In Nederland woont 18 procent van de inwoners alleen. Per gemeente verschilt dat percentage sterk. Omdat twintigers relatief vaak alleen wonen, tellen studentensteden veel alleenwonenden. In Groningen, Wageningen, Delft en Maastricht woont meer dan 30 procent van de inwoners alleen.
In 2017 groeide 9 procent van de Nederlandse kinderen op bij een alleenstaande ouder, wat in veruit de meeste gevallen (namelijk, 87% van de tijd) de moeder is, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De gezinsgrootte van vroeger
Een vrouw kreeg begin 1900 gemiddeld 4,5 kind (eerlijk gezegd dacht ik dat dit aantal veel hoger zou liggen). Maar in vergelijking met het begin van deze eeuw is het toch wel heel veel meer. Nu ligt het gemiddelde aantal namelijk op 1,7!
Die zijn dus ook afgetrokken van het aantal singles. Alles bij elkaar zijn er dan 1,23 miljoen single mannen en 1,7 miljoen single vrouwen in Nederland. De meeste relaties hebben geen groot leeftijdsverschil: 90 procent scheelt tien jaar of minder.
Gelukkig worden zonder partner is in principe zeker mogelijk. Er zijn aardig wat mensen die er zelfs voor kiezen om als vrijgezel door het leven te gaan. Maar als het niet je keuze is, kan het moeilijk zijn om aan het idee te wennen dat gelukkig worden zonder partner ook een optie is voor jou.
Soms ligt het gewoon aan de leeftijd namelijk. Zo blijkt 90 procent van de mannen zich pas echt te willen binden als ze tussen de 26 en 33 jaar zijn. En na die 33 jaar dan? Dan zijn de meeste vrijgezelle mannen wel erg gesteld op hun solo leventje.
Gegevens in een tabel
In 2020 heeft de Nederlandse vrouw gemiddeld 1,54 kinderen. Het gemiddeld aantal kinderen van Nederlandse vrouwen daalt al jaren. Tien jaar eerder was het gemiddelde 1,79 kinderen.
Begin 2022 woonden er 3,2 miljoen mensen alleen. Daarmee heeft 18 procent van de inwoners een eenpersoonshuishouden. De meeste mensen in Nederland wonen echter samen met anderen, in een gezin met kinderen, met een partner of als alleenstaande ouder in een eenoudergezin.
Een op de elf kinderen is enig kind.
De meeste moeders werken 32 uur. Dit kunnen ze verdelen over meerdere dagen. Vaak kiezen moeders er voor om vier dagen te werken.
Uit Amsterdam vertrokken relatief de meeste jonge gezinnen, bijna 12 procent. Utrecht (9 procent) en Rotterdam (8 procent) zitten ertussenin. Het vertrekpercentage van jonge gezinnen uit de stad nam vanaf 2014 elk jaar toe en daalde in 2018 licht.
'In Nederland is ongeveer 17 procent kinderloos, een verrassend hoog percentage,' zegt onderzoekster Renske Verweij van de Rijksuniversiteit Groningen.
Tussen 1947 en 2017 is het aantal mensen dat alleen woont, de zogenaamde alleenstaanden, gegroeid van 285 duizend naar bijna 3 miljoen, ofwel van 5 naar 22 procent van alle meerderjarige Nederlanders.
Je hebt als alleenstaande moeder recht op meerdere dingen in 2022. Denk hierbij aan de huur- en zorgtoeslag, maar ook op kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget en (indien nodig) een bijstandsuitkering.
De Marokkaans-Nederlandse gemeenschap is qua omvang, na de gemeenschap van Nederlanders zonder een migratieachtergrond en de Turks-Nederlandse gemeenschap, de grootste gemeenschap van Nederland. Volgens het CBS wonen er in 2022 in Nederland ongeveer 420.000 Marokkanen, waarvan ongeveer 60% in Nederland geboren is.
Van de totale Nederlandse bevolking heeft 11,3 procent een westerse migratieachtergrond en 14,6 procent een niet-westerse migratieachtergrond. Van de personen met een migratieachtergrond is 44,5 procent in Nederland geboren en behoort daarmee tot de tweede generatie.
Op 1 januari 2020 telde het Centraal Bureau voor de Statistiek 24.000 miljonairs meer dan het jaar ervoor. In totaal telt ons land 278.000 huishoudens met een vermogen van 1 miljoen euro of meer.
De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen oma worden is 52, mannen worden gemiddeld op hun 54ste voor het eerst opa. En ze blijven lang in de ouderrol: tot de leeftijd van 75 tot 80 geven ouders meer hulp aan hun kinderen dan andersom.
Zowel vrouwen als mannen die in 2020 uit huis gingen, deden dat iets eerder dan het jaar ervoor. Vrouwen waren gemiddeld 23,0 jaar, mannen 24,4 jaar toen ze het ouderlijk huis verlieten. In 2019 was dat 23,2 en 24,6 jaar. De meeste jongeren verlaten tussen hun 18e en 30e het ouderlijk huis.
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden.
In Frankrijk, Portugal en vooral de Oost-Europese landen zijn vrouwen flink in de meerderheid. In de Scandinavische landen is dat omgekeerd. Volgens Jan Latten speelt migratie daarbij een belangrijke rol. Voor werk en asiel zijn relatief veel mannen naar bijvoorbeeld Noorwegen en Zweden getrokken.
Sommige mensen geloven dat je in je leven slechts één grote liefde kunt hebben, terwijl de ander elk jaar een nieuwe partner heeft. Uit onderzoek is gebleken dat je in je leven op drie mensen écht verliefd wordt. Tijdens die drie keer dat we verliefd worden, worden we telkens op een andere manier verliefd.