Vakantiegeld is verplicht en mag niet in het gewone loon verstopt zitten. Daarnaast hoor je ook nog vakantierecht (betaald verlof) op te bouwen over je gewerkte uren. Het is wettelijk bepaald dat het vakantiegeld op je loonstrook wordt vermeld.
De werkgever is verplicht het vakantiegeld in de afgesproken maand uit te betalen. Als het vakantiegeld niet op tijd wordt betaald, is deze vordering opeisbaar. Dit betekent dat de werknemer juridische stappen kan ondernemen om het vakantiegeld te vorderen. Er wordt dan een loonvorderingsprocedure opgestart.
Het vakantiegeld is rond 1910 in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat werknemers het zich konden veroorloven om lekker op vakantie te gaan. Dit bedrag is vastgesteld op minimaal 8% van het bruto jaarloon. Hierover moet nog belasting worden betaald.
Iedereen die werkt of een uitkering krijgt, heeft recht op vakantiegeld. Het vakantiegeld is minimaal 8% van je wat je bruto in een jaar hebt verdiend. Meestal krijg je het vakantiegeld in mei of juni op je rekening.
Vrijwel elke werknemer heeft recht op vakantiegeld dat wordt uitbetaald. Meestal wordt het vakantiegeld eind mei aan de werknemer uitbetaald en bedraagt het iets minder dan een maandloon: 8% van het jaarloon.
De eerste voorwaarde is dat u in mei een pensioen moet ontvangen. Als u geen pensioen ontvangt in mei, hebt u sowieso geen recht op vakantiegeld. De andere voorwaarden en het bedrag van het vakantiegeld verschillen naargelang het stelsel waarin u werkte: Heb ik recht op vakantiegeld bij mijn werknemerspensioen?
Alleen bedienden en ambtenaren genieten van de doorbetaling van hun loon tijdens vakantiedagen. Zij ontvangen vakantiegeld via hun werkgever. Arbeiders en niet-zelfstandige kunstenaars ontvangen vakantiegeld tijdens de maanden mei en juni.
Naast dat je het uiteraard even kunt navragen bij HR / je baas, kun je je (tot nu toe) opgespaarde vakantiegeld ook zien op je salarisstrook. De hoogte van je vakantiegeld wordt berekend over je salaris van juni 2021 t/m juni 2022. Het vakantiegeld is in de meeste gevallen 8% van het brutoloon.
Wat is het verschil tussen maandelijks of jaarlijks uitbetalen? Belastingtechnisch gezien maakt dat niets uit. Je krijgt in totaal hetzelfde bedrag uitgekeerd, of je nou kiest voor een maandelijkse of jaarlijkse uitbetaling.
Met een nulurencontract heeft u recht op vakantie en vakantiegeld. U bouwt vakantie-uren op over de uren die u heeft gewerkt. Uw vakantiegeld is minstens 8% van het loon dat u het afgelopen jaar heeft verdiend.
Blijft uw werkgever in gebreke en komt u daardoor in financiële problemen dan kan er een procedure worden gestart om via de rechter af te dwingen dat uw werkgever alsnog aan de verplichting voldoet om u uw vakantietoeslag uit te keren.
Wie heeft recht op vakantiegeld? Elke bediende, ambtenaar, arbeider of niet-zelfstandige kunstenaar heeft recht op vakantiedagen en op vakantiegeld. Zowel de vakantiedagen als het vakantiegeld worden berekend op basis van de arbeidsprestaties uit het voorgaande jaar.
In de wet staat geen verplichting om een dertiende maand uit te betalen. Een werknemer heeft hier in principe dus geen recht op, tenzij een eindejaarsuitkering is geregeld in een cao, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst. In die gevallen kun je er als werkgever toch aan gebonden zijn.
U heeft recht op vakantiegeld van minimaal 8% van uw brutojaarsalaris van het afgelopen jaar. De wettelijke term hiervoor is vakantiebijslag. Maar de meeste mensen noemen het vakantiegeld of vakantietoeslag.
Als de werkgever het vakantiegeld te laat uitbetaalt, is hij naast wettelijke rente hierover ook de wettelijke verhoging verschuldigd. Deze wettelijke verhoging kan oplopen tot 50% van het verschuldigde vakantiegeld. Aldus, het later uitbetalen van het vakantiegeld vanwege de coronacrisis is niet zomaar toegestaan.
Vakantiegeld is eigenlijk een soort spaarpot van jouw eigen geld die de werkgever voor je bewaart. Het gaat allemaal vanzelf en in mei krijg je ineens een leuk bedrag op je rekening om een vakantie van te boeken.
Vakantiegeld en belastingen
Het belastingtarief tot € 69.399 is 37,07 procent in 2022. Vanaf 69.399 euro is het 49,5 procent. Je werkgever houdt hier al rekening mee en houdt elke maand een passend deel van het inkomen in. Het vakantiegeld komt echter bovenop je inkomen en kan daardoor in het hoogste tarief vallen.
Het vakantiegeld wordt berekend op basis van al uw prestaties en lonen van het jaar dat voorafgaat aan het vakantiejaar. Daarbij wordt rekening gehouden met alle werkgevers waar u als arbeider gewerkt heeft.
Meestal valt uw gehele vakantiegeld, of een deel van uw vakantiegeld, buiten het beslag en mag de deurwaarder dit niet in beslag nemen, of moet hij dit geld aan u terugbetalen. U heeft altijd recht op een minimaal deel van uw inkomen om van te leven. De deurwaarder mag dat niet in beslag nemen.
Als u in dat kalenderjaar het hele jaar hebt gewerkt, dan hebt u in uw vakantiejaar recht op de volledige vier weken betaalde vakantie. Hebt u bijvoorbeeld maar een half jaar gewerkt, dan hebt u recht op maar twee weken betaalde vakantie. Voor die vakantiedagen krijgt u ook vakantiegeld.
Vakantiegeld wordt berekend over je brutoloon. Dat is het loon voor aftrek van belasting en sociale lasten. Je vermenigvuldigt jouw brutoloon met het percentage vakantiegeld dat je krijgt. Dit is meestal 8%.
De nieuwe werkgever berekent een vakantiegeld alsof de bediende gedurende het ganse vakantiedienstjaar bij hem zou gewerkt hebben en mag het vertrekvakantiegeld verrekenen met het berekend bedrag (de aftrek mag nooit groter zijn dan het bedrag aan vakantiegeld voor de verlofdagen die de bediende opneemt).
Vakantiegeld: 92% van je maandloon
Jaarlijks krijg je als bediende bovenop je salaris een extraatje: je dubbel vakantiegeld. In theorie krijg je dat net voor de periode van je 'hoofdvakantie'. Dit dubbel vakantiegeld bedraagt 92% van je maandloon.
Eerst even de puntjes op de i zetten: een 13e maand (of zelfs een 14e …) is een eindejaarspremie, maar omgekeerd gaat dit niet altijd op. De premie heet alleen maar zo, als hij exact overeenstemt met het brutoloon van een volledige maand.