Alcohol heeft een verdovend effect op het centrale zenuwstelsel. Ook de zenuwen in de benen en armen kunnen door alcohol worden beschadigd (dan is sprake van zogenoemde polyneuropathie). Mensen klagen dan over een pijnlijk gevoel in de kuiten en onder de voetzolen.
Op de lange termijn kan alcohol je organen beschadigen. Via het bloed komt alcohol in aanraking met de lever, nieren, alvleesklier (pancreas), longen, hart- en bloedvaten, de darmen en de hersenen. Wie regelmatig te veel drinkt loopt kans op ernstige schade aan deze organen op de lange termijn.
Er ontstaat schade door alcohol en stijve spieren, zwellingen en spierzwakte kunnen het gevolg zijn. Ook kun je gewrichtsontstekingen krijgen door alcohol en door je spieren te gebruiken, vererger je de pijn van de ontsteking. Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.
Spiergroei en alcohol
Dit komt omdat alcohol ervoor zorgt dat je spieren minder goed herstellen. Hierdoor is de spiergroei ook minder! Die verminderde spiergroei was dus in het onderzoek aangetoond toen de alcoholgroep minder kracht kon leveren. Alcohol zorgt dus voor minder spierherstel.
Het drinken van 12 alcoholhoudende dranken na inspanning onderdrukt de spiereiwitsynthese aanzienlijk, zelf wanneer atleten eiwitten innemen. Dit verstoort het herstel en het trainingseffect.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Alcohol bevat veel purine, wat de aanmaak van urinzuur stimuleert. Artrose is een chronische aandoening van het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels. Alcohol is af te raden als je last hebt van artrose. Je kan best veel drinken, maar liefst geen alcohol.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Rode wijn staat bekend als het gezondste alcoholische drankje dat er is. Eén glas rode wijn zou zelfs gelijk staan aan een uur lang sporten.
Alcohol zorgt op de korte termijn voor (spier)ontspanning. Dit spierverslappende effect kan op de korte termijn de pijn verminderen. Op de lange termijn verdwijnen al deze pijn verminderende effecten.
Je nieren en alcohol
Zo is er een verband tussen nierstenen en bier of wijn drinken, waardoor je pijn in de onderrug in je nieren door alcohol kunt krijgen. Ook lijden je nieren onder alcoholisme en kun je blijvende nierinsufficiëntie oplopen als je langdurig te veel drinkt.
Bij overmatig alcoholgebruik (vaak bij alcoholisten) kunnen de zenuwen in de benen en armen door alcohol worden beschadigd. Dan is er sprake van polyneuropathie. Mensen klagen dan over een pijnlijk gevoel in de kuiten en onder de voetzolen.
Een maand geen alcohol: langetermijneffecten
De kans op bepaalde soorten kanker neemt af. Het zorgt voor minder angstklachten. U heeft minder kans op depressie. Uw geheugen verbetert.
Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen. De eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Is elke dag een fles wijn drinken nog oké? Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol is namelijk slecht voor je gezondheid. Als je toch wilt drinken, adviseren zij om het bij één glas per dag te houden en zeker niet elke dag een fles wijn te drinken.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
Een maand geen alcohol drinken is nuttig om je lichaam te laten herstellen, en in het bijzonder je lever te ontgiften. Wereldwijd zijn er initiatieven ontstaan om een maand geen alcohol te drinken, denk bijvoorbeeld aan "Dry January" of ikpas.nl.
Om de risico's van alcoholgebruik te beperken, drink je best niet meer dan 10 standaardglazen per week. Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Als je wel alcohol drinkt, spreid je dit gebruik best over meerdere dagen in de week en drink je een aantal dagen niet.
Chronische, zware blootstelling aan alcohol vertraagt de botopbouw en versnelt de botafbraak. Daarnaast verhoogt consumptie van meer dan twee glazen per dag voor vrouwen en meer dan vier glazen per dag voor mannen, het risico op fracturen. De relatie tussen alcoholconsumptie en botdichtheid lijkt omkeerbaar.
In melk zit namelijk calcium, wat de botten en het kraakbeen kan versterken. Ditzelfde geldt voor het eten van kaas, maar bleek niet van toepassing te zijn bij de consumptie van yoghurt. De bevindingen van het onderzoek zijn gepubliceerd in het American College of Rheumatology [1].
Signalen van alcoholisme zijn: overmatig drinken - je drinkt meer dan 7 (vrouw) of 14 (man) standaardglazen alcohol per week. binge-drinken - je drinkt veel in korte tijd; binnen twee uur drink je 4 (vrouw) of 6 (man) standaardglazen alcohol.
Alcoholisme wordt gekenmerkt door dwangmatig drinken, impulsief gedrag en terugval. De ziekte veroorzaakt biologische veranderingen in de hersenen waardoor het moeilijk is om zonder professionele hulp (blijvend) te stoppen met alcohol.