Je kunt worden toegelaten tot de bachelor Geneeskunde met een: vwo-diploma natuur & gezondheid + natuurkunde; vwo-diploma natuur & techniek + biologie; vwo-diploma natuur & gezondheid en natuur & techniek.
Ben je niet in het bezit van een vwo- of hbo-diploma of een propedeuse in het hoger onderwijs en ben je 21 jaar of ouder en wil je toch geneeskunde studeren? Dan kun je een speciaal toelatingsexamen (colloquium doctum) doen.
Je kunt je aanmelden als je in het bezit bent of komt van een: Nederlands vwo-diploma, profiel Natuur & Gezondheid mét natuurkunde (vernieuwde 2e fase, behaald in 2010 of later) Nederlands vwo-diploma, profiel Natuur & Techniek mét biologie (vernieuwde 2e fase, behaald in 2010 of later)
Ook met een einddiploma van HBO of WO word je toegelaten. Je moet dan de vakken natuurkunde, scheikunde, biologie en wiskunde op VWO-niveau hebben afgerond. Een VWO-diploma oude stijl geeft geen toelatingsrecht meer. De opleiding Geneeskunde kent een selectieprocedure via decentrale selectie.
Heb je een of meerdere vakken (biologie, scheikunde, natuurkunde en/of wiskunde) niet in je eindexamenpakket of niet op het gewenste vwo-niveau/inhoud of kun je geen certificaat overleggen voor de start van het studiejaar dan voldoe je nog niet aan de toelatingseisen voor de opleiding geneeskunde.
Als je geneeskunde wilt studeren, heb je een vwo-diploma met één van deze profielen nodig: Natuur & Gezondheid met natuurkunde. Natuur & Techniek met biologie.
Op de meeste scholen wordt wiskunde B aangeraden voor natuurkunde. De belangrijkste reden hiervoor is dat je voor natuurkunde hetzelfde soort logisch denken nodig hebt dat je ook bij wiskunde B gebruikt. Degene die goed zijn in wiskunde B hebben vinden natuurkunde (meestal) niet moeilijk.
Economie en maatschappij is het meest gevolgde profiel door havo-geslaagden, zowel door jongens als meisjes. Daarna volgt het profiel Natuur en gezondheid, dit profiel wordt door meer meisjes dan jongens gekozen. Natuur en techniek wordt juist vaker door jongens gevolgd.
In Nederland mag je sinds 2011 nog maar één bachelorstudie binnen het cluster gezondheid doen. Heb je al een bachelor hbo-v, dan kun je geen bachelor geneeskunde gaan volgen. Tenzij je instellingscollegegeld betaalt, dat kan variëren van 15.000 tot 32.000 euro per jaar. Een flinke kostenpost.
vwo-diploma vóór 2010: een oud profiel; biologie 1, 2, wiskunde B1 of A1, 2, natuurkunde 1 en scheikunde 1 moeten met een voldoende zijn behaald; vwo-diploma oude stijl zonder profielen: eindexamenpakket met 7 vakken of meer, met een voldoende voor scheikunde, natuurkunde, biologie en wiskunde A of B.
Om dokter te worden moet je de opleiding "geneeskunde" volgen en een specialisatie kiezen. De studie geneeskunde is de langst durende opleiding van Nederland. De studie is ook erg intensief. Je bent het grootste deel van je week bezig met studeren, leeropdrachten, practica en colleges.
In totaal zijn er 2785 opleidingsplaatsen. Er waren volgens Medisch Contact 9181 aanmeldingen via Studielink binnengekomen. 7952 deelnemers deden uiteindelijk mee aan de decentrale selectie. In Rotterdam heb je de meeste kans om aangenomen te worden (48%), in Maastricht de minste (21%).
Om toegelaten te worden met een HAVO diploma, dien je eerst een HBO propedeuse te behalen in combinatie met de VWO deelcertificaten of universitaire testimonia. Heb je geen VWO diploma en geen HBO propedeuse en ben je ouder dan 21 jaar? Dan kom je in aanmerking voor een Colloquium Doctum.
Voor chirurg moet je na de basisschool eerst VWO doen. Daarna moet je naar de universiteit voor de studie geneeskunde. Deze studie duurt 6 jaar. Na deze 6 jaar kun je kiezen of je huisarts of specialist, zoals chirurg, wilt worden.
Je dient in ieder geval een biomedische bachelor te bezitten, al dan niet met een geneeskunde minor. Voor de geneeskunde minor dien je ook eerst toegelaten te worden. Daarna kun je solliciteren voor de pre-master geneeskunde, een schakeljaar waarna je kunt doorstromen in de reguliere geneeskunde master van Nijmegen.
Kandidaten die gemiddeld gelijk aan of hoger scoren dan een 8.00 voor de SE-cijfers van bovengenoemde vakken samen (dus niet voor ieder vak apart) én die voldoende scoren op het onderdeel motivatie op het deelnameformulier worden direct geselecteerd voor de opleiding Geneeskunde: deze kandidaten hoeven geen toetsen te ...
Na 6 jaar, dus na je arsten examen, ben je een basisarts. Als basisarts mag je nog niet veel doen. Eigenlijk net zo veel als een co schapper. Na de artsen examen ga je specialiseren voor bijvoorbeeld cardioloog, gynaecoloog, internist, kinderarts.
Het is zo dat wanneer je dokter wil worden een aantal Latijnse woorden moet kenne, zoals voor een bepaald lichaamsdeel of een bepaalde aandoening. Hoewel dat zo is, is het niet noodzakelijk om specifiek Latijn te studeren.
Ja, dat is wel mogelijk. Toen ik geneeskunde studeerde zat er in mijn jaar een man van 50, die voor een carriereswitch had gekozen. Hij heeft de studie ook afgemaakt. Voordat je gaat beginnen moet je wel een aantal zaken goed regelen.
Onder vwo-leerlingen ligt het aantal spijtoptanten het hoogst onder leerlingen met economie 1. Van hen zegt 15% spijt te hebben van de keuze van dat vak. Net als op de havo heeft 15% van de vwo-leerlingen spijt van de keuze van scheikunde.
Belemmeringen voor de doorstroom havo-vwo
In het havo-profiel cultuur en maatschappij (CM) is wiskunde niet verplicht. Op het vwo maakt wiskunde deel uit van ieder profiel, ook CM. Doorstromers met een CM-profiel zullen dus alsnog examen in wiskunde moeten doen.
Wiskunde C is de makkelijkste wiskunde van de vier. Het moeilijkst is D, daarna B, daarna A en als makkelijkst C. Wiskunde C kan je kiezen als je wel graag wiskunde wilt hebben, maar als je er veel moeite mee hebt. Je hebt dan wel het gevoel dat je wiskunde hebt maar je hoeft jezelf er niet heel erg voor uit te sloven.
Je hebt aan het einde van de 3de klas gekozen voor een NG profiel met wiskunde A en zonder natuurkunde. Naarmate je meer naar het eindexamen gaat blijkt je interesse uit te gaan naar bèta-studies als biologie, scheikunde, milieuwetenschappen of geneeskunde.
Vooral als je wiskunde echt heel moeilijk vindt, is wiskunde A de beste optie voor jou. Lukte dat vak in de onderbouw best aardig, ga dan voor wiskunde B. Met die variant word je namelijk op veel meer opleidingen toegelaten. Je beperkt jezelf met wiskunde B dus minder in je keuzevrijheid dan met wiskunde A.