Een leververvetting is de meest gevonden oorzaak van geelzucht bij de kat. Leververvetting ontstaat als de kat slechter eet. Vetreserves worden aangesproken. De grote hoeveelheden vet in het bloed en de lever verstoren de normale leverfunctie.
De verschijnselen van leververvetting zijn; slecht of niet eten, daardoor ook vermageren, sloomheid, geelzucht en katten kunnen gaan braken. Leververvetting treedt vaak op na 3 dagen 'vasten', maar kan al eerder ontstaan. De verschijnselen zie je vaak pas later (soms zelfs pas na 2 weken minder eten).
Leververvetting is in de meeste gevallen om te keren door veranderingen in leefstijl: meer bewegen, gezonde voeding en een gezond gewicht. Als langdurig alcoholgebruik heeft geleid tot de leververvetting, dan moet er bij voorkeur helemaal gestopt worden met alcohol of in elk geval drastisch geminderd.
Een leverontsteking kent vele oorzaken, zoals: Virussen, bijvoorbeeld FeLV, FIV, FIP. Bacteriën (komen vaker voor ten gevolge van bacteriële infecties elders in het lichaam) Door problemen met het eigen afweersysteem.
Ga op zoek naar een blikvoeding of een ander ingrediënt, bijvoorbeeld het water uit een blik tonijn of sardientjes, dat jouw kleine huistijger erg lekker vindt. Voeg een klein beetje van dit voer of ingrediënt toe aan de brokken van je kat. Et voilà, de kans is groot dat het dier zijn bakje nu lekker leeg eet.
Je kunt pijn bij een kat herkennen aan de lichaamstaal, gezichtsuitdrukking en het gedrag. Bijvoorbeeld dichtgeknepen ogen, gefronste wenkbrauwen, hangend hoofd, kromme houding, blazen, gespannen of juist rustig gedrag. Ook de lighouding vertelt veel over hoe een kat zich voelt.
Wanneer u met uw kat op het spreekuur van de dierenarts komt met de klacht minder of niet eten dan zal de dierenarts u eerst allerlei vragen stellen. De kat wordt lichamelijk onderzocht en vaak is bloed- en urine onderzoek nodig. Vaak ook een echo en eventueel endoscopie.
Behandeling van een leververvetting
Het belangrijkste onderdeel van de behandeling van een kat met leververvetting is voeding. De kat moet voldoende voedsel krijgen en mag niet verder afvallen. Vaak is het nodig om de kat te helpen bij het eten.
De lever van de hond en kat is een vrij groot orgaan dat voorin de buik, tegen het middenrif aan ligt. Al het bloed dat vanaf de darmen komt en weer terugstroomt naar het hart wordt door de lever gezuiverd.
Eén op de vijf mensen met leververvetting, krijgt uiteindelijk een ontsteking van de lever (hepatitis). Deze ontsteking kan littekenvorming in de lever (leverfibrose) veroorzaken en uiteindelijk leiden tot levercirrose. Bij levercirrose is er ernstige schade aan de lever die op den duur tot leverfalen kan leiden.
De behandeling van NAFLD
Er is geen medicijn beschikbaar om leververvetting te genezen, maar goed nieuws. Leververvetting is een omkeerbaar proces, want de lever heeft een herstellend vermogen. De behandeling bestaat dan ook uit het wegnemen van de oorzaak. De vetstapeling verdwijnt hierdoor meestal vanzelf weer.
Een kat kan enkele dagen zonder eten. Als een kat voor een langere periode niet eet, ontstaan er schadelijke lever veranderingen. Dit komt doordat een kat zijn vetreserves gaat gebruiken. Dit vet wordt in de lever opgeslagen en dat gaat vervetten, hierdoor kan de lever zijn werk niet goed meer doen.
Symptomen leverprobleem bij de kat
Andere ziektes kunnen vergelijkbare problemen geven. Geelzucht is wel een specifiek teken dat er iets mis is met lever of galwegen. Katten met een leverprobleem kunen last hebben van: Sloomheid, lusteloosheid.
Levershunt. Bij een levershunt is er een abnormaal bloedvat waardoor het bloed onvoldoende gezuiverd wordt. Een operatie kan de doorstroming van de lever in de meeste gevallen normaliseren. Vaak komen ook blaasstenen voor.
Maar ook zijn de kosten afhankelijk van het soort bloedonderzoek, hoe snel je de uitslag wilt hebben en wat de kosten zijn van de dierenarts. De kosten voor een bloedonderzoek kunnen sterk variëren tussen de 30 en 150 euro.
Omdat er verschillende hartproblemen bij de kat bestaan, laat niet elke hartpatiënt dezelfde symptomen zien. De meeste dieren laten een combinatie van een of meerdere van de volgende symptomen zien: benauwdheid, hoesten, zwakke achterpoten, flauwtes, plotselinge verlamdheid, hoge bloeddruk.
Via contact met virusdeeltjes op kleding, voerbakjes en andere voorwerpen. Grote hoeveelheden virusdeeltjes zijn aanwezig in speeksel, traanvocht en neusuitvloeiing van katten met niesziekte. Het virus kan ongeveer een week lang overleven in de omgeving (buiten de kat). Via contact met een drager van niesziekte.
Symptomen suikerziekte kat
Katten met suikerziekte plassen veel en hebben honger. Ze drinken meer, eten meer en worden mager. De kat voelt zich niet lekker, slaapt een groot gedeelte van de dag, wast zich minder goed en krijgt een dichte en plukkerige vacht.
Leververvetting is een aandoening die vooral voorkomt bij vette katten en zeer levensbedreigend kan zijn. Hierbij begint de lever vet op te slaan tussen en in zijn eigen cellen, waardoor zijn eigen functioneren ernstig wordt belemmerd.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
Wanneer is een kat senior of bejaard? Een kat wordt als oudere kat gezien vanaf 11 jaar, waarbij er vervolgens nog een onderscheid wordt gemaakt tussen de senior kat van 11 tot 14 jaar en bejaarde katten van 15 jaar en ouder.
Een gemiddeld nat kattenvoer bevat 5 MJ per kilogram (voorbeeld; dit verschilt per merk). 1,058 MJ gedeeld door 5 MJ per kg natvoer = 0,21 kg oftewel 210 gram natvoer per dag. Een kat van 4 kg moet per dag dus 210 gram natvoer krijgen van het voer dat 5 MJ per kg aan energie bevat.