Recreatiegebied De Heide. Vlakbij Heerenveen ligt Recreatiegebied De Heide. Hier is een groot meer waar honden kunnen zwemmen. Honden mogen hier tussen 1 oktober en 1 april met uitzondering van het begrazingsgebied loplopen.
Honden mogen niet overal zwemmen. Er zijn verschillende losloopgebieden met een hondenzwemvijver of hondenstrand waar u wel met uw hond terecht kunt. Een overzicht van alle stranden en losloopgebieden met water waar uw hond mag zwemmen vind u op Doggydating, onder de kop losloopgebieden.
Hond laten zwemmen in een zwembad of zeewater
Zwemmen in chloorwater en zeewater kunnen bij uw hond zorgen voor: geïrriteerde ogen, met name het slijmvlies. teveel achter elkaar drinken is niet gezond en kan ervoor zorgen dat uw hond overgeeft. Bij zout water kan uw hond zelfs een zoutvergiftiging oplopen.
Er zijn rassen speciaal gefokt voor het waterwerk. De Labrador retriever, New foundlander en de Spaanse waterhond bijvoorbeeld, zijn rassen die van nature graag het water ingaan. Hun vachtstructuur en lichaamsbouw zijn geschikt om in water te gaan. De Labrador heeft zelfs zwemvliezen tussen zijn tenen.
Een hond met goede conditie kan het zwemmen soms zelfs 3 kwartier volhouden, terwijl een hond zonder goede conditie al na enkele minuten uitgeput kan zijn. Zwemmen wordt ook vaak gebruikt tijdens het revalideren van honden, hierbij bepaald natuurlijk de dierenarts of fysiotherapeut hoe lang de hond mag zwemmen.
Waar mag mijn hond zwemmen? Honden mogen niet overal zwemmen. Er zijn verschillende losloopgebieden met een hondenzwemvijver of hondenstrand waar je wel met je hond terecht kan. Een overzicht van alle stranden en losloopgebieden met water waar je hond mag zwemmen vind je op Doggydating, onder de kop losloopgebieden.
Zwemmen is erg vermoeiend voor je hond. Laat hem daarom niet oneindig doorzwemmen. Je hond kan zichzelf hierdoor uitputten. Tijdens het zwemmen kun je hond veel water binnen krijgen.
Dit hondenras heeft dan ook veel beweging én mentale uitdaging nodig. Flinke wandelingen zijn hierin een goed begin, maar zeker niet het hele werk. De Friese stabij móet zijn energie kwijtraken; zwemmen, rennen, apporteren, speuren en veel lichamelijke beweging is een must.
Blauwalgen zijn bacteriën die leven in zoet water. Dit zit in sloten, beken en rivieren. Als er veel voedingsstoffen in het water aanwezig zijn en de temperatuur van het water hoog is kan blauwalgenbloei ontstaan. Dit kun je herkennen aan een blauwgroene laag op het water.
In principe mogen kleinere honden niet in koud water zwemmen. De kleinere lichamen zijn minder goed in het handhaven van een regelmatige lichaamstemperatuur. Ook zijn kleinere honden sneller afgekoeld dan grote. Hoe je jouw hond warm houdt in de winter hangt dus ook af van het formaat van je hond.
U moet uw hond in de gaten houden voor tekenen van maagklachten, waaronder braken, diarree en buikpijn. Neem contact op met uw dierenarts als u merkt dat een van deze symptomen erger wordt. Raadpleeg uw dierenarts als uw hond water uit het zwembad drinkt.
Tussen IJmuiden en Bloemendaal aan Zee
Honden mogen het hele jaar los op het hondenstrand ten zuiden van strandpaal 57.5, in de duinen en rond het Kennemermeer. Lees er hier meer over. Lees ook ons artikel: met de hond naar Bloemendaal aan Zee voor meer informatie over dit strand.
In Kijkduin mogen honden het hele jaar loslopen op het strand vanaf strandslag 2 zuidwaarts tot aan Monster (gemeente Westland). Voor de overige delen van het Zuiderstrand geldt dat honden tussen 1 oktober en 15 mei de hele dag los mogen lopen. Na 15 mei mogen honden alleen los tussen 21:00 en 07:00 uur.
Honden op de hondenlosloopweide
Deze hondenweide situeert zich bij het Prins Mauritspark, aan de Havengeul. Het terrein van 2.500 vierkante meter is uitgerust met hondenpoepbuizen en zitbanken. Dit is de enige locatie waar honden los (zonder leiband) mogen rondlopen in Nieuwpoort.
Zodra je pup al zijn inentingen gehad heeft kun je met hem gaan zwemmen. Wacht wel tot het water goed opgewarmd is en kies een warme dag uit zodat het ook op de kant aangenaam tot heet voor honden is. Zo wordt afkoelen in het water een prettige ervaring en krijgt je hond het niet koud.
Je hond voorbereiden op watergewenning
Geef je hond vier tot zes uur voor de sessie geen eten en laat hem vlak voor en na de sessie zijn behoefte doen. Laat je hond thuis al wennen aan water. Vul de bodem van een hondenzwembad met water. Beloon hem wanneer hij zelf in het zwembad stapt.
Laat je hond niet langer dan 10 minuten in koud water (beneden 6-7 ° C) zwemmen. Bij lagere temperaturen loopt je hond het risico op onderkoeling en bevriezing. Zorg ervoor dat de vacht van je hond bijna droog is voordat je naar huis gaat.