Als het koud is buiten, moet je je papegaai niet meer mee naar buiten nemen. Het is een tropische vogel en die kan niet tegen kou.
Hoewel kromsnavels met gemak kunnen leven in temperaturen tussen de 5 en de 33 graden, hebben zij uiteraard wel een temperatuur waarbij ze zich lekker voelen. Deze temperatuur ligt ongeveer tussen de 17 en de 27 graden.
Zet de kooi niet bij een warmtebron of in volle zon, maar zorg voor een plaats met deels zon en deels schaduw. Grijze roodstaartpapegaaien worden ziek van tocht.
Tocht gevaarlijk voor papegaaien? Iets wat we nog vrij regelmatig horen: “Tocht is levensgevaarlijk voor een papegaai.” Niet waar. Ook in de natuurlijke leefomgeving van een papegaai staan er soms flinke briesjes.
Papegaaien hebben ongeveer 12 slaapuren per dag nodig om in goede conditie te blijven, terwijl mensen vaak genoeg hebben aan een rustperiode van 6 tot 8 uur.
Als het koud is buiten, moet je je papegaai niet meer mee naar buiten nemen. Het is een tropische vogel en die kan niet tegen kou.
Geluiden. Fluiten of praten betekent dat je vogel blij is in jouw huis. Wanneer je vogel erg vocaal is wanneer je de kamer in komt lopen, betekent dit dat jouw vogel blij is dat je thuis bent. Wanneer je vogel met zijn snavel klappert en spint, betekent dit dat je vogel met je wil spelen.
Vooral licht kunnen ze beter waarnemen omdat ze rondom hun ogen een speciale klier hebben die licht kan interpreteren. Daarnaast hebben vogels een vierkleurig gezichtsvermogen (in plaats van drie kleuren, zoals bij mensen). Dat betekent dat ze ook in staat zijn UV-licht te zien.
Vooral kleinere vogels zijn hierdoor kwetsbaar. Vogels hebben een hoge lichaamstemperatuur en hebben per dag daardoor veel voedsel nodig. Hun eigen lichaamsvoorraad is bovendien erg beperkt om het vlieggewicht laag te houden. Een vogel kan dus niet zoals de mens, hond en kat vele dagen tot weken zonder eten.
De papegaai kan met mooi weer prima een dagje buiten verblijven, dit is juist heel erg gezond in verband met de vitamine D die ze van het zonlicht oppikken, het zonlicht door het raam binnen heeft geen effect en dus is naar buiten gaan ook erg belangrijk en gezond.
Een papegaai is een zeer slimme vogel met (afhankelijk van de soort) een intelligentieniveau van een 4-jarig kind. Het is belangrijk dat je hier bij de opvoeding en omgang rekening mee houdt. Belangrijk is het om te weten dat een papegaai vaak aandacht vraagt omdat hij gezelschap wil hebben.
Als een blote papegaai uren in de zon blijft zitten, hou dan de huid in de gaten en zet hem in de schaduw als het nodig is. Papegaaien kunnen verbranden, net als mensen de één sneller dan de ander. Soms, als het hoog zomer is, is het zelfs in de schaduw warm.
Ze zijn lusteloos en ademen snel. Zo'n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via tong en bek vocht te verdampen. Zet de komende dagen dus een platte waterschaal neer met vers water. Zo kunnen de vogels drinken en baden zonder ver te hoeven vliegen en krijgen ze sneller verkoeling.
Avocado, Chocolade, champignons, koffiebonen en uien: zijn giftig voor papegaaien. Chocolade kan al in kleine hoeveelheden dodelijk zijn voor de papegaai. Zorg dat de papegaai dus niet bij chocolade en kerstkransjes die in de kerstboom hangen kan en zet schaaltjes met dit lekkers weg, als de papegaai los is.
Fruit; Appel, Sinaasappel, Banaan, Druiven, Nectarines, Pruimen, Aardbeien, Allerlei soorten bessen, Mango, Mandarijn, Ananas, Dadels, Papija, Rozijen en Krenten. Voor al het bovengenoemde betekend jong geleerd is oud gedaan! Geen Advocado dit is Giftig en dodelijk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Knarsen: Knarsen geeft tevredenheid en/of vermoeidheid aan. Ontspanning dus! Je hoort dit vaak vlak voor de papegaai in slaap valt. Ook wanneer ze even gezellig bij je zitten te soezen hoor je dit tevreden 'geknars'.
Papegaaien en vogels uit droge gebieden eten vooral verse zaden. Vogels uit tropische gebieden eten naast zaden ook vaak noten, fruit, bloemen of scheuten en in sommige gevallen ook nectar en insecten.
Daarnaast drinken papegaaien ongeveer 2-6% van hun lichaamsgewicht per dag aan water.
Als er geen soortgenoten in de buurt zijn gaan ze met mensen praten. Een papegaai begint vaak met het nadoen van een geluidje. Mensen vinden dit vaak leuk en reageren erop.
Bijten is zelfversterkend gedrag; dus gedrag dat voor de vogel op dat moment bevredigend is. Probeer daarom te vermijden dat je gebeten wordt. Leer de comfortafstand van je vogel kennen. Papegaaien en parkieten bijten vaak omdat hun eigenaars hun angsten negeren en zich aan hen opdringen.
Intelligentie. De papegaai heeft een bewezen intelligentie van een kind van 3 tot 5. Een gelukkige papegaai wordt met respect behandeld en op een positieve manier gemanipuleerd.
Lang geleden besloten mensen om vogels als huisdieren te willen houden, waardoor de vogelkooi ontstond. Tegenwoordig weten vogels niet beter, ze worden in kooien geboren. Het vraagstuk of dit zielig is of niet zal altijd blijven bestaan, en die beslissing is aan jou.
Pure frustratie eindigend in een verslaving…
Het uittrekken van de veren ofwel verenplukken komt vaak voor bij in gevangenschap gehouden papegaaien. Dit gedrag is veelal niet het gevolg van een ziekte, maar een vorm van afwijkend gedrag. Soms gaat het zelfs zover, dat de papegaai zichzelf tot bloedens toe kapotbijt.
Pak dan de vogel aan de rugkant vast, zodat hij in je handpalm ligt. Doe dit kalm en snel, maar druk absoluut niet op zijn keel, maag, borst of zijn kopje. Ook is het belangrijk om hem rechtop te houden om zijn bloedcirculatie op pijl te houden.