Blauwe kaas (vooral Stilton) is voedzaam omdat het in vergelijking nog meer vitamine K2 bevat. Vitamine K2 helpt voorkomen dat calcium zich ophoopt in weefsels rond het hart en helpt onder andere bij het opbouwen van sterke botten.
Een 10+, 20+ of 30+ kaas, waar niet teveel zout in zit, past prima in een gezond eetpatroon en zal het afvallen niet in de weg zitten. Het vetgehalte in kaas wordt aangegeven met bijvoorbeeld 45+. De minder vette kazen bevatten meer calcium.
In schimmelkaas zitten schimmels die niet schadelijk voor je zijn, zoals de blauwe aders in blauwaderkaas. De aders ontstaan door tijdens de rijping in de kaas te prikken. De schimmel die wordt gebruikt tijdens de productie van schimmelkazen is een Penicillium-soort, in een witte, groene of blauwe variant.
Blauwe kaas
De schimmelkaas is rijk aan calcium, wat erg goed is voor uw botten. Goed om te weten is dat er vaak veel natrium in blauwe kaas zit. Blauwe kaas heeft een sterke, aanwezige smaak, waardoor u niet veel nodig heeft om smaak toe te voegen aan bijvoorbeeld een salade.
Er zit 6,2 gram vet in 1 voor snee (20 gram) roquefort, waarvan 4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Magere kaas is relatief gezond als broodbeleg
Kaas is niet supergezond, maar bevat wel hoogwaardige wei-eiwitten en melkeiwitten. Kaas is dus alleen gezond als je het met mate eet. Neem bij voorkeur magere (20+ & 30+) kaas, want die bevat relatief weinig verzadigd vet.
En dat is een van de redenen dat bijvoorbeeld het Voedingscentrum adviseert om soorten te kiezen met minder zout. Hüttenkäse, mozzarella en verse geitenkaas staan in de Schijf van Vijf. Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten.
Geiten- en schapenkaas was lange tijd een in aanbod te verwaarlozen delicatesse. Maar intussen groeit het besef dat geiten- en schapenmelk gezonder is dan koemelk en is het ook voor mensen met een koemelkallergie in vele gevallen een oplossing.
Gorgonzola smelt bijvoorbeeld heerlijk over een pasta en komt goed tot zijn recht in salades. Ook met vlees werkt deze blauwe kaas goed: laat de Gorgonzola bijvoorbeeld smelten over runder-, varkens- of kippenvlees. Het smaakt ook lekker met aardappels of fris-zoete vruchten als appel, peer en verse vijg.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt voor de gevaren van consumptie van Franse schimmelkaas van het type roquefort. De kaas is in verschillende supermarkten verkocht. De kaas bevat de ziekmakende e-colibacterie.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
“Gorgonzola is heel rijk aan vitaminen B2, B6, B12, die uiterst belangrijk zijn voor het zenuwstelsel en het immuunsysteem.” Om deze redenen is Gorgonzola over de gehele wereld gekend en geliefd en is hij de derde belangrijkste Italiaanse koemelkkaas BOB.
Het antwoord is nee. “Een blauwkaas kan eigenlijk nooit echt bederven zoals een verse kaas als mozzarella doet. De bacteriën en enzymenen in blauwe kazen zijn eigenlijk continue aan het werk en groeiende.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd). Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus!
Tijdens de World Cheese Awards – die werden georganiseerd in Bergamo in Italië – was het een Amerikaanse kaas die er met de winst vandoor ging. De Rogue River Blue, een blauwe kaas uit Oregon, werd verkozen tot allerlekkerste der kazen.
Gooi gekoelde kaas weg na drie tot vier weken.
Dat betekent meestal dat hij drie tot vier weken in de koelkast goed blijft. Om je blauwe kaas zo lang mogelijk vers te houden, zorg je ervoor dat je koelkasttemperatuur niet boven 5 °C ligt.
Maar kun je kaas ook invriezen? Het goede nieuws is: ja, dat kan. In de vriezer kun je kaas tot wel acht maanden goed houden.
Schapenkaas bevat veel vitamine D. Vitamine D heb je nodig voor een normale werking van je immuunsysteem, het helpt tegen ontstekingen en het zorgt ervoor dat je normaal je spieren kunt gebruiken.
Er zit 3,8 gram vet in 1 voor snee (20 gram) schapenkaas, waarvan 2,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten.
Beide kazen bevatten een aantal vitamines en mineralen. Maar het gaat om de verschillen: buffelmelkmozzarella bevat bijvoorbeeld meer calorieën en (gezonde) vetten dan koemelkmozzarella. Maar buffelmozzarella bevat minder cholesterol. Buffelmozzarella bevat vitamine A en koemelkmozzarella catoreen.
De kleine cijfertjes
In '48+'-kaas is het vetgehalte van de droge stof 48%. Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
Doordat kaas heel veel vitamine B bevat wordt het beschouwd als uitstekend voor de gezondheid van je huid. Kaas zorgt ervoor dat je huid gezond, soepel en stralend blijft. Kaas zorgt voor een goede werking van je immuunsysteem. Dit zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en je minder gevoelig bent voor aandoeningen.