Het Spaanse Valencia is zonder enige twijfel de beste stad om paella te eten. Valencia ligt aan de oostkust van Spanje en is dé paella hoofdstad in de wereld. Vaak wordt gedacht dat paella een gerecht is dat in heel Spanje gegeten wordt, maar dit is niet het geval.
De vastgestelde ingrediënten zijn: Paella rijst, kip, konijn, bajoqueta de ferraura (Valenciaanse snijbonen), Garrofons (Valenciaanse witte bonen), tomaat, saffraan, olijfolie en water.
In een Spaans restaurant kun je paella eten vanaf zo'n €15,- per persoon. Neem je de duurdere varianten met zeevruchten of kreeft, dan kan de prijs richting de € 20,- tot € 25,- per persoon gaan. Over het algemeen kun je een paella alleen bestellen als je minimaal twee porties neemt.
Paella eet je met een houten lepel. Niet ieder restaurant heeft er een, maar het is de traditionele en beste manier om het te eten. Men gelooft dat zilveren of metalen lepels de smaak van de paella verandert. Je kan citroen toevoegen aan de paella.
Deze paella bestaat voornamelijk uit kip, konijn, slakken en grote bonen. Op een houtvuur wordt dit in een grote paella pan klaargemaakt. Tegenwoordig wordt dit gerecht ook met vis en zeevruchten gemaakt. Maar waar komt de naam vandaan van dit heerlijke gerecht eigenlijk vandaan?
Hoewel veel mensen denken dat paella overal in Spanje wordt gegeten, heeft paella zijn oorsprong oorsprong en ontwikkeling in Valencia, aan de oostkust van Spanje. En nog steeds is Valencia dé stad waar men apetrots is op de paella.
Valencianen gaan net als overal in Spanje pas laat eten, het ontbijt wordt halverwege de ochtend genuttigd de lunch is tussen 14:00 en 16:00 dit is meteen de belangrijkste maaltijd van de dag, aan avondeten denken de Valencianen pas zo rond de klok van 21.00 uur.
Valencia is veelzijdig en afhankelijk van wat je wilt doen en bekijken, kun je in één dag al veel van de stad zien. Wil je meer zien en proeven van de cultuur, dan is een weekend aan te raden. Wil je de echte Valenciaanse sfeer voelen? Kies dan voor minimaal 3 dagen Valencia.
Ontstaansgeschiedenis. De binnenlanden van de regio Valencia is de bakermat van de paella en andere rijstgerechten (arroces). Daar wordt sinds de introductie door de Moren in de 8e eeuw de typische paella-rijst verbouwd (korte dikke korrel met groot absorberend vermogen).
Voor het maken van paella worden de rijstsoorten Bomba, Redondo, Albufera en Marisma het meest gebruikt. Van deze soorten paella rijst is Bomba rijst de meest bekende en exclusieve soort. Bomba rijst heeft als belangrijkste kenmerk dat hij maar liefst drie tot vier keer zijn eigen gewicht aan vocht op kan nemen.
Je kan de paella het beste afgedekt opwarmen in een voorverwarmde oven (180-200 graden), ongeveer 10-15 minuten. Of verwarm ca. 6-8 minuten op 600 Watt in de magnetron. Wordt de rijst iets droog, dan kan je een klein beetje water toevoegen.
Tip! Bestel bij voorkeur geen paella 's avonds. Spanjaarden eten paella alleen 's middags en heel vaak in het weekend, als ze met vrienden en familie bij elkaar komen om te lunchen.
De pannen van het Spaanse Garcima krijgen de beste beoordelingen en bestaan uit diameters van 24 cm tot en met 150 cm. De diepte van deze paella pannen is meestal tussen de 6 en 12 cm. Wanneer je een paella pan koopt, kan je best rekening houden met welke warmtebron je gaat gebruiken.
Door zijn delicate smaken heeft de paella met zeevruchten een lichte en frisse wijn nodig die zijn aroma's niet zal overheersen. Wij raden aan een witte wijn te kiezen die gemaakt is van de albariño, verdejo of sauvignon blanc druiven. Deze wijnen moeten ook goed gekoeld worden geserveerd, tussen 5 en 8ºC.
Paella kun je prima enkele dagen bewaren en in de vriezer zelfs enkele maanden. Doe de portie die je overgehouden hebt in een afgesloten bakje of af dek het af met vershoudfolie of aluminiumfolie. Zet hem daarna in de koelkast. In de koelkast kun je de paella één tot twee dagen bewaren.
Ingrediënten & kruiden
In veel gevallen wordt er saffraan gebruikt. Dat geeft je paella een authentieke smaak en die kenmerkende, gele kleur. Andere kruiden en specerijen die veel voorkomen zijn peterselie, oregano, paprikapoeder en rozemarijn, maar ook kaneel of zelfs ras el hanout kunnen er heel lekker in zijn.
Ga je een Paella met Zeevruchten eten? Dan wordt deze smaak door de rijst opgenomen en krijgt de paella een vissmaak. Tijdens het eten van de paella wordt er vaak nog citroen overheen gesprenkeld, waardoor ook de citroen een gedeelte van de smaak bepaald.
Kleurstof geeft paella zijn specifieke kleur
Van oudsher wordt hier vaak de synthetische kleurstof tartrazine voor gebruikt. Tartrazine, ook wel bekend als e-nummer E102, is een synthetische kleurstof die de paella een intens gele kleur kan geven. In Spanje wordt deze kleurstof vaak aangeduid als 'colorante'.