Slangenboor. Met een slangenboor kun je diepe gaten maken. Dit is het aangewezen type wanneer je bijvoorbeeld in dikke balken moet boren. De spiraalvorm – die als een slang rond de as kronkelt – zorgt ervoor dat het boorstof goed wordt afgevoerd en er een schoon, glad gat ontstaat.
Een speedboor wordt ook wel vlinderboor genoemd en is een houtboor. De speedboor kan gebruikt worden om te boren in zachte houtsoorten. De speedboor wordt voornamelijk gebruikt om snel en diep gaten te boren in hout, spaanplaten en houtachtige materialen. Deze boor is heel makkelijk te herkennen aan zijn vorm.
Overweeg dan een speedboor. Deze houtboor, ook wel vlinderboor genoemd, gebruik je om relatief grote gaten te boren in hout of plaatmateriaal. Gebruik een hoog toerental om het brede blad met de scherpe centreerpunt door het hout te sturen.
Spiraalboren zijn boren waarbij de spanen via een spiraalvormige groef uit het gat worden afgevoerd. Dit is de meest voorkomende soort boor en het meest gebruikte verspanende gereedschap.
Een Forstnerboor of cilinderkopboor is een speciale houtboor waarmee zuiver ronde, ondiepe gaten met een vlakke bodem geboord kunnen worden. Benjamin Forstner is de uitvinder van deze boor en wilde ronde gaten maken in ondiep plaatmateriaal.
Er kan een doorlopend of een blind gat worden gemaakt. Een blind gat kan een rechte onderkant bevatten of gewoon de punthoek die de boor heeft. De blinde boorgaten met de rechte kant moeten vaak nog na geboord worden met een frees of een boor waarvan de onderzijde recht is geslepen.
De cobalt gelegeerde metaalboor is de metaalboor van de beste kwaliteit. Doordat deze boor met 5% cobalt is gelegeerd is deze geschikt om in RVS en inox te boren , dus geschikt voor de hardste metalen.
Een betonboor kan zowel steen als beton en natuursteen aan. Kroonboor; wordt ook wel dozenboor genoemd. Dit is een boor met buisvormige, aangelaste of opgeschroefde kop, met ringvormig geplaatste snijtanden.
Een stappenboor wordt gebruikt voor het stapsgewijs boren van mooie ronde gaten. Dit wordt ook wel eens trapsgewijs genoemd. De boor wordt niet alleen in metaal gebruikt, maar ook in kunststof. De spiraal zorgt voor een betere afvoer.
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt. Het loont daarom het eerste stuk zacht te boren en pas bij goede grip vol vermogen toe te passen.
Proppenboor boorset 4 delig voor hout. Voor proppen van 5, 8, 10 en 13mm. Voor het maken van houten proppen om schroefgaten af te dekken, zorg er bij het boren voor dat zowel boor als werkstuk niet kunnen bewegen.
Een Azobe slangenboor wordt specifiek gebruikt voor het boren in tropisch hardhout, zoals Azobé. Een slangenboor wordt ook wel een balkenboor genoemd. Een Azobé slangenboor heeft een wijdere spiraal dan de gewone slangenboor.
Boren is het maken van inkepingen met een halfronde boorvorm, waardoor bolletje ontstaan. Hiervoor gebruik je een Pommes parisienne boor. Uitboren: Is het verwijderen van onbruikbare delen in het midden van producten, zoals klokhuizen in appels en peren of de kern van een ananas.
Metaalboren zijn meestal gemaakt van het materiaal HSS. Dit staat voor High Speed Steel, in het Nederlands ook wel snelstaal genoemd.
Het grote verschil tussen een steenboor en betonboor is te zien aan de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor in de punt harder. Bij een betonboor is de punt er apart opgezet omdat deze van Widia metaal moet zijn.
Een steenboor is geschikt voor zachte en normaal harde (bak)steensoorten, en niet voor beton. Als je in steen gaat boren zorg er dan voor dat je een boormachine hebt met een klopboorfunctie erop. Tip! Er bestaan ook zogenaamde universeel boortjes die zowel door hout als door steen heen kunnen.
Het materiaal van een steenboor is te zwak om door beton of natuursteen te boren. Je kan een goede steenboor dus gebruiken om iets op te hangen in de tuin of om een gaatje in een gipswand te boren. Het stompe uiteinde zorgt ervoor dat je veel kracht op steen kan zetten.
Je herkent een HSS-tin metaalboor door de goudkleurige coating. Een cobalt metaalboor (HSS-Co) bestaat uit 5 procent cobalt. Deze boor is geschikt voor het boren in hardere metalen zoals RVS, messing, gietijzer, koper en brons. HSS-Co boren behouden bij hoge temperaturen hun stevigheid en blijven langer scherp.
Wat doet een centerboor? Bij het boren van gaten op een metalen oppervlak zoekt de boor telkens naar een uitweg. Daarom maak je best eerst een gaatje met centerboor. De boor zoekt het center van het gat, en dankzij het voorgemaakte gaatje van de centerboor voorkom je dat de boor wegloopt.
Speciaal voor het boren in harde metalen als inox en gietijzer is er de cobalt metaalboor, die bestaat uit een legering van HSS met vijf procent cobalt. En natuurlijk zijn er allerlei speciale boren voor specifieke metaalsoorten en toepassingen.
De Azobe slangenboor is geschikt om grotere gaten te boren in harde houtsoorten. Door deze boor rustig op het hout te drukken en vervolgens langzaam en op een laag toerental te boren, zal er een mooi gat ontstaan in het hardhout.