De progestageen in de pil veroorzaakt vaak de acne. Dit omdat progestageen het stofje androgeen bevat, welke de talgproductie verhoogd. Door meer aanmaak van talg is de kans op onzuiverheden en ontstekingen vele malen groter.
De pil tegen acne werkt vooral door de afgifte van hormonen. Het hormoon androgeen stimuleert de aanmaak van talg, waardoor acne toeneemt. Een pil met anti-androgeenhormonen kan acne juist tegengaan. Er zijn drie anticonceptiepillen met anti-androgeenhormonen: de Diane-pil, de Yasmin-pil en de Yaz-pil.
Hormonale acne is goed te behandelen met fyto-oestrogenen. Dit zijn natuurlijke, plantaardige hormonen die op een veilige manier acne-uitbarstingen kunnen tegengaan. Fyto-oestrogenen zorgen ervoor dat de overproductie van olie wordt tegengegaan waardoor bacteriën geen kans meer krijgen.
Hoe lang je last blijft houden van je post-pil hormonale acne is voor iedereen anders, maar over het algemeen duurt het een paar maanden tot een jaar.
Vanaf de leeftijd van 52 jaar wordt sowieso geadviseerd om de pil te stoppen door de risico's bij langdurig gebruik van de pil. Het risico op ernstige bijwerkingen neemt toe, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten. Ook zijn op deze leeftijd veel vrouwen in de overgang. Overleg hierover met uw arts.
Wil je graag afvallen, dan zal dat niet makkelijk worden wanneer je de pil gebruikt. De hormonale disbalans, extra vetopslag en lekkere trek belemmeren alledrie dat je gewicht verliest. Ook het spiraaltje (Mirena) bevat hormonen die je natuurlijke hormoonhuishouding verstoren en het afvallen bemoeilijken.
Oestrogenen kunnen de mate van acne verminderen. Indien je dus wilt overstappen van anticonceptiemethode om acne te verminderen wordt een methode met oestrogenen en minder progestageen aangeraden. Anticonceptiva die hieraan voldoen zijn de combinatiepil, vaginale ring en anticonceptiepleister.
Hoe herken je hormonale acne? Bij hormonale acne kun je last hebben van bijvoorbeeld puisten met een wit kopje, papels (rode bultjes), cysten en mee-eters.
Hiernaast bevat anticonceptie zowel oestrogeen als progesteron, dat het aantal androgenen in een mensenlichaam verlaagt. Dit resulteert vervolgens in minder talg, en daardoor minder acne.
Verder kunnen beiden seksen meer pukkeltjes krijgen door een overmaat aan testosteron. Veel volwassen acne bij vrouwen is hardnekkig; het blijft aan na de puberteit en na de leeftijd van 24 jaar.
Overmatig wassen, wrijven en masseren is onverstandig. Dat irriteert de huid en helpt niet. Knijp je puistjes niet uit en krab of peuter er niet aan. Hierdoor kunnen nieuwe puistjes en littekentjes ontstaan.
In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer huidsmeer of talg, die bovendien dikker is van samenstelling.
Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
De hormonen Oestrogeen en progesteron spelen niet alleen een belangrijke rol bij onze vrouwelijke cyclus, deze hormonen hebben ook een hele belangrijke rol bij huidveroudering. Het hormoon oestrogeen heeft namelijk invloed op de vorming van nieuw collageenweefsel.
De dermatoloog behandelt met crèmes of lotions en eventueel met tabletten waaronder antibiotica, maar ook met vitamine A-zuur (Roaccutane®). Een behandeling door de huidtherapeut kan bestaan uit dieptereiniging van de huid, het toepassen van peelings en het verwijderen van de puistjes en “mee-eters”.
Sommige vrouwen denken dat ze dikker worden door de pil. Maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat de pil je gewicht beïnvloedt. Bij een klein aantal vrouwen zorgt het progestageen er wel voor dat er meer vocht wordt opgehouden, waardoor je gewicht een kilootje hoger kan liggen dan in de periode voor de pil.
Val je af als je stopt met de pil? Het is niet met zekerheid te zeggen of je afvalt door te stoppen met de pil. Ieder lichaam reageert namelijk anders op een plotselinge verandering in de hormoonhuishouding. Sommige vrouwen merken niets en andere vrouwen merken fysieke en/of mentale veranderingen.
Een paar pillen kunnen bij een man dan ook niet zoveel kwaad. Anders wordt het, als de man besluit de pil gedurende langere tijd iedere dag in te nemen. Dan krijgt hij significant minder lichaamsbeharing, ontwikkelt hij borsten en krimpen zijn teelballen.
Meer dan 12 uur geleden. Ben je één pil vergeten en had je deze eigenlijk meer dan 12 uur geleden moeten innemen? Dan kan de werking van de pil verminderd zijn. Kijk in onderstaande tekst wat je moet doen om toch beschermd te zijn tegen een zwangerschap.
De meeste vrouwen zijn dan 50 of 51 jaar. Bent u 1 jaar lang niet meer ongesteld geweest? Dan bent u in de menopauze. In de menopauze bent u niet meer vruchtbaar.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.