Cornedbeef is in feite gepekeld en gekookt rundvlees. We weten allemaal wat beef is, maar corned zou een verwijzing zijn naar het grofkorrelige zout waarin het vlees wordt ingelegd. Dat noem je namelijk ook wel 'corns of salt' in het Engels.
Er zit 1,8 gram vet in 1 voor snee (15 gram) cornedbeef, waarvan 0,7 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Cornedbeef is gekookt en soms in stukjes ingeblikt rundvlees. Doordat er zout aan het vlees is toegevoegd en het gekookt en ingeblikt is, is het lang houdbaar. De term "corn" betekent "kleine, harde korrel" en verwijst naar het gebruikte zout (vergelijk het Nederlandse pekelvlees).
Welnu, dat 'cornedbeef' is een interessant woord. Dat komt door de manier waarop we het uitspreken. Want ook al gaat het hier om een woord dat duidelijk uit het Engels komt (corned beef, letterlijk: gezouten rundvlees) spreken we het toch helemaal op zijn Nederlands uit: kornétbief.
Echte cornedbeef wordt rauw, in fijne plakjes op sandwiches gegeten, maar evengoed gekookt of gestoofd met aardappelen, kool en wortelen.
Cornedbeef is in feite gepekeld en gekookt rundvlees. We weten allemaal wat beef is, maar corned zou een verwijzing zijn naar het grofkorrelige zout waarin het vlees wordt ingelegd. Dat noem je namelijk ook wel 'corns of salt' in het Engels.
Eenmaal geopend, dan is de corned beef tot vier dagen houdbaar in de koelkast. Een gerecht met corned beef kan worden ingevroren. De corned beef is in dat geval 2 tot 3 maanden te bewaren in de vriezer.
Princes Group heeft aangekondigd dat ze sinds november 2020 geen contracten voor corned beef meer met JBS hebben afgesloten en heeft toegezegd dat ze een nieuw inkoopbeleid voor Braziliaanse materialen hebben waarin onder andere absoluut geen ontbossing toegestaan is.
Hoe spreek je cornedbeef uit? Er zijn twee mogelijkheden: 'kor-nèt-bief' en (op z'n Engels) 'koo(r)nd-bief'. Zowel de Nederlandse als de Engelse uitspraak van cornedbeef ('gezouten rundvlees') komt voor in de woordenboeken; beide uitspraakvarianten zijn juist.
corned beef [1907; Koenen], cornedbeef [1914; Dale]. Ontleend aan Amerikaans-Engels corned beef 'ter conservering gezouten rundvlees' [1881; OED], gevormd uit corned 'gezouten ter conservering' [1621-51; OED], verl. deelw. van corn 'zouten met (korrels) zout' [16e eeuw], afleiding van het zn.
Spam (officieel: SPAM) is ingeblikt gekookt varkensvlees dat door de firma Hormel Foods Corporation (uit de VS) op de markt is gebracht.
Pekelvlees is zoals de naam al doet vermoeden vlees dat in de pekel wordt bewaard. De naam is afkomstig uit de tijd van de VOC waar aan boord van de schepen, om de bemanning te voeden, het vlees in houten vaten in pekel werd bewaard.
Streeckgenoten Pastrami bestellen | ah.nl.
Vleeswaren in een gesloten verpakking van de supermarkt kun je direct invriezen. Andere vleeswaren verpak je het beste in een diepvrieszak of een diepvriesbak. Lichtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en natuurlijk naam. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.
Verstandig invriezen
In de diepvriezer ( -18º tot -20ºC) kunt U zelf ingevroren vlees en vleeswaren, gemiddeld 1 tot 6 maanden gemakkelijk bewaren. Daarna loopt de kwaliteit terug. Omdat vet ranzig kan worden, zijn de vette soorten vlees minder lang te bewaren.
Ingevroren kaas kan je gemiddeld 3 maanden in de diepvries bewaren. Heb je nog wat plakjes kaas en ham liggen? Maak dan croque monsieurs en vries deze – individueel verpakt – in.
Pastrami is gepekeld, gerookt en gekruid rundvlees. Het vindt zijn oorsprong in de binnenlanden van Roemenië, waar het met name van schapenvlees wordt gemaakt. Pastrami is populair bij de Joodse gemeenschap in de Verenigde Staten, en dan vooral in New York.
Spijkerman Runderpastrami
Pastrami is van origine een Roemeens runder vleeswaar dat door Joodse migranten overgebracht is naar de VS waar het zeer populair is geworden. Het meest bekende broodje van de bekendste deli store in New York is de Pastrami on Rye, een boordje gevuld met Pastrami.
Zoutvlees is een gepekeld en gekruid soort rundvlees, afgeleid van het uit de joodse keuken bekende pekelvlees. Het wordt veel gegeten in de Surinaamse cultuur. Het gepekelde en gekruide rundvlees kan gebruikt worden in pom, een ovengerecht dat vaak op (verjaardags)feesten en familiebijeenkomsten wordt geserveerd.
Er zit 2,8 gram vet in 1 voor snee (22 gram) pekelvlees, waarvan 1,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Pastrami (Roemeens: Pastramă) is een soort gerookt, gepekeld vlees. Het komt oorspronkelijk uit Roemenië, waar het vooral van schapenvlees werd gemaakt. Het is in principe hetzelfde als pekelvlees, maar bij pastrami zijn kruiden zichtbaar in het vlees en bij pekelvlees niet.
Spamberichten zijn ongewenste advertenties en niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Phishing is een vorm van internetfraude. U ontvangt een e-mail van uw zorgverzekering waarin staat dat u achterloopt met uw betalingen en of u het resterende bedrag zo snel mogelijk wil overmaken via bijgaande link.
spam: UCE; spam; ongevraagde commerciële e-mail; ongewenste e-mail.