Wilde rijst is geen rijst maar een heel andere graansoort. Deze rijst bevat opvallend meer eiwitten: ongeveer 15 gram per 100 gram. Het is dus zeker ook een goede keuze, helaas vaak wel iets duurder.
Staat er een gerecht met rijst op het menu? Vervang dan witte rijstsoorten voor zilvervliesrijst. Zilvervliesrijst bevat namelijk de meeste voedingsstoffen, waaronder vezels. Vezels houden je darmen gezond, helpen je gewicht op peil te houden en kunnen de kans op darmkanker verkleinen!
Ook bij basmatirijst ontbreekt het gezonde vliesje, net als bij witte rijst. Dit geldt ook voor pandanrijst, risottorijst en gele rijst. Kortom: wil je voor de gezondste soort rijst gaan, dan kun je het beste voor zilvervliesrijst kiezen.
In ieder gerecht gebruiken wij witte rijst en dat is een bron van snelle koolhydraten. Dit soort koolhydraten zijn extreem nuttig als je een training achter de rug hebt. Het lichaam heeft dan namelijk nieuwe energie nodig om het herstel op te starten.
Zilvervliesrijst bevat een aanzienlijk hogere hoeveelheid eiwitten, (gezonde) vetten en voedingsvezels (maar liefst 3x zo veel!). Ook wat betreft vitamines en mineralen scoort bruine rijst op bijna elk vlak het hoogst.
Niet elke dag rijst
Hoewel rijst dus best gezond is, raden voedingsdeskundigen het af om elke dag rijst te eten. In veel rijstproducten zit namelijk arseen. Arseen kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Deskundigen zeggen dat arseen een groter schadelijk effect heeft op baby's en kinderen dan op volwassenen.
Vergeleken met eenzelfde portie gekookte aardappelen leveren gekookte deegwaren en rijst meer calorieën, minder kalium en geen vitamine C. Vervang aardappelen daarom niet elke dag door een graanproduct en voorzie bij vervanging altijd een vitamine C-rijke bron in je voeding zoals een extra portie groenten of fruit.
Sportmaaltijd kip voor het droog trainen
Bij het droog trainen ligt de focus nog meer op spierbehoud dan bij het afvallen. De sportmaaltijd kip voor het droog trainen hebben ook een klein portie met rijst. Zo krijg je snelle energie binnen waardoor je optimaal kunt presteren in de sportschool.
Eiwit: 4 gram per 100 gram (gekookt)
Wilde rijst is het eiwitrijke graan waar je voor moet gaan. Met een nootachtige smaak en zachte textuur verzadigt het ook nog eens beter.
Rijst bevat per 100 gram zo'n 7 gram eiwit. Dit lijkt positief, maar het aandeel Leucine, Isoleucine en Valine (de BCAAs) is hiervan vrij laag, dus voor spieropbouw zullen deze eiwitten je geen wonderen opleveren.
Basmati heeft in vergelijking met Pandan een nog langere korrel en kookt nog droger. Het heeft een lichte, luchtige textuur wat een heerlijk mondgevoel geeft. In combinatie met het heerlijke subtiele aroma maakt dit Basmati rijst ideaal voor gerechten zoals curry, pilav en rijstsalades.
Er zitten namelijk heel wat vitamines (B1, B6, E en K) in de rijst, maar het bevat ook belangrijke mineralen als zink, calcium en magnesium. Daarnaast zit Lassie's basmatirijst boordevol koolhydraten en eiwitten, wat het een goede basis maakt voor een stevige sportmaaltijd!
Kleefrijst (meestal met een ronde korrel) heeft van nature een flinke portie zetmeel. Ze nemen minder water op dan andere rijstsoorten. Dat heeft samen tot gevolg dat de rijst na het koken goed aan elkaar blijft plakken.
Zilvervliesrijst is zeker gezond om te eten want het bevat nu eenmaal meer vezels, mineralen en vitamines dan witte rijst. Er gaan weinig goede bestanddelen verloren bij zilvervliesrijst omdat enkel de buitenste laag er vanaf gehaald wordt.
Rijst is niet alleen een trouwe metgezel in een evenwichtige en gezonde levensstijl, maar het kann jou ook helpen gewicht te verliezen. Veel rijstsoorten zijn zeervetarm en bevatten veel waardevolle complexe koolhydraten. Deze worden langzamer verwerkt en zorgen er dus voor dat je langer vol zit.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
De volgende producten zijn eiwitrijk: vlees, kip, vis, melkproducten (in kwark en Skyr zit meer eiwit dan gewone melk), kaas, yoghurt (in Griekse yoghurt zit meer eiwit dan in gewone yoghurt), peulvruchten en noten.
Het is algemeen geweten dat kipfilet veel eiwitten bevat, en laat die nu net goed zijn voor spieropbouw en -onderhoud.
Je kunt in het begin gerust basmati rijst nemen, maar probeer na verloop van tijd dan wel de volkoren variant te pakken, of zilvervliesrijst. Grote kans dat je daarmee nog droger wordt.
Rijst bevat per 100 gram dus meer calorieën dan aardappelen, maar 100 gram ongekookte rijst is voor velen al een grote portie. Een buideltje rijst weegt 125 gram en is normaal voor 2 personen. Een normale portie rijst komt dus uit op een 62,5 gram of 231 kcal. Een normale portie aardappelen is voor velen een 200 gram.
Aardappelen verzadigen voor zijn caloriewaarde dus bijna dubbel zoveel dan bruine pasta en bijna drie keer zoveel als witte pasta. Dit heeft wellicht te maken met dat aardappelen minder hoge caloriedichtheid hebben. Wil je beter gevuld zitten en niet teveel calorieën hebben?
Kort samengevat: het belangrijkste is dat je vooral voor veel afwisseling zorgt op je bord en vooral: onthoud dat een klassieke patat niét slecht is voor je gezondheid. Elke dag een aardappel kan op zich geen kwaad, maar variatie is hier de sleutel tot succes: afwisselen met andere koolhydraten dus.