Ook: systeemcryptomunt. Cryptografisch geld waarvan de waarde gekoppeld is aan een normale, stabiele munt (vaak een wereldmunt zoals de dollar of de euro), een mandje van munten, goud, staatsleningen of deposito's.
Terra belooft stabiel te zijn omdat een algoritme ervoor zorgt dat de twee munten (de 'Luna' en de 'Terra') elkaar in evenwicht houden. Daardoor worden fluctuaties in vraag en aanbod opgevangen en zou de waarde van de Terramunt (TerraUSD) altijd 1 dollar blijven.
De Zimbabwaanse dollar had de laagste waarde per eenheid ten opzichte van de euro of Amerikaanse dollar als stabiel ijkpunt. Sinds de invoering van de Zimbabwaanse dollar in 1980 is de munteenheid onderhevig geweest aan een inflatie van meer dan 6500%.
Met een waarde van bijna 3 euro is de Koeweitse dinar in nominale termen de duurste munt ter wereld; als je ten minste bitcoin en andere alternatieve valuta's niet meerekent.
In Brunei, een klein landje, zijn de biljetten een stuk meer waard. Het biljet van 10 duizend Bruneise dollar is ongeveer 4400 euro waard.
De Zuid-Afrikaanse rand is de munteenheid van Zuid-Afrika. Het symbool is simpelweg 'R', en de valutacode is ZAR. De rand is een fiduciaire valuta en de omrekenfactor gaat tot 6 significante cijfers.
En de Japanse yen blijkt de veiligste valuta te zijn. De munt reageerde het minst op wereldwijde aandelenschommelingen, fluctuerende olieprijzen en wisselende rentetarieven. De yen wordt op het lijstje van veilige havens gevolgd door de Zwitserse Frank en de Amerikaanse dollar, meldt persbureau Bloomberg.
Omgerekend schommelt de waarde van 1 miljoen bolivar rond de 3,44 euro. Iets dat voor de gemiddelde Europeaan al een stuk minder hoog lijkt, behalve als je weet dat het gemiddelde maandloon in Venezuela amper 5 miljoen bolivar is.
Hoeveel Venezolaanse bolivar is een Euro? Een VEF is 0.0000 EUR en een EUR is 218,783,136,926.6104 VEF.
De Filipijnse peso is de munteenheid van de Filipijnen. De afkorting voor de valuta die in het internationale handelsverkeer wordt gebruikt is PHP. De peso heeft munten van: 1, 5, 10, 25 en 50 centavo. Papiergeld bestaat uit de volgende biljetten: 20,50, 100, 200, 500, 1.000 peso.
Euromunten zijn er in acht verschillende waarden: 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent, en 1 euro en 2 euro. De euromunten hebben een gemeenschappelijke en een nationale zijde. Op de nationale zijde is te zien welk land de munt heeft uitgegeven.
Redenen voor de waardedaling zijn zorgen om de groei van de economie in de eurozone en de stijgende inflatie, die de groei mogelijk nog afremt. Dat zorgt voor minder vertrouwen in de euro. Tegelijk met de daling van de euro stijgt ook de waarde van de dollar, mede door een verhoging van de rente in Amerika.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
Er zijn acht EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië en Kroatië.
Een lage pondkoers kan in verschillende gevallen erg gunstig zijn. Ten eerste als u euro's gaat inwisselen voor ponden. Wanneer de pondkoers laag staat, dan betaalt u namelijk weinig euro's voor de ponden die u ontvangt. Daarnaast is een lage pondkoers gunstig als u veel bestelt bij Engelse webshops.
Bij een sterke euro betalen de Europese oliebedrijven hun grondstof heel wat goedkoper dan de Amerikaanse of andere bedrijven. Er bestaat dus een mogelijkheid dat de energiefactuur minder duur wordt. Niettegenstaande kunnen er andere zaken doorgerekend worden aan de consument waardoor de prijs toch hetzelfde blijft.
De munteenheid van Venezuela is de bolivar, vernoemd naar de oprichter van Venezuela: Simón Bolívar. Briefjes komen in 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000 en 50.000 bolivar.
De economie van Venezuela is zeer sterk afhankelijk van de productie van aardolie. Het is de belangrijkste bron van inkomsten voor het land, het grootste exportproduct en levert een majeure bijdrage aan de inkomsten van de overheid.
Aluminium is na aardolie en staal het voornaamste exportproduct. Venezuela staat negende op de wereldranglijst van aluminiumproducenten. Verder worden in Ciudad Guayana nog cement, glas en cellulose geproduceerd. Een groot gedeelte van de in Venezuela gewonnen aardolie wordt ter plekke geraffineerd door ca.