Alle dieren kunnen hun tong uitsteken.Behalve de krokodil. Als een krokodil dat zou kunnen, zou deze de eigen tong immers afbijten. Moeder natuur heeft er dan maar voor gezorgd dat een krokodil de tong niet kan uitsteken.
Een krokodil heeft een tong, maar kan zijn tong niet uitsteken. Als de krokodil een tand of kies verliest, groeit er vanzelf weer een nieuwe. Tot de krokodil oud wordt. Dan kan hij zelfs tandeloos worden.
Waarom ze dit niet kunnen is ons niet helemaal duidelijk, misschien een soort beveiliging dat ze hun eigen tong niet kunnen afbijten.
Een volwassen krokodilachtige heeft maar weinig vijanden en heeft alleen te duchten van grote roofdieren. Voorbeelden zijn leeuwen en jaguars die zich op het land begevende krokodillen aanvallen en grote wurgslangen zoals de netpython.
Krokodillen zijn polyphyodont en kunnen elk van hun 80 tanden tot 50 keer vervangen. Naast elke volwassen tand is er een kleine vervangende tand en een odontogene stamcel in de lamina dentalis die geactiveerd kan worden.
Grote bijtkracht
Van alle nog levende diersoorten is de krokodil met 1350 kg/cm² degene met de hoogste bijtkracht. Van de zoogdieren is dit de hyena met ongeveer 500 kg/cm².
In totaal zijn er 23 soorten, waarvan er een paar levensgevaarlijk kunnen zijn. Het ongeluk met het meisje is zeldzaam, maar geen uitzondering: jaarlijks worden er in Australië 1 a 2 mensen gedood door krokodillen.
Nog een culinaire tip: krokodilvlees is snel bereid en daardoor uitermate geschikt voor barbecue, grill of rooster. Krokodillen worden speciaal gekweekt voor hun vlees en huid in Zuid-Afrika, Zimbabwe, Thailand en Australië. De dieren zijn slachtrijp op twee jaar, waardoor het vlees uitzonderlijk mals en sappig is.
Alle krokodillen zien er een beetje hetzelfde uit. Hun ogen, neusgaten en oren zitten boven op hun kop. Zo kunnen ze zien, ruiken en horen tijdens het drijven in het water. Om hun ogen tegen het water te beschermen hebben ze een derde ooglid.
Dat betekent dat schildpadden en andere reptielen -- in principe -- een waterige urine kunnen produceren. Krokodillen en waterschildpadden, die in het water leven, scheiden langs die weg bijvoorbeeld overtollig vocht af. Alleen: reptielen die aan land leven, verkeren meestal in een warme en droge omgeving.
Over het algemeen genomen zijn krokodillen gevaarlijker voor mensen dan alligators. De alligators en kaaimannen hebben net als echte krokodillen (Crocodylidae) en gavialen (Gavialidae) hun eigen unieke kopvorm. De kop van echte alligators lijkt op die van krokodillen maar is iets korter en breder.
Als hij te warm wordt, gaat hij weer het water in om af te koelen. Als een krokodil z'n lichaamstemperatuur niet goed onder controle houdt, kan het eten in hun maag gaan rotten, en hier kunnen ze aan dood gaan. Een krokodil kan enkele weken of maanden zonder voedsel als het aanbod schaars is.
Enerzijds zijn er grote roofdieren zoals leeuwen en beren: die zien mensen als voedsel en jagen er zelfs op. Anderzijds heb je dieren zoals hyena's, die wanneer ze de kans krijgen een kind zullen meegraaien, maar een volwassene pas zullen aanvallen indien ze worden uitgedaagd.
Een krokodil is vrij aan te schaffen, maar dient goed overwogen te worden. De prijs van een mooi formaat krokodil kan al snel in de paar duizend euro lopen. Daarnaast dient geïnvesteerd te worden in een goede leefomgeving.
Een krokodil is een reptiel. Reptielen leggen eieren. De krokodil soms wel 90 tegelijk! Na een paar weken tijd komt het jonkie uit het ei.
Maar de langste tong heeft de giraf. En de kameleon dan? Ook, maar de giraf heeft een tong van wel 50 cm lengte en bovendien een hele harde tong met eelt erop. Giraffen eten bladeren van de akasiaboom en die hebben scherpe doorns en met zo'n harde tong heeft hij er geen last van.
Je staat er niet bij stil, maar als je de beelden hier beneden ziet, blijkt dat een krokodil echt enorm hoog kan springen, hij is in staat zijn hele lichaam compleet boven het waterniveau uit te tillen.
Enorme kaken
Als hij beet heeft, slaat hij de prooi op het water en scheurt hem aan stukken. Want kauwen kan een krokodil niet!
Anders dan bij echte krokodillen kan je de ondertanden van kaaimannen niet zien als hun bek gesloten is. Kaaimannen hebben bovendien een heel stevig pantser: in hun huid (leder) zit bot. Tegen andere roofdieren is hij goed beschermd met dit pantser.
De babykrokodillen moeten zelf voor eten zorgen. Ze eten insecten, vissen en kikkers. Als ze 1 jaar oud zijn moeten ze zelf kunnen overleven, anders worden ze door de andere krokodillen opgegeten.
Krokodillen zijn heel slim, net als bij de hersenen van een mens hebben ze een cerebrale cortex. Dit betekent dat ze kunnen leren, onthouden en plannen kunnen maken. Ze bestuderen vaak enkele dagen de gewoonten van hun prooi.
Er zijn ook dieren die vrijwel geen gehoor hebben. Slangen bijvoorbeeld kunnen geen geluid horen, maar kunnen wel trillingen waarnemen die via de bodem hun lichaam bereiken. Spinnen hebben haar op hun poten waarmee ze geluid kunnen waarnemen. Of dieren ook geluidshinder ervaren is nog moeilijker te bepalen.
Wetenschappers hebben ontdekt dat krokodillen – net als sommige vogels en zeedieren – slechts één hersenhelft kunnen laten slapen. Doordat maar één hersenhelft slaapt, kan de krokodil het oog dat in verbinding staat met de hersenhelft die wakker is, open houden.
Zebra vlees heeft een zoete en subtiele smaak en is enorm mals. Doordat de zebra's op een volledig natuurlijke manier zijn grootgebracht ben je verzekerd van 100% natuurlijk vlees. De kleur van het vlees is donkerrood. Zebravlees is op verschillende manieren te bereiden.
's Werelds grootste krokodil
Volgens het Guiness World Record wordt de mannelijke zoutwaterkrokodil Cassius, die werd gevangen in de Finniss River, erkend als de grootste krokodil in gevangenschap. Deze 'saltie' is 5.48 meter lang en weegt maar liefst 968 kilo.