Om gepoedercoat materiaal schoon te maken heb je een doek of een zachte borstel nodig. Gebruik lauw water of een milde zeepoplossing om de oppervlakte van het product schoon te maken. Gebruik hiervoor nooit bijtende wasmiddelen. Maak het product, na het schoonmaken, nat met water en maak het daarna droog.
Gepoedercoat staal en -aluminium zijn kwetsbare materialen en als zodanig niet bestand tegen weersinvloeden en verontreiniging. De materialen kunnen bovendien gemakkelijk corroderen (invreten, bijten, roesten).
Milde reinigingsmiddelen gebruiken met een pH waarde van 5 – 8; geen oplosmiddelen zoals alcohol en ethanol. Voor sterk verontreinigde objecten een polijstende cleaner gebruiken. Schoonmaken alleen met een doek of spons; vermijd een ijzerspons, schuurpapier of alles dat kan krassen.
Poedercoaten is net zoals natlakken ook gevoelig voor roesten. Over het algemeen is de poedercoat wel sterker, maar op plekken waar bijvoorbeeld geen of weinig poeder is gekomen zal het sneller gaan roesten.
Gepoedercoat metaal
Het aluminium of metalen frame van deze meubelen is bedekt met een coating die bestaat uit poeder. Deze voorkomt de aanhechting van vocht en vuil waardoor van doorroesten geen sprake is.
Gebruik milde reinigingsmiddelen met een pH waarde van 5 – 8; geen oplosmiddelen zoals alcohol en ethanol. Voor sterk verontreinigde objecten gebruik je een polijstende cleaner. Gebruik bij het schoonmaken alleen een doek of spons; vermijd een ijzerspons, schuurpapier of alles dat kan krassen.
Gepoedercoat staal of aluminium heeft weinig onderhoud nodig. Wanneer een gepoedercoat product buiten staat, is het belangrijk dat je deze regelmatig schoonmaakt. Om gepoedercoat materiaal schoon te maken heb je een doek of een zachte borstel nodig.
Normaal heeft poedercoating een glad oppervlak waardoor verf niet kan hechten. Door het zorgvuldig op te schuren kun je er effectief op schilderen. Veeg de plek die je gaat verven af met een geschikt oplosmiddel. Spoel het ten slotte af met warm water en laat het dan drogen.
Poedercoating is hard en kan goed verdeeld worden over het metaal. Daarnaast biedt poedercoating de mogelijkheid tot speciale effecten. Daarnaast bevatten poeders geen oplosmiddelen die schadelijk zijn voor het milieu. De resten van poeder kunnen vaak worden hergebruikt.
Voor het beste effect zonder kleurverschil kan je het object natuurlijk opnieuw laten poedercoaten. In sommige gevallen kan de coating kan ook plaatselijk worden hersteld.
Niks an 't handje! Je fixt het met een nat doekje met zachte groene zeep. Daarna even met een droge doek napoetsen en klaar! Niets meer en niets minder.
Poedercoating biedt uitstekende bescherming
Denk hierbij bijvoorbeeld aan de invloed van pekel op gepoedercoate velgen of de invloed van chemische stoffen. De bescherming die poedercoating hiertegen biedt is vele malen beter in vergelijking met natlakken.
Kort gezegd: Poedercoating is een elektrostatisch proces waarbij met een spuitpistool poeder wordt aangebracht op metaal. Tijdens het uitharden in de oven worden de poederdeeltjes door de warmte eerst vloeibaar. Daarna stroperig en tenslotte uitgehard tot een mooie, duurzame coating!
Poedercoaten of natlakken geeft thermisch verzinkt staal een beschermend kleurtje alsook een duurzame bescherming tegen corrosie. Poedercoating is een electrostatisch proces waarbij met een spuitpistool poeder wordt aangebracht op metaal en dit direct na het thermisch verzinken of galvaniseren.
Wilt u zelf poederlakken dan zijn er verschillende do it yourself (DIY) setjes op de markt. Een complete poedercoat set bestaat onder andere uit een spray-gun met lans, voetschakelaar, vochtafscheiders, poedercontainers, electrostatische basis unit en twee reservenozzles.
Denk voor een standaardbehandeling van vier stalen velgen aan minimaal zo'n 200 euro. Dit is een indicatie, voor exacte prijzen kun je het beste een belronde doen langs wat poedercoat bedrijven. Na het poedercoaten zien velgen er zo uit: als nieuw! Let op: er kunnen eventuele extra kosten bijkomen.
Staal, verzinkt staal, RVS en aluminium kunnen in iedere gewenste RAL en NCS kleur worden gepoedercoat.
Materiaal dat voorzien is van een poedercoating heeft een lange levensduur. Om het materiaal goed te onderhouden is het belangrijk om vuil periodiek te verwijderen. Hoe vaak dit nodig is en op welke manier is afhankelijk van de locatie waar het product zich bevindt.
De voordelen van poedercoating op een rij:
Opbouw van voldoende laagdikte mogelijk in 1 arbeidsgang. Weinig afval, overspray kan worden teruggewonnen. Relatief eenvoudig aan te brengen. Goede UV- en weersbestendigheid.
Eén- of twee-laags poedercoating
Op de geprepareerde ondergrond wordt vervolgens een poederlaag met een gemiddelde dikte van ca. 80 micrometer aangebracht.
Thermisch verzinken is de allerbeste manier om staal te conserveren. Deze roestwerende behandeling doet ook in de buitenlucht vele tientallen jaren zijn werk. Het is bovendien erg stootvast. Het staal wordt eerst in een zuurbad gedompeld, waardoor alle roest en dergelijke oplost.
Zilver (argentum) is namelijk een edelmetaal en roest bijna niet. Andere edelmetalen zijn goud (aurum) en plantina (platinium). Let op: deze edelmetalen reageren wel met zuurstof en water, maar ze zullen niet snel roesten. Zilver moet je bijvoorbeeld eens in de zoveel tijd even oppoetsen.
Dan biedt elektrolytische verzinking - één manier van galvaniseren dus - uw product voldoende bescherming tegen corrosie. Een extra voordeel is dat deze behandeling meestal een gladdere en mooiere finish heeft en meestal minder prijzig is dan thermisch verzinken.