Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
Wanneer je vooral tekstbestanden en foto's bewaart, dan volstaat 512 gigabyte aan opslagruimte. Wil je veel films, games en andere grote bestanden bewaren op je pc? Kies dan voor minimaal 1 terabyte opslagruimte. Zo kan je voorlopig vooruit zonder dat je laptop vol dreigt te raken.
Hangt er een beetje vanaf hoe je er mee omgaat, verwacht je veel data op de laptop zelf te houden of doe je het meeste vanuit de cloud (Dropbox/Onedrive/Googledrive). 128GB is voor gewoon gebruik, internetten/word/excel/mailen mooi zat. Je zal wel een beetje op moeten letten met downloaden/waar zet je het neer.
Met 8 gigabyte heb je genoeg voor je hobby, maar het professionele werk vraagt om minimaal 16 gigabyte. Zo open je programma's als Adobe Premiere Pro, InDesign en Photoshop naast elkaar, zonder dat je computer vertraagt. Ook voor het werken met grote dataspreadsheets is 16 gigabyte de aanbevolen hoeveelheid.
Bij het aanschaffen van een laptop moet u ook nadenken over de afmeting en het gewicht. Neemt u de laptop vaak mee, dan kunt u beter een kleine lichte aanschaffen. Denk er aan dat een laptop van goede kwaliteit, met een grote processor, accu en geheugen, zwaarder en groter is dan een laptop met minder vermogen.
De meeste computers hebben minimaal 4GB werkgeheugen. Dat is voor basisgebruik meestal genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet.
256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Met minimaal 256 GB zit je veilig. Je hebt genoeg ruimte voor al je schoolbestanden en foto's. Liever wat meer ruimte om ook je vakantievideo's op te slaan? Kies dan voor 512 GB.
De meeste laptops met een SSD hebben 256 GB of 512 GB aan opslag. Dat is niet erg veel als je een grote foto- of filmverzameling hebt. Of het voor jou een nadeel is, hangt af van je gebruik.
Voor een basis computer raad ik je minimaal 4 GB (GigaByte) aan werkgeheugen aan. Maak je meer gebruik van de computer waarbij je ook (soms) gebruik maakt van foto- en videobewerkings programma's? Dan is 8 GB aan hoeveelheid werkgeheugen aan te raden. Ook voor 3D-gaming is 8 GB wel minimaal noodzakelijk.
Een basislaptop met 4GB of liever 8GB aan werkgeheugen en een Intel Pentium, Core i3 of Ryzen 5-processor is voldoende voor studenten. Natuurlijk hangt het er wel vanaf wat je nog meer wilt doen. Voor Netflix is een laptop met een goed scherm en minimaal full hd-resolutie aan te raden.
128 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker. 256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Op een 500 gigabyte SSD sla je tot ongeveer 50 full hd films op. Zo heb je altijd een brede mediabibliotheek tot je beschikking. Daarnaast is 500 gigabyte aan opslag ook geschikt voor zakelijk gebruik. Door het verschil in snelheid in vergelijking met een HDD, starten ook je grootste bestanden snel op.
SSD's zijn nieuwere en snellere apparaten voor gegevensopslag. Net als HDD's kunnen ze terabytes aan gegevens bevatten, maar anders dan bij HDD's zijn alle gegevens op een SSD onmiddellijk toegankelijk. Daardoor kunnen grote bestanden in seconden in plaats van minuten worden geladen.
Als je veel offline zet kan het geheugen wel krap worden maar zaken in de cloud zetten kan dit oplossen. Ben je sowieso iemand die heel veel offline nodig heeft dan is 128 GB of zelfs 256 GB eigenlijk de beter optie.
Wanneer je veel media opslaat zoals muziek, foto's en video's – of gebruik maakt van veel software programma's of een grote game bibliotheek hebt – is het aan te raden om een harde schijf aan te schaffen met 1 of 2 TB, maar dit hangt uiteraard volledig af van het aantal bestanden dat je in bezit hebt.
De meeste tablet modellen beginnen bij een opslagcapaciteit van 32 GB. 32 en 64 GB is voldoende voor basis gebruik. De meeste gezinnen hebben voldoende aan deze opslagcapaciteit. Je streamt series, speelt simpele spelletjes en slaat wat foto's op.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Werkgeheugen en opslagruimte
Over het algemeen is een werkgeheugen van 4 GB genoeg als je de laptop voor je studie gebruikt. Alles boven de 8 GB heb je eigenlijk pas nodig als je vaak gamet of veel foto's en video's bewerkt. Het is daarnaast belangrijk om te letten op de hoeveelheid opslagruimte.