Ze bevatten wel behoorlijk wat suiker en vrij weinig ijzer. Door de toevoeging van ijzer komt de Frutesse Rinse Extra Appelstroop als Beste uit de Test.
Omdat appelstroop veel suiker bevat staat het niet in de Schijf van Vijf. Dat geldt ook voor andere vormen van zoet beleg. Maar je kunt wel elke dag kiezen voor een boterham met zoet beleg, zoals appelstroop, als je verder gezond eet. In het geval van appelstroop geldt dit als dagkeuze.
Maar het is hartstikke zoet, dus is het wel zo gezond? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: het is niet zo gezond als je misschien zou denken. Ongezond is het ook niet, maar het bestaat wel voor de helft uit suiker. Dit is iets minder suiker dan in jam zit (daar zit gemiddeld 60 procent suiker in).
Voordeel: appelstroop bevat veel ijzer
Je hebt het vast vaak gehoord: appelstroop is gezond omdat het veel ijzer bevat. En dat is niet te ontkennen: in honderd gram appelstroop, zit zo'n dertien milligram ijzer. Een belegde boterham met ongeveer twintig gram appelstroop, bevat dan ook wel 2,6 milligram ijzer.
Ondanks de varianten zonder suiker, zoals veel soorten pindakaas, zijn deze belegsoorten niet gezonder. Ze bevatten veel (verzadigde) vetten. In sommige diëten worden appelstroop en vruchtenhagel gezien als 'gezonder' broodbeleg.
Is appelmoes gezond? Appelmoes zonder toegevoegde suikers is volgens het Voedingscentrum een verantwoorde keuze, maar mét toegevoegde suikers niet. Bovendien is appelmoes niet even gezond als een appel. Kauw je op een appel, dan raak je meer verzadigd dan wanneer je een schaaltje moes opeet.
5x toch even wat anders
Toch kan je vleeswaren als ham, boterhamworst en kipfilet wel maximaal één keer per dag wel eten. Deze drie soorten vleeswaren zijn namelijk minder vet, alleen bevatten wel zout. Kaas bevat daarentegen veel vetten, dus ook hiervoor geldt niet te veel kaas als je gezond wil eten.
Maar welk zoet beleg is dan het gezondst? Voorbeelden van gezond zoet broodbeleg zijn producten die in de Schijf van Vijf staan, zoals appelstroop, perenstroop, halvajam of jam. Tevens is fruit ook een gezond broodbeleg, denk hierbij aan plakjes aardbei, appel of banaan.
Dit product kan de dagelijkse uitzondering zijn op een verder gezond voedingspatroon. Zoet beleg zoals Echte Luikse Siroop 300 g is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Echte Luikse Siroop 300 g is een prima keuze uit zoet beleg als dagelijks extraatje.
In veel rinse appelstropen komt de rinse smaak van suikerbieten doordat rinse appelstroop voor 30% uit appels en daarnaast voor ongeveer 70% uit suikerbieten bestaat. Het sap van die suikerbieten bevat veel ijzer. Een boterham belegging Rinse appelstroop bevat daardoor ruim 1 mg ijzer.
Jam en appelstroop lijken misschien gezond doordat ze niet zoveel calorieën en vetten bevatten. Maar er zijn wel heel veel suikers aan toegevoegd. “Het is inmiddels bekend dat veel suiker niet goed is voor onze gezondheid.
Suiker in appelsap
Als je sap drinkt krijg je ongemerkt veel suiker, en dus calorieën, binnen. Het is beter om fruit en groente te eten in plaats van te drinken. Je krijgt dan ook de vezels binnen en bent sneller verzadigd. In een glas (200 ml) appelsap zit ongeveer 21 gram suiker.
Het aantal vezels valt een beetje tegen en varieert per soort, zo'n 3 tot 5 mg per 100 gram, wat betekent dat het vrij snelle koolhydraten zijn. Gemiddeld zitten er daarnaast vooral B-vitamines in appelstroop: B1, B2 en B6. Vooral de mineralen dragen echter bij aan de gezondheidswaarde van de stroop.
Als we de drie producten gaan evalueren volgens hun glycemische index, is agavesiroop dus de winnaar. Met een GI van 19 doet agave je suikerspiegel minder snel stijgen dan honing dat een GI heeft van 58, en ahornsiroop met een GI van 54. Anderzijds bestaat agavesiroop voor het grootste deel uit fructose.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Toch is pindakaas gezond
Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal). Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg.
Volgens het Voedingscentrum is appelmoes best een verantwoorde keuze, als je maar voor de varianten zonder toegevoegde suiker kiest. Het is dan ook goed nieuws dat de soorten die het beste werden getest, geen toegevoegd suiker bevat. Hak Appelmoes Light kreeg een 7,6 en is daarmee de winnaar van de test.
Sommige geneesmiddelen (middeltjes tegen diarree en krampwerende middelen) kunnen diarree doeltreffend verlichten. Toch blijven maatregelen op het vlak van voeding cruciaal. Ga vooral voor geraffineerde zetmeelhoudende producten (wit brood, witte rijst enz.), gestoofde groenten en fruit (appelmoes, wortelpuree enz.)
Het is geen groente
Het is lekker, dat wel, maar we vergeten vaak dat appels geen groenten zijn maar fruit. Appelmoes kan groente niet vervangen en dit zie je bijvoorbeeld in de vergelijking met andijvie. Andijvie bevat namelijk veel meer mineralen en vitaminen dan appelmoes.