Het Rijk wordt aangevallen door de Franken en de Germanen. Die trekken zelfs op richting Rome. In het jaar 476 wordt het Keizertje Romulus Augustulus afgezet, en klimt het Germaanse stamhoofd Odoaker op de troon. Het west Romeinse Rijk is ten einde, de Middeleeuwen kunnen beginnen!
Het West-Romeinse Rijk had te maken met vele tegenstanders die ze niet allemaal met verdragen op afstand konden houden. Corruptie, staatsgrepen en burgeroorlog. De laatste twee eeuwen van het West-Romeinse Rijk worden gekenmerkt door steeds ergere corruptie en burgeroorlogen tussen rivaliserende troonpretendenten.
Het is bekend dat mannen negentien keer per dag aan seks denken, maar volgens sommigen staat het Romeinse Rijk op een tweede plek. Het werd vrijwel meteen een hit op sociale media en veel mannen gaven toe maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks te denken aan het Romeinse imperium.
Zij zagen zichzelf echter als 'de Romeinen' en bleven het Romeinse Rijk voortzetten tot het jaar 1453 waarin het Romeinse Rijk definitief ten einde kwam toen zij werden verslagen door de Ottomanen. Wat waren foederati en op welke manier waren zij één van de oorzaken van het uiteenvallen van het Romeinse Rijk?
Keizer Diocletianus (284-305) bepaalde in 293 dat het Romeinse Rijk in het vervolg geregeerd zou worden door vier machtshebbers. Twee keizers, één voor het oosten en één voor het westen en twee caesars: één voor het oosten en één voor het westen.
Ten tijde van zijn grootste expansie onder keizer Trajanus was het Romeinse Rijk verspreid over drie continenten met een bevolking van zo'n 50 miljoen mensen.
Het West-Romeinse Rijk had te maken met vele tegenstanders die ze niet allemaal met verdragen op afstand konden houden. Corruptie, staatsgrepen en burgeroorlog. De laatste twee eeuwen van het West-Romeinse Rijk worden gekenmerkt door steeds ergere corruptie en burgeroorlogen tussen rivaliserende troonpretendenten.
“Over de gemiddelde leeftijd van de Romeinen heerst bijvoorbeeld veel discussie”, zegt demograaf Patrick De Boosere (VUB). “We moeten ons daarvoor behelpen met aantekeningen op grafstenen. Toch kunnen we ervan uitgaan dat men toen tussen de 26 en 30 jaar oud werd.
De Romeinen noemden het gebied Germania Inferior (Laag-Germanië). Er waren in die tijd twee Germaanse provincies, een 'hoge' en een 'lage'. De Nederlandse gebieden hoorde bij Laag-Germanië omdat ze dichter bij de zee, en dus lager dan Germania Superior, het hoge binnenland van Duitsland, lagen.
De hoogtijdagen van het Romeinse Rijk zijn dan voorgoed voorbij. Het West-Romeinse Rijk valt definitief in 476, het Oost-Romeinse Rijk (ook bekend als het Byzantijnse Rijk, met Constantinopel – het huidige Istanboel – als hoofdstad) gaat zijn eigen weg en blijft nog tot 1453 bestaan.
Sommige mannen hadden 388 seksuele gedachten per dag, maar het gemiddelde lag op 19. Bij de gemiddelde vrouw was dit tien, maar ook bij vrouwen waren er uitschieters: ten minste een vrouw dacht 140 keer per dag aan seks.
Net als in eerder onderzoek bleek ook uit Fishers experiment dat mannen vaker aan seks denken: gemiddeld 34 keer per dag, terwijl de teller bij vrouwen op negentien keer bleef steken. Maar, ontdekte Fisher, mannen denken niet alleen vaker aan seks, maar ook aan eten en slapen.
Historici noemen veel verschillende oorzaken voor de ondergang van het Romeinse Rijk. Vaak wordt gewezen op de invallen van Germaanse stammen waardoor de druk op de grenzen te groot werd en het rijk viel.Echter, een belangrijker oorzaak waren de slechte keizers. Dit is gemakkelijk te bewijzen.
Het Rijk op zijn grootst en het verval daarna
Het is in de tijd van het Keizerrijk – om precies te zijn als Traianus aan de macht is (98-117 n.Chr.) – dat het Romeinse Rijk op zijn grootst is. Het omvat dan het gehele Middellandse Zeegebied en een groot gedeelte van West-Europa, de Balkan én het Midden-Oosten.
Zij zagen zichzelf echter als 'de Romeinen' en bleven het Romeinse Rijk voortzetten tot het jaar 1453 waarin het Romeinse Rijk definitief ten einde kwam toen zij werden verslagen door de Ottomanen. Wat waren foederati en op welke manier waren zij één van de oorzaken van het uiteenvallen van het Romeinse Rijk?
2000 jaar geleden, van ongeveer 40 tot 400 na christus, liep de grens van het grote Romeinse Rijk midden door wat nu Nederland is. Het was het Romeinse leger niet gelukt om héél Nederland te veroveren.
Tweeduizend jaar geleden hoorde een groot deel van Nederland bij het Romeinse rijk. Dat rijk strekte zich uit van Engeland tot Syrië en van Roemenië tot Marokko: een oppervlak dat groter is dan de huidige Europese Unie.
Door de eeuwen heen veroverden de Romeinse soldaten steeds meer gebieden. Eerst werd Italië veroverd, later heel het gebied rond de Middellandse zee.Uiteindelijk veroverden ze ook onder andere Egypte, Engeland en een deel van Nederland.
De gemiddelde levensverwachting in de steentijd was rond dertig jaar, om maar wat te noemen. En zelfs nu staat China met een gemiddelde van 73 jaar nog steeds slechts op de tachtigste plaats in de lijst van landen waar mensen het oudst worden – net boven Nicaragua en Colombia.
De overlevingskans van vrouwen is op iedere leeftijd beter dan voor mannen. Zo is het percentage vrouwen dat nog leeft op basis van sterfte in 2022 en een hypothetisch geboortecohort op 80-jarige leeftijd 71,7%, terwijl dit voor mannen 62,3% is. Op hogere leeftijd zijn de verschillen groter dan op lagere leeftijd.
levensverwachting in observatiejaren
Mannen werden in de jaren 1827–1828 gemiddeld 36,6 jaar, vrouwen 39,5 jaar; in 1840–1851 respectievelijk 36,1 en 38,5 jaar.
De Romeinen trokken in paniek hun legioenen terug uit de buitengewesten om de dreiging af te wenden – tevergeefs. Op 24 augustus 410 veroverden de Goten Rome en ze plunderden de stad drie dagen lang. Keizer Honorius verbleef toen in de Noord-Italiaanse stad Ravenna.
De Romeinen brachten veel spullen naar ons land die we hier nog niet kenden. Perziken, druiven en kippen bijvoorbeeld.Maar ook spiegels, messen, lepels en glas.En wat ook nieuw was: geld!
De Romeinen hebben heel Nederland veroverd maar trokken zich uit eindelijk terug tot aan de Rijn omdat dit een makkelijk verdedigbare linie was. De Rijn was een natuurlijke grens van Duitsland tot de zee. En wat daarover lag waren zompige poelen en lastig volk. Ook van de kust in Vlaanderen bleven ze liefst weg.