten constructies en veroorzaken ze elke dag meer schade. Het komt ook voor dat volwassen kevers terugkeren naar de plek waar ze als larven hebben geleefd.
Actieve houtworm kunt u herkennen aan zaagsel.
De karakteristieke ronde gaatjes in hout die hierdoor ontstaan noemen we ook wel uitvliegopeningen. Bij dit geknaag komt zaagsel vrij. Wanneer u zaagsel ziet in de buurt van hout dan is het zeer waarschijnlijk dat de houtworm nog actief is.
Hoe ziet een houtworm eruit? Houtworm is de larve van verschillende soorten houtkevers. Ze zijn meestal wit of crèmekleurig en hebben een langwerpig lichaam dat aan de uiteinden smaller wordt. Het lichaam van de houtworm is bedekt met kleine haartjes en ze hebben zes kleine pootjes aan de voorkant van hun lichaam.
Zaagsel en uitwerpselen: Houttermieten produceren zaagsel en uitwerpselen die zich kunnen ophopen rond de gaten en galerijen die ze in het hout hebben gegraven. Als u kleine hoopjes zaagsel in de buurt van brandhout vindt of kleine vlekjes uitwerpselen, kan er sprake zijn van termieten.
U herkent aangetast hout dan ook aan de kleine hoopjes boormeel (zaagsel) die onder het hout liggen. Een houtworm komt nooit alleen: vaak bevat een stuk hout tientallen wormpjes die evenzoveel gaatjes boren.
Boktor in huis zit vaak verscholen en is niet altijd makkelijk te herkennen. Toch zijn er verschillende typische kenmerken die wijzen op de aanwezigheid van boktorren: Crémekleurig boormeel op hout en op de grond. Aanwezigheid van ovale uitvliegopeningen (6-9 mm)
Ze knagen zo makkelijk door plastic, hout, zachte metalen en stukjes beton. Hiermee kunnen ze grote schade aanrichten. Zo banen ze ook een weg naar hun voedselbron. Als er twee parallelle gaten naast elkaar liggen, is de kans groot dat het knaagschade van ratten is.
Ratten knagen aan zowel hout, plastic als metalen voorwerpen. Hierdoor kan er in de tuin schade ontstaan aan tuinmeubilair of komen er beetsporen in het houtwerk van de schuur, tuinhuis of het hekwerk.
Is houtworm gevaarlijk voor je gezondheid? Houtworm is niet gevaarlijk voor mensen. De larven bijten en steken niet.
Houtworm is vooral ernstig als je er niet snel iets aan laat doen. Een houtwormkever legt tot wel veertig eitjes. Na verloop van tijd wemelt het dan ook van de houtworm, waardoor soms complete dakconstructies worden aangevreten. Dit leidt in een enkel geval zelfs op instortingsgevaar.
Verschillende middelen zijn beschikbaar om houtworm te bestrijden. Denk aan bestrijdingsmiddelen als HG houtworm, Perfacs houtworm, Tenco anti-houtworm, enzovoorts. Naast deze middelen uit de bouwmarkt zijn er middelen zoals petroleum (lampolie), permethrin en diverse huismiddeltjes.
Petroleum of bezine zijn goede oliën om hout mee af te sluiten voor houtwormen. Je kan de olie op het hout smeren. Dit is dus een goede manier om houtwormen te voorkomen. Als de houtwormen al in het hout zitten, kunnen ze er ook niet meer uit, waardoor ze alleen maar dieper het hout in kunnen.
De houtworm kan in je huis komen als de omstandigheden daar goed voor zijn. Voor houtwormen zijn dit: Koele ruimtes met een verhoogde luchtvochtigheid (ongeveer 60% en meer) met oudere (dus goed gedroogde) houten voorwerpen. Houten vloeren die relatief vochtig zijn, bijvoorbeeld omdat ze vaak gedweild worden.
Verwacht geen wonderen. Houtwormbestrijding met azijn, spiritus, petroleum, benzine of ammoniak mislukt vaak. Dat komt omdat deze middelen niet sterk genoeg zijn om alle houtworm in het hout te doden.
Wil je houtworm bestrijden met verhitting, dan moet je het houten voorwerp ten minste een half uur op minstens 55 graden in de oven zetten. Bestrijding met kou doe je door het houten voorwerp twee weken in de vriezer te leggen.
Bewerkt of geverfd hout kan ook aangetast worden door houtworm, wanneer verf of beits begint af te bladeren en het hout door invloeden van buitenaf zwakker wordt.
Houtwormen. Houtwormen zijn de larven van bepaalde kevers die hout eten. Je voorkomt aantasting door houtwormen als je het hout beschermt met verf, was of beits.