NPK is een afkorting voor Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K). Deze elementen zorgen samen voor de voeding van de bodem.
N-P-K staat voor Stikstof, Fosfor en Kali, deze drie componenten komt u in alle meststoffen tegen. Zowel in kunstmest als ecologische mest. Stikstof, fosfor en kali zijn essentieel voor de groei, bloei en weerstand van elke plant.
In de universele meststof NPK 12-10-18 zit stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K). Het zijn de belangrijkste voedingsstoffen voor planten. Stikstof is nodig voor de groene delen van de plant, fosfaat voor sterke wortels en kalium voor stevigheid, weerstand, bloei en vruchtvorming.
Mengmest NPK 15-15-15 is een chloorhoudende NPK meststof, ook wel mengmeststof genoemd. Dit zijn minerale meststoffen die meer dan één voedingselement bevatten, verwerkt in één uniforme korrel, met de volgende gehaltes: (N) 15% stikstof, (P) 15% fosfaat, (K) 15% kalium.
Bij een voorjaarsbemesting is de verhouding van de NPK-stoffen weergegeven als 12-3-5. Deze getallen zijn percentages. Per 100 gram is 12 gram stikstof, 3 gram fosfor en 5 gram kalium. In totaal is 20 van de 100 gram kunstmest NPK-stoffen.
Kippenmest is ook een alternatief, maar koemest bevat daarbij in tegenstelling tot kippenmest geen ammonium en ureum. Hierdoor verbrand het veel minder snel dan kippenmest. Kippenmest heeft daarnaast ook een minder lange nawerking dan koemest.
Welke mest bevat veel stikstof? Een van de meest stikstofrijke meststoffen is kippenmest. Ook kan je een stikstofrijke mestvoeding kopen voor je planten.
Je moet tomaten sowieso meststoffen geven. Hierbij is de verhouding tussen stikstof en kalium belangrijk. Als je te veel stikstof geeft dan krijg je een weelderige bladgroei maar een zwakkere plant. De goede verhouding NPK (staat op alle meststoffen) is 12-8-18.
Kunstmest NPK 12-10-18 Online kopen | 20kg € 23.50.
In 2014 was de hoeveelheid werkzame stikstof per ha grasland het hoogst (260 kg per ha). Daarna nam het schoksgewijs af naar een niveau van 221 kg werkzame stikstof per ha in 2021. Niet eerder in de periode 2006-2021 is de gemiddelde werkzame stikstofgift per ha zo laag geweest.
Organische mest, zoals koemest, champignonmest en compost, stimuleert het bodemleven en bevat zeer veel verschillende voedingsstoffen die bovendien langzaam vrijkomen.
Gemiddeld kunnen we uitgaan van een grasland bemesting van 700 kg KAS per ha per jaar (300 kg KAS eerste snede, 250 kg KAS tweede snede en nog 150 kg KAS derde snede). Dit levert 189 kg stikstof per hectare (700 kg KAS x 27%N), wat op zijn beurt goed is voor 1181 kg eiwit per hectare (189 kg N x 6,25).
Stikstof is verantwoordelijk voor de groei van planten en dus ook voor de groei van gras. Na de winter wil je natuurlijk zo snel mogelijk een mooie groene grasmat.
Bij stikstof zijn er verliezen in stal en opslag in de vorm van ammoniak en overige gasvormige stikstofverbindingen (N2, NO, N2O). Hierdoor is de stikstofproductie lager dan de stikstofuitscheiding. Bij fosfaat zijn er geen verliezen waardoor de fosfaatuitscheiding gelijk is aan de fosfaatproductie.
Welke mest bevat veel fosfor? Fosfor is in grote hoeveelheden terug te vinden in onder andere stalmest. Ook beendermeel en zeewier bevatten grote hoeveelheden fosfor.
De normen voor een sportvelden, plantsoenen en campings is maximaal 20 kg fosfaat. Voor volkstuinen en grasland waar hobbydieren grazen maximaal geldt 80 kg fosfaat en 170 kg stikstof per hectare per jaar uit dierlijke mest, compost, herwonnen fosfaten en overige organische meststoffen.
Kunstmest – NPK 15-15-15 is een universele, chloorhoudende kunstmest, geschikt voor alle gewassen behalve de moestuin. Deze mengmest zorgt voor een evenwichtige plantengroei. Gelijkmatig verdelen, natspuiten na het strooien bevordert de opname.
Afhankelijk van uw gewas mag u 15, 20 of 30 kilogram extra stikstof per hectare gebruiken.
Zoals de naam al doet vermoeden is organische mest volledig samengesteld uit grondstoffen die ook in de natuur voorkomen.Kunstmest bestaat voor een groot gedeelte uit zouten zoals fosfaat, aangevuld met mineralen.
Plant je tomaten diep genoeg
Plant tomaten diep genoeg. Een tomatenplant vormt namelijk worteltjes op zijn stam, dus hoe dieper je hem plant, hoe meer wortels hij zal vormen. Meer wortels betekent ook dat hij in staat is om meer water op te slorpen, waardoor de plant dikkere tomaten kan maken.
Goede tomatengrond is luchtig en voedselrijk. Goede tomatenmest is organische mest. Kunstmest (vooral stikstofhoudende kunstmest) geeft een mindere smaak aan de tomaten dan organische mest.
Geef regelmatig mest, maar niet te veel stikstof, want dat zorgt voor veel blad en stelen maar minder vruchtvorming. Gebruik bijvoorbeeld koemestkorrels en wat kali of speciale tomatenmest. Tomaten houden niet van regen. Knip eventueel wat blad weg wanneer een plant te lang nat blijft na een regenbui.
In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer.
"Als het over absolute aantallen gaat, is China veruit koploper in de stikstofuitstoot", zegt hoogleraar Wim de Vries (Universiteit Wageningen) tegen RTL Nieuws. "In delen van het land stoten ze zelfs per hectare veel meer uit dan wij, maar gemiddeld over het hele land is het minder."
Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5. Oftwel 3% Stikstof (N), 2% Fosfaat (P) en 3,5% Kalium (K). Kippenmestkorrels bevat de volgende NPK verhouding: 4-3-3, oftewel: 4% Stikstof (N), 3% Fosfaat (P) en 3% Kalium (K).