De aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor: schade aan gehuurde spullen. schade die je met opzet hebt veroorzaakt. schade ontstaan tijdens je werk.
Een Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen, zoals een vaas die je per ongeluk omstoot bij vrienden. Of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering worden grote en kleine schades aan anderen uitgebreid gedekt.
De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren biedt dekking voor schade ontstaan vanuit schuld- en risicoaansprakelijkheid. Met andere woorden, voor schades waarvoor u aansprakelijk gesteld kunt worden, biedt de aansprakelijkheidsverzekering dekking (uiteraard kunnen hier uitsluitingen op van toepassing zijn).
Motorvoertuigen. Schade die je veroorzaakt met een motorrijtuig, vaartuig of luchtvaartuig wordt niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering. Op deze regel zijn echter wel een paar uitzonderingen van toepassing. Schade die aan een voertuig wordt veroorzaakt door een passagier, is wel gedekt.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
Wat dekt een inboedelverzekering niet? Schade die je zelf veroorzaakt doordat je iets omstoot of laat vallen, is alleen gedekt met een allrisk-polis. Schade als gevolg van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is meestal nooit gedekt.
Een opstalverzekering (ook woonhuisverzekering genoemd) dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Daaronder vallen bijvoorbeeld leidingen, centrale verwarming, de badkamer, de keuken en het toilet.
Is schade door een lekke leiding verzekerd? De kosten om de lekkage van de lekke leiding op te sporen en om de lekke leiding te repareren zijn verzekerd als het uitstromende water, stoom of olie de woning beschadigt.
In de regel wordt onder gevolgschade verstaan: alle schade die niet direct wordt veroorzaakt door de schadeveroorzakende gebeurtenis.
Vergoeding bij lekkage
Alle opstalverzekeraars dekken de kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen. Waterleidingen. Apparaten die altijd op de waterleiding zijn aangesloten. Centrale verwarming.
Kies bij voorkeur een aansprakelijkheidsverzekering zonder eigen risico. Dat kost niet veel extra premie. En als je eens een beroep op de verzekering doet, kom je tenminste niet voor vervelende verrassingen te staan. Weet ook wanneer je geen beroep kunt doen op je aansprakelijkheidsverzekering.
Als ouder of voogd van een kind jonger dan 14 jaar bent u aansprakelijk voor de schade die uw kind maakt. Het maakt niet uit of u er wel of niet iets aan kon doen. Kon u voorkomen dat uw kind iets kapot maakte? Zo ja, dan bent u aansprakelijk voor de schade.
Voorkom financiële problemen. Veroorzaak jij een schade, dan ben je volgens de wet aansprakelijk voor die schade. Jij moet er voor zorgen dat de schade hersteld wordt. Ben je hiervoor niet verzekerd via een aansprakelijkheidsverzekering, dan moet je de schade uit eigen zak betalen.
In het kort. Sinds oktober 2010 is het mogelijk geworden om een partner, een gezinslid of een mede-eigenaar van onroerende – én roerende zaken aansprakelijk te stellen voor letselschade.
Het claimen van één of twee schades is vaak geen probleem. Iedereen kan wel eens schade rijden. Wanneer je meerdere schades claimt in een korte periode, dan kan de verzekeraar een waarschuwing geven. Je ontvangt dan een waarschuwingsbrief.
Tegenpartij zonder verzekering
Mogelijk heeft de tegenpartij geen aansprakelijkheidsverzekering. In dat geval kan de tegenpartij dus geen claim indienen bij een verzekering. De meest eenvoudige oplossing is om te gaan praten met de tegenpartij en te proberen of jullie samen tot overeenstemming kunnen komen.
Wanneer de lekkage afkomstig is uit een privégedeelte, dan is de eigenaar van dit privégedeelte aansprakelijk. Wanneer de lekkage afkomstig is van een plaats die niet valt onder de privégedeeltes, dan zijn de gezamenlijke appartementseigenaars aansprakelijk.
Lekkage valt in principe onder de dekking, maar er zijn een aantal voorwaarden. Schade door lekkage wordt gedekt door de opstalverzekering als het veroorzaakt is door één van onderstaande zaken: Door lekkage van de centrale verwarming, waterleidingen of hierop aangesloten installaties.
Verzekering voor badkamer lekkage
De muren, het plafond en de leidingen vallen onder de opstalverzekering: ze zitten 'vast' aan je woning. Maar elektronische apparaten die in de badkamer staan of liggen, vallen onder de inboedelverzekering.
Waterschade in je huis is erg vervelend. Gelukkig vergoedt je inboedelverzekering de schade aan je spullen als ze waterschade hebben.
Verzekeringen voor waterschade zijn namelijk altijd opgenomen in zowel de Opstalverzekering als de Inboedelverzekering. Hier hoef je dus geen losse verzekering waterschade voor af te sluiten. Je kunt waterschade via de Opstalverzekering claimen, maar ook via de Inboedelverzekering waterschade verhalen.
Water van binnenuit door lekkage aan kranen of leidingen wordt doorgaans wel gedekt door de woonverzekering. De kosten voor het hak- en breekwerk om de leidingen te bereiken en de schade te herstellen, zijn bij alle opstalverzekeraars gedekt. Ook schade die ontstaat door een forse regenbui wordt gedekt.
Tijdens het koken glijdt er een pan uit jouw handen en valt op de inductiekookplaat. Dit veroorzaakt een grote barst in de kookplaat. De schade aan de kookplaat wordt vergoedt als je beschikt over een allrisk dekking. Je betaalt wel een eigen risico als dit bij het afsluiten van de verzekering is afgesproken.
Voor alle elementen in een woon-, slaap- en badkamer of keuken geldt: staan ze los of zijn ze (redelijk) makkelijk los te halen, dan vallen ze onder de inboedelverzekering. Een losstaande koelkast in de keuken valt dus onder de inboedelverzekering, en een ingebouwde koelkast onder de opstalverzekering.