Gerechten met burrata
Eet het in een simpele salade, met een stukje brood en wat olijfolie of laat de kaas smelten in een heerlijke pasta. Let wel op: burrata is vers het allerlekkerst en beperkt houdbaar. Maar dat is eigenlijk geen probleem, want zo'n onweerstaanbaar kaasje kan je echt niet laten staan.
Wijntip: Blanco, Diente de Léon.
Het frisse karakter van deze biologische wijn combineert bovendien goed met de tomaat en het romige en frisse element van de burrata in combinatie met de aceto balsamico.
Bij de heerlijke combinatie van geroosterde tomaat, brood, basilicum en gesmolten mozzarella wordt er meestal een droge witte wijn bij gedronken (denk aan Pinot Grigio of Chardonnay) en dat is natuurlijk prima en lekker. Maar denk ook eens aan een fruitige rosé met frisse zuren of lichtere rode wijn als een Bardolino.
Kaas. Bevat de pizza wat zachtere of frisse kazen, zoals mozzarella of geitenkaas? Kies dan voor een frisse witte wijn, zoals een pinot grigio. Bij pizza's waar zwaardere, gesmolten kaas overheerst, ga je voor een lichte rode wijn die veel zuur bevat.
Een klassieker voor op zomerse dagen is een salade van buffelmozzarella met tomaat en wat basilicum. En daar hoort uiteraard een gepaste wijn bij. Zowel een droge witte wijn met voldoende smaak en zuren, als een droge en frisse rosé passen perfect bij deze salade.
Burrata is een verse kaas, die gemaakt is van mozzarella en room. De binnenkant is heerlijk romig en dat is geweldig in combinatie met frisse cherry tomaatjes. Toegegeven: Er is redelijk veel vet in de kaas en is daardoor niet de 'gezondste' keuze.
Mozzarella en burrata zien er ongeveer hetzelfde uit en zijn dus allebei Italiaanse verse kazen. Burrata bestaat gedeeltelijk uit mozzarella en daar word nog room en wrongel aan toegevoegd. Om het te maken wordt er van mozzarella een soort zakje gemaakt en daaraan wordt room toegevoegd.
Burrata heeft de smaak van verse, frisse kaas. Het is zacht, ontzettend romig. De buitenkant is gemaakt van mozzarella, de binnenkant is gemaakt van verse stracciatella room. Door zijn smaak eigenschappen is de kaas ontzettend goede te combineren met salades en verse pasta's en pizza.
Antipasti kunnen natuurlijk van alles zijn, van vis tot vlees en groentehapjes. Je kunt bij antipasti het beste een toegankelijke witte of rode wijn kiezen, zonder al te felle zuren of uitgesproken tannines.
Brunello smaakt goed bij rood vlees, wildgerechten en gevogelte zoals fazant. Gerechten met truffel combineren ook goed met Brunello. De Toscaanse Pecorino kaas (met name de oudere) is de perfecte partner voor Brunello en ook parmezaanse kaas (liever Parmigiano-Reggiano dan Grana-padano) past goed bij Brunello.
Aperitiefhapjes bij pinot grigio: het lichtere broertje van pinot gris gaat heerlijk samen met lichte aperitiefhapjes. Om in Italiaanse sferen te blijven kies je voor bruschetta met verschillende toppings, gedroogde ham of een stukje parmezaanse kaas. Genieten geblazen!
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen burrata gemaakt van rauwe melk, want daar kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Burrata: Friszuur en romig tegelijk
Als het blad verlept was, kon je het kaasje weggooien. Helaas wordt tegenwoordig geen ambachtelijk blaadje, maar een plastic groen blaadje er omheen gebruikt. Niet getreurd: het kaasje smaakt nog steeds verrukkelijk.
Het is een verse kaas dus: hoe verser je hem eet, hoe beter. Eet je burrata in ieder geval dezelfde dag als dat je hem opensnijdt en liefst ook zo snel mogelijk nadat je hem gekocht hebt. Na een paar dagen is hij namelijk al niet goed meer en wordt hij zuur.
Door de zachte textuur is mozzarella geen ideaal product om in te vriezen. Tijdens het invriesproces wordt het vocht uit de kaas onttrokken, ook wel bekend als schiften, waardoor er een slap of kruimelig geheel kan ontstaan. Daarom kun je beter bewerkte mozzarella in plaats van verse buffel mozzarella invriezen.
Burrata kopen kun je dus het beste bij het Hollands kaashuis doen! De verse burrata wordt geleverd in een bakje met vocht wat gebruikt is bij de bereiding van de kaas. In dit bakje zit 1 bolletje van 100 gram.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
De aanduidingen 10+, 20+, 30+, 40+,45+, 48+, 50+, 60+ op de verpakking geven het vetgehalte aan. Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Je hebt dan om 18.00 uur nog geen zin om alweer te gaan eten. Bovendien zijn de Italianen erg laat klaar met werken, waardoor het diner automatisch ook laat is. Het diner in Italië bestaat uit in totaal 5 gangen en is dus ook weer erg uitgebreid.