Wil je mooie, perfect gesneden plakjes stokbrood? Dan is dit dé manier om het te snijden. De truc zit 'm namelijk in het omdraaien van het brood, met de onderkant naar boven wijzend. Je zal zien dat je op deze manier veel mooiere plakjes snijdt.
Dan adviseren wij u om het stokbrood in een dichte plastic zak bewaren. In deze zak kunt u het stokbrood ca. 2 dagen bewaren (als u het nog langer wilt bewaren kunt u het stokbrood invriezen). Wanneer u het stokbrood gaat gebruiken, moeten het voor gebruik eventjes in de oven voor een lekkere krokante korst.
Tip: stokbrood insnijden vóór het afbakken
Zodra het stokbrood klaar is, haal je het uit de oven en laat je het heel even kort afkoelen voordat je verder gaat. Omdat het stokbrood nu al een beetje ingesneden is, gaat de hitte er sneller vanaf en kun je het stokbrood al snel in stukjes snijden.
Brood kan het best worden gesneden met een groot, scherp kartelmes. Brood wordt eigenlijk meer gezaagd dan gesneden. De beste broodmessen hebben een vrij grove kartelrand. Door snelle zaagbewegingen te maken worden de strakste boterhammen verkregen.
Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.
Snijd het brood in tweeën en wikkel het in huishoudfolie. Doe het stokbrood in luchtdichte diepvrieszakjes. Label de verpakking en doe het in de diepvries bij -18°C. Maximaal 8 maanden in de diepvries bewaren.
Hoe lang laat je een brood dan het best afkoelen alvorens het te snijden? In een ruimte van 20 tot 25°C krijg je het beste resultaat door het brood 2 tot 3 uur te laten afkoelen.
De snijmachines van Graef hebben verschillende soorten messen: gegolfd, gekarteld en glad. De broodsnijmachines met een gegolfd of gekarteld mes zijn ideaal voor het snijden van brood, groente en sommige vleeswaren. Een glad mes is minder geschikt voor het snijden van brood, maar is incidenteel wel mogelijk.
Beste prijs-kwaliteit: Magimix T190 Multifunctional
De broodsnijmachine van Magimix gebruik je niet enkel om zelfgebakken brood te snijden. Je gebruikt hem daarnaast om vlees, kaas en zelfs groenten in plakjes te snijden.
Stokbrood snijden
De bovenzijde van het brood is vaak oneven. Ga je het brood direct snijden? Dan breekt de bovenzijde van elke plak én heb je platgedrukte sneden.
Wikkel in aluminiumfolie. Voorkom dat je brood uitdroogt door het twee dagen bij kamertemperatuur in aluminiumfolie te wikkelen. De korst kan zachter worden, maar je kunt hem gemakkelijk weer krokant maken in een broodrooster of in de oven.
Het beste antwoord. Ik reken altijd met gemiddeld 24 sneetjes. Een brood weegt gemiddeld 800 gram. Een sneetje weegt gemiddeld 35 gram.
Om het midden van het brood is een klein wit papiertje gewikkeld, dat enkel dient om het brood daar vast te houden. Broodzakken zijn eigenlijk alleen voor toeristen bedoeld en de echte Fransen beperken zich tot dat witte papiertje.
Bewaar brood niet in de koelkast. Daarin veroudert het veel sneller. Zetmeel in brood laat water namelijk los tussen -5°C en +5°C, daardoor droogt het brood uit.
Vooral meergranenbroden vragen dikkere sneden dan de klassieke 9 millimeter, meent het bakkersechtpaar. 'En ook notenbrood moet je dikker snijden om de echte smaak van de noten te proeven. Wij snijden onze boterhammen hier meestal 12 tot 14 millimeter breed, maar Duits roggebrood wordt dan weer op 4millimeter gesneden.
Welke snijplotter jij het best kunt kopen is onder anderen afhankelijk van het aantal bedrukkingen dat je gaat maken. Voor grotere oplages of het snijden van breder materiaal is de GCC Expert 24 de ideale snijplotter. Ga jij jouw snijplotter echter voor de hobby gebruiken dan is een ScanNCut snijplotter de must have.
Hoe het werkt
Maar het is heel simpel: je opent de klep, legt je brood erin (hoe of waar maakt geloof ik niet zoveel uit) en sluit de klep. Op het digitale scherm geef je vervolgens aan welk brood je hebt gekozen en drukt op start. Terwijl het brood wordt gesneden wordt ook je bon geprint.
Een van de meest voorkomende redenen waarom je brood te kruimelig wordt is een teveel aan meel. Dat maakt je brood droog en tast de textuur aan, waardoor het kruimelig wordt. Brood bestaat voornamelijk uit bloem en water (plus gist en zout). Met zo weinig ingrediënten kan het al snel mislopen met de verhoudingen.
Tussen de 65-100°C stollen de eiwitten en verstijfselt het zetmeel, maar is het kruim nog plakkerig vanwege de grotere hoeveelheid vocht. Bak het langere tijd op een lagere temperatuur. De deeg is te slap. Door de grotere hoeveelheid vocht duurt het langer voordat het brood voldoende is afgebakken.
Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries. Zorg er wel voor dat het brood goed verpakt is, in een goed gesloten papieren broodzak of in een plastic diepvrieszak.
De oven voorverwarmen op 200 graden, en 8 minuten afbakken. Het stokbrood is wel ongeveer 50 cm lang dus zal niet in elke oven passen zonder door te snijden.
Voor het bakken van brood (en andere gerechten met een rijsmiddel) gebruik je bij voorkeur boven- en onderwarmte. Dit is een soort van ongeschreven regel. Bij het bakken met boven- en onderwarmte bak je altijd enkellaags.
Stokbroodjes kun je het beste iets heter afbakken, op 200 graden (± 12 minuten). Als je het voorgebakken brood hebt ingevroren, bak je het direct uit de vriezer in ± 35 minuten af op 160 graden. Bij het afbakken van bevroren brood is de kracht van je oven nog belangrijker.