Een bubbelbad, hottub, jacuzzi of kruidenbad kun je beter vermijden vanaf week 32 van de zwangerschap. Je kunt vanaf week 32 namelijk al enige ontsluiting hebben, waardoor de bacteriën in deze baden makkelijker naar binnen kunnen dringen. Het risico op infecties is dan groter.
Het is bijvoorbeeld belangrijk om goed op de watertemperatuur te letten. Men raadt aan om de temperatuur zeker niet hoger dan 38 graden Celsius te zetten en niet veel langer dan 10 a 15 minuten te blijven zitten. Langer zitten is niet schadelijk, maar het is beter om kort gebruik te maken van de jacuzzi.
Gebruik maken van een spa kan tijdens de eerste periode van uw zwangerschap wel degelijk, maar moet wel met zorg gebeuren. Zo raden wij af om de spa in te stappen wanneer de temperatuur van het water boven de 38 graden Celsius ligt. Bij temperaturen die hoger liggen verstoort u de groei van uw baby.
Te veel warmte kan tot uitdroging leiden, wat slecht is voor de bloedtoevoer naar de baby, waardoor er zuurstoftekort zou kunnen ontstaan.
Een aantal richtlijnen: Is tillen toch nodig, dan moet het in één handeling te tillen gewicht minder dan 10 kilo zijn. Vanaf de twintigste week van de zwangerschap mag er niet vaker dan 10 keer per dag maximaal vijf kilo getild worden. Vanaf de dertigste zwangerschapsweek niet vaker dan 5 keer maximaal 5 kilo.
Heet baden is gevaarlijk.
Neem tijdens het einde van de zwangerschap enkel een bad op lichaamstemperatuur (niet meer dan 37°). Warm water kan een verhoogde hartslag bij de baby veroorzaken.
Een zwangerschapsmasker ontstaat waarschijnlijk door een stijging van de oestrogeenspiegel tijdens de zwangerschap. Deze stijging van oestrogeen stimuleert de aanmaak van pigment. Daarnaast ontstaat een zwangerschapsmasker vooral na blootstelling van de huid aan zonlicht.
In het algemeen is een watertemperatuur van de jacuzzi tussen de 34 ° C en 36 ° C voor iedereen aangenaam. De meeste jacuzzi's kunnen tot 40 ° C, maar dit is niet voor iedereen even ideaal. In de winterperiode adviseren wij tot 38 of max 39 ° C te gaan.
Onthoud: tijdens de gehele zwangerschap zijn alle houdingen prima! Buik slapen bijvoorbeeld zal je vanzelf niet meer doen wanneer jouw buik in de weg gaat zitten. Je kan dus veilig op jouw rug liggen of slapen.
Maak grote cirkelvormige bewegingen over je buik en eindig met een aantal kleine cirkelvormige bewegingen. Kijk of je het ruggetje of een andere lichaamsdeel van je baby kunt voelen. Masseer vervolgens met kleine en zachte cirkelvormige bewegingen heel rustig je kindje.
Vooral het eerste trimester van de zwangerschap valt veel vrouwen zwaar. Door de veranderende hormonen lijkt het of heel het lichaam in opstand komt. Helaas is deze eerste periode nog niet het juiste moment voor een massage. Een massage werkt in op de diepere weefsels en stimuleert daarmee de afvoer van afvalstoffen.
De linea negra ontstaat doordat je buikspieren uit elkaar wijken om plaats te maken voor de baarmoeder. Deze streep zat er altijd al, maar pas tijdens de zwangerschap wordt hij zichtbaar. Dit is ook onder invloed van je verhoogde pigmentproductie tijdens de zwangerschap, waardoor de streep zijn donkere kleur krijgt.
Over het algemeen verdwijnen de pigmentvlekken na de bevalling, maar dit gebeurt heel geleidelijk en kan dus lang duren (soms ruim een jaar). Meestal komt een zwangerschapsmasker bij een volgende zwangerschap terug. De vlekken zijn dan vaak ook donkerder.
Of koop een goede concealer waarmee je de vlekken camoufleert. Goed nieuws: bij de meeste vrouwen verdwijnt het zwangerschapsmasker enkele maanden na de bevalling vanzelf en is verdere actie niet nodig. Zodra je hormonen weer volledig in balans zijn, zullen de vlekken lichter worden en uiteindelijk verdwijnen.
Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde waarin microscopische organismen voorkomen. Deze parasieten kunnen toxoplasmose veroorzaken. Vooral fruit dat in of dicht tegen de aarde groeit (aardbeien, frambozen, bessen) verdient extra aandacht. Was fruit altijd grondig en droog af met een propere handdoek.
Zwemmen is een ideale sport voor zwangeren. Omdat het water je – zwaarder wordende – lichaam ondersteunt, kun je veilig en prettig bewegen. Ook je baby vindt het prettig als je zwemt. De langzame en schommelende bewegingen hebben een rustgevend effect.
Vermijd springen en schokkende bewegingen. Vermijd bewegingen met tempowisselingen en snelle richtingsveranderingen of draaiingen. Je gewrichten en banden worden, door het toenemen van het hormoon relaxine, slapper in de zwangerschap, hierdoor heb je meer risico op blessures bij dit soort bewegingen.
Wil je thuis aan de slag, of wil je je partner aan het werk zetten, dan kan je de voeten masseren aan de binnenkant, ongeveer 2 cm onder en achter je enkelknobbel. Naast dat je de drukpunten stimuleert is het natuurlijk ook heerlijk voor de ontspanning. Dus of het nou weeën op wekt of niet, dit is sowieso super.
Een zwangerschapsmassage is een zachte massage die gericht is op je zwangere lichaam. Dat betekent dat de masseur minder stevig masseert. Hij ontwijkt daarbij de drukpunten die in verbinding staan met je baarmoeder. Door het stimuleren van bepaalde drukpunten zou namelijk de baarmoeder kunnen samentrekken.
Wie zwanger is, voelt het lichaam veranderen. Zo zeer zelfs, dat er door die veranderingen bepaalde lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Overweeg dan serieus zwangerschapsmassage. Het voorkomt (nog) meer klachten, het ontspant en is bovendien veilig voor je kind.
Wat kost het? Een zwangerschapsmassage van 60 minuten kost 49,50 euro. Een zwangerschapsmassage van 90 minuten kost 75 euro.