Een voordeel van het koken van je eigen boontjes is dat je grote hoeveelheden kunt bereiden, maar een nog groter voordeel is dat je de gekookte bonen gewoon kunt invriezen.
Sperziebonen invriezen kan door sperziebonen rauw, geblancheerd of gekookt in de vriezer te bewaren. Als de sperziebonen goed luchtdicht verpakt zijn, blijven ze maximaal 6 maanden houdbaar in de vriezer.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Heb je restje gare sperziebonen over? Doe de sperziebonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Laat ze heel goed uitlekken en wrijf ze desnoods droog in een keukenhanddoek. De beste manier om boontjes in te vriezen is de boontjes te vacumeren maar u kunt ze natuurlijk ook in een diepvrieszakje doen. Wrijf dan zoveel mogelijk lucht uit de diepvrieszak. Boontjes worden altijd wat slapper na het invriezen.
Het antwoord is: ja, je kunt bonen invriezen. Of het nu bruine bonen, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen, kapucijners, kikkererwten of linzen zijn: al deze peulvruchten blijven goed in de vriezer.
Groenten die veel water bevatten zoals sla, tomaat en komkommer kan je beter niet invriezen. Tijdens het ontdooien geeft de groente dan zoveel water af dat er niets van overblijft. Het invriezen van fruit is een iets lastiger proces. Fruit bevat over het algemeen veel vocht en moet daarom snel worden ingevroren.
Wil je eenmaal geweekte bonen nog bewaren voor je ze kookt? Spoel ze goed af, droog ze af en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast. Zo blijven ze 3-4 dagen goed. In de vriezer kun je ze zo zeker 3 maanden goed bewaren.
Witte bonen kun maanden in de vriezer bewaren, maar wel in een luchtdicht verpakking, en voor het invriezen wellen en blancheren. In de koelkast. Verse witte bonen die nog in de peul zitten kun je drie dagen bewaren in de koelkast.
Opwarmen in de magnetron kan ook: 5-8 minuten. Gesmoord bereid je sperziebonen in ca. 20 minuten. Sperziebonen stomen duurt 15-20 minuten.
,,Je kunt verse sperziebonen natuurlijk rauw bewaren, zonder ze vooraf te koken, maar dan gaat de textuur wel achteruit tijdens het invriezen. Hou er rekening mee dat ze dan maar enkele weken goed blijven in de vriezer.”
Hoe je sperziebonen kunt invriezen
"Ingevroren sperziebonen zijn een jaar houdbaar in de ijskast. Als je sperziebonen gaat invriezen, plak dan een etiket met de invriesdatum op het diepvriesbakje. Zo weet je altijd of ze nog goed zijn."
U kunt deze tutti frutti op een andere dag eten of in portie invriezen. Met ingevroren tutti frutti kunt u makkelijk rode kool uit pot of diepvries lekker op smaak brengen.
Blancheren. Hoewel het invriezen de verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
Kan je gekookte snijbonen invriezen? Zeker! Dit kookproces wordt blancheren genoemd en wordt niet alleen gedaan bij snijbonen, maar bij allerlei soorten groenten en fruit. Als je de snijbonen eerst blancheert blijft de smaak en de textuur beter behouden.
Sperziebonen blancheren
Breng een pan met water aan de kook. Kook de sperziebonen vervolgens maar 2 minuten. Spoel ze meteen daarna af met (ijs)koud water om het kookproces te stoppen.
De witte boon behoort tot de peulvruchten. Deze staan bekend om de neutrale smaak, en vooral ook als een gezonde en milieuvriendelijke bron van eiwitten. Daarnaast zitten er ook nog eens veel goede koolhydraten, ijzer, vezels, mineralen en vitaminen in bonen.
Diepvriesbonen hoef je niet te ontdooien voor het koken of roerbakken. Bruine bonen in blik of glas hoef je slechts enkele minuten te verwarmen. Week gedroogde bruine bonen eerst gedurende 8 - 12 uur in ruim water. Kook ze vervolgens 1 - 2 uur in het weekwater.
Het weken is nodig, omdat je hiermee de kooktijd verkort en ze krijgen een romigere smaak en een zachtere structuur. Met gekookt water kun je de weektijd verkorten naar 3 uur, doe dan wel de deksel op de pan.
Prinsessenbonen kun je niet lang bewaren, de peulen verslappen snel. Je kunt ze 3 tot 4 dagen verpakt in een open plastic zak bewaren op een koele plek uit de koelkast, of in de groentelade. Bonen lenen zich goed tot invriezen.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.
Invriezen. Voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest. In de vriezer kun je ze maximaal 1 jaar bewaren.