Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Voeding die ontstekingen laat aanwakkeren
Voedsel uit een fabriek met chemische toevoegingen of kunstmatige zoetstoffen. Omega 6 vetzuren en transvetten (plantaardige olies zoals zonnebloem-, raapzaad- en maisolie (denk aan frituurvet) en alle harde vetten uit een fabriek zoals margarines)
Naast het feit dat blauwe bessen ongelofelijk goed voor je zijn en veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, werken de blauwe besjes ook nog eens ontstekingsremmend. Dit komt doordat blauwe bessen boordevol antioxidanten zitten die van nature een ontstekingsremmende werking hebben.
Sterke punten: omega 3-vetzuren zijn aangeraden voor ontstekingen, die te wijten zijn aan hartproblemen, depressie en obesitas. Toepassing: lijnzaad, noten, koolzaad, avocado en sommige vette vissen, zoals ansjovis, haring en sardines, bevatten omega-3-vetzuren.
Welke groenten zijn ontstekingsremmend? Hoe groener, hoe beter! Groene bladgroenten zoals spinazie of postelein, maar ook groene koolsoorten zoals broccoli, boerenkool en spruitjes, zijn goede bronnen van micronutriënten. Secundaire plantenstoffen zijn het sleutelwoord voor deze groentesoorten.
Gember helpt tegen allerlei ontstekingen. Dit is te danken aan de stofjes gingerol en shogaol. Die ontstekingsremmende werking is belangrijker dan je misschien denkt. Er zijn namelijk meer soorten ontstekingen dan de soorten die we opmerken, zoals een ontstoken keel, oor of vinger.
Effecten van cafeïne:
bevordert de insulineaanmaak en werkt daarmee ontstekingsbevorderend. het heeft negatieve invloed bij de opname van belangrijke mineralen zoals calcium en magnesium. zorgt voor een stijging van de bloeddruk.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Oorzaak van een chronische ontsteking
Prikkels die kunnen leiden tot het ontstaan van een ontsteking zijn bijvoorbeeld: Bacteriën, virussen en schimmels. Chemische stoffen. Fysische prikkels zoals warmte en straling.
Vitamine D werkt ontstekingsremmend. Dat schrijven onderzoekers van National Jewish Health in het Journal of Immunology. Tijdens hun onderzoek vond het onderzoeksteam dat vitamine D een opeenstapeling van ontstekingsreacties in het lichaam kan afremmen. Bij een te laag vitamine D gehalte in het bloed, gebeurt dit niet.
Fastfood, alcohol, vlees en suiker zorgen voor slechte darmbacterien en daarmee ontstekingsreacties in het hele lichaam die weer ziektes als diabetes en hartaandoeningen aanjagen.
Ontstekingen: stress kan het lichaam ertoe aanzetten om een overdaad aan eiwitten (cytokines) te produceren die tot zware ontstekingen kunnen leiden.
In ons onderzoek hebben we duidelijk aan kunnen tonen dat de ontstekingsstoffen die horen bij ontstekingsreuma kunnen zorgen voor vermoeidheid. Die stofjes zitten in het bloed en ze zorgen voor een vermindering van signaalstoffen in de hersenen.
Om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, kun je in de loop van de dag kleine maaltijden nemen. Gezonde, ontstekingsremmende snacks zijn bijvoorbeeld: twee hardgekookte eieren en een tomaat of een handje noten en een handje spinazieblaadjes.
Om ontstekingen tegen te gaan kun je met kruiden uit de natuur heel veel doen. De toegepaste kruiden staan bekend om de grote aanwezigheid van werkzame stoffen tegen ontstekingen. De ingrediënten van de gezondheidsthee ontstekingsremmend zijn: Duivelsklauw, Kurkuma, Gember, Rozemarijn, Kaneel en kruidnagel.
Door de juiste aanpassingen te doen op het gebied van je voeding, voedingssupplementen, beweging en leefstijl, is het lichaam vaak weer in staat om het immuunsysteem uit te zetten en de gemaakte schade te herstellen. Orthomoleculaire geneeskunde is vaak een zinvolle therapievorm bij chronische ontstekingsziekten.
Gember stimuleert je spijsvertering
Ook je speekselproductie, gal- en maagsappen krijgen een boost van gember. Daardoor gaat je maaginhoud sneller naar je darmen, en neemt een opgeblazen gevoel af. Ook verbetert gember de peristaltiek (samentrekkingen) in je darmen.
Per dag is het raadzaam om ongeveer twee a drie koppen gemberthee te drinken. Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan.
Hoewel gember bij veel mensen juist misselijkheid kan verminderen en het de spijsvertering een oppepper geeft, kan het ook zorgen voor maag- en darmklachten. Volgens het National Center for Complementary and Alternative Medicine krijgen sommige mensen last van een opgeblazen gevoel of maagklachten.
Er wordt nog al te vaak en volkomen onterecht een link gelegd tussen 'zuur' bloed en reuma en jicht. De bewering dat zure of zuursmakende voedingsmiddelen, zoals tomaten en yoghurt, jicht of andere reumatische aandoeningen zouden veroorzaken is dan ook volledig uit de lucht gegrepen.
Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed. Maar voor pijnklachten in de knie door een zwelling of ontsteking is ibuprofen beter. Daar zitten namelijk naast pijnstillende stoffen, ook ontstekingsremmende stoffen in.
Een ontsteking is een normale afweerreactie van het lichaam op pijn. Het ontstaat als onze witte bloedcellen vechten om ons te beschermen tegen een infectie veroorzaakt door bijvoorbeeld een bacterie of virus. Ook kan het optreden wanneer het lichaam verwond raakt.