Urachuskanker ontstaat meestal vanuit een urachuscyste. Een cyste is een holte gevuld met vocht. Vaak gaat het bij urachuskanker om adenocarcinomen. Dit zijn tumoren die ontstaan vanuit de kliercellen.
Over een navelbreuk
Een navelbreuk (hernia umbilicalis) is een uitstulping van het buikvlies in de navel. Dit komt door een opening of zwakke plek in de buikwand. Een navelbreuk kan aangeboren zijn, maar ook als volwassene kun je er last van krijgen. Een aangeboren navelbreuk komt voor bij één op de zeven pasgeborenen.
Een blaaspoliep is een gezwel van het blaasslijmvlies. Vaak is het enige teken zichtbaar bloedverlies in de urine. Gelukkig worden ze hierdoor meestal in een vroegtijdig stadium vastgesteld en kunnen ze goed behandeld worden.
Heel soms bestaat er een brandend of zeurend gevoel. In de meeste gevallen is de zwelling makkelijk terug te duwen. Ontstaat er plots hevige pijn en is de zwelling niet meer terug te duwen, dan zit de uitstulping in de knel. Om te voorkomen dat dit weefsel gaat afsterven, zal er direct een operatie nodig zijn.
Een navelbreuk ontstaat door verhoogde druk in de buikholte. Door deze druk rekt de buikwand uit. Verhoogde druk ontstaat bijvoorbeeld door toename van het lichaamsgewicht, veel hoesten, flink persen of regelmatig zwaar tillen.
Waarom moet je jouw navel schoonmaken? Maak je je navel niet goed schoon, dan kan een opeenstapeling van bacteriën, vuil, zweet, lotion en pluis een nare geur ontwikkelen in je navel. Ook kan het leiden tot infecties, wat vaak gepaard gaat met een rode, jeukerige huid – zeker als je een navelpiercing hebt.
Complicaties. Geen enkele operatie is zonder risico's. Zo zijn ook bij deze operatie de normale kans op complicaties aanwezig, zoals nabloeding, wondinfectie, trombose of longontsteking. Soms ontstaat er door de operatie een bloeduitstorting die de huid rond het litteken blauw kleurt.
Na de controleraadpleging bij de chirurg, drie weken na de operatie, zal je alles terug mogen doen, inclusief heffen en sporten. Bij ontslag uit het ziekenhuis zullen wij je vragen tien dagen na de operatie bij je huisarts langs te gaan voor een wondcontrole en om hechtingen te laten verwijderen.
Het is belangrijk om bij interne druk op de wond (bijvoorbeeld bij persen, niezen of hoesten) tegendruk te geven, door de wond met de hand of met een kussentje te ondersteunen. Zodra de pleisters verwijderd zijn mag u weer douchen. U mag dan echter nog niet in bad.
Duur van de operatie De operatie duurt ongeveer 30 minuten. U kunt na de operatie dezelfde dag naar huis, mits u zich goed voelt. Vindt de operatie laat in de middag plaats, dan mag u meestal de volgende dag naar huis. Het operatiegebied kan na de operatie pijnlijk zijn.
Symptomen blaaskanker
Symptomen van blaaskanker kunnen zijn: bloed in de urine, pijnlijk, moeilijk of juist veel plassen, chronische blaasontsteking en buikpijn. Het kan voorkomen dat de ziekte pas wordt ontdekt wanneer er uitzaaiingen zijn en deze klachten veroorzaken in het lichaam.
Blaaskanker ontwikkeld zich meestal langzaam en komt vaker voor bij ouderen van boven de 60 jaar. Blaaskanker kent verschillende groeistadia, en de behandeling hangt af van het stadium waarin de tumor zich bevindt.
De kankercellen zijn goed gedifferentieerd. Dat betekent dat de tumorcellen voor een groot deel lijken op gezonde cellen van het orgaan waarin ze zijn ontstaan. De kankercellen groeien meestal langzaam.
Kernpunten. Feoderma (terrarmaforme dermatose) bestaat uit asymptomatische donkere plaques op de huid en imponeert in eerste instantie als vervuiling van de huid. Het is een verworven aandoening die voornamelijk voorkomt bij kinderen, met als voorkeurslokalisaties nek, romp, posterieure malleolus en navel.
Het beste is om je navel dagelijks schoon te maken met water en een niet-agressieve zeep. Je mag ook een washandje of wattenstaafje gebruiken want in tegenstelling tot je oren is je navelbuik een 'zakje' en kun je het wattenstaafje dus niet te diep duwen.
Kuiltje. Aan de binnenkant van de huid gaat 1 bloedvat naar boven, richting lever, en 2 bloedvaten gaan naar beneden, richting blaas. Deze worden niet meer gebruikt en verschrompelen tot een soort strengetjes (medisch woord is ligamentjes). Deze restjes blijven dus altijd in je lichaam zitten.
Wanneer is behandeling nodig? Op volwassen leeftijd herstelt een buikwandbreuk meestal niet meer vanzelf. Heeft u klachten door de breuk, dan is meestal een operatie nodig. Een breuk wordt gevaarlijk als de breukinhoud blijvend beklemd raakt bij een nauwe breukpoort.
Wat zijn de symptomen van een buikwandbreuk? Een buikwandbreuk presenteert zich doorgaans door een zwelling. Bij sommige mensen kan het zijn dat de zwelling niet te voelen is door bijvoorbeeld een forse onderhuidse vetlaag. Een buikwandbreuk kan klachten geven van een onaangenaam gevoel.
Een litteken- of buikwandbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan groter worden. Hierdoor kunnen meer pijnklachten optreden. Een enkele keer komt het voor dat een stukje van de darm bekneld raakt in de breukpoort. Hierdoor raakt niet alleen de darminhoud bekneld maar ook de bloedcirculatie van de darm.
In de eerste periode na de operatie kan het zijn dat u meer moeite heeft met het ophouden van de ontlasting omdat de sluitspier van uw anus langere tijd niet heeft gewerkt. Deze klachten kunnen zes weken tot drie maanden aanhouden en verdwijnen na verloop van tijd meestal spontaan.
U kunt ook pijn tussen uw schouderbladen hebben. Dit komt door het gas dat in uw buik was gebracht. Deze klachten gaan vanzelf over. Dit kan wel een aantal dagen tot weken duren.
De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen (zware boodschappentassen, vuilniszakken). Licht huishoudelijk werk zoals koken, afwassen kunt u geleidelijk weer gaan doen. Stop als u merkt dat u moe wordt! De eerste drie weken mag u niet fietsen.
Symptomen navelbreuk
In de meeste gevallen zorgt een navelbreuk niet voor ernstige pijn en zou u de zwelling zonder moeite terug moeten kunnen duwen. Als de pijn opeens sterk toeneemt en u de zwelling niet meer kunt terugduwen, dan zit de uitstulping vast.
Een breuk verdwijnt nooit vanzelf en kan wel groter worden. Dat kan meer klachten geven. Maar ook kleine navelbreuken kunnen veel klachten geven. Soms raakt een navelbreuk bekneld.
Buikpijn rond de navel, hangt vaak samen met een aandoening van de dunne darm: een ontsteking, zoals de ziekte van Crohn, besmetting met een parasiet of bacterie. Bacteriële infectie.