Voor de versnelling en ondersteuning van wondgenezing breng je de Hansaplast Wondhelende Zalf dagelijks aan. Dit doe je tot de wond volledig is genezen. Bedek de wond daarna met een Hansaplast pleister, steriel verband of kompres, indien nodig.
Vaseline. Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
De wonde moet altijd licht vochtig blijven om de genezing te stimuleren. De eerste dag(en) is het beter om de wonde af te dekken. Met een pleister of niet-klevend verband komt er geen vuil in de wonde, is het minder pijnlijk en is er minder kans op korstvorming. Wanneer de wonde te nat is, dek je ze beter niet af.
Hansaplast Wondhelende Zalf ondersteunt de genezing van kleine oppervlakkige wonden zoals schaafwonden, snijwonden, krassen, eerstegraad en kleinere tweedegraads brandwonden door het leggen van een ademende beschermlaag die voorkomt dat de wond uitdroogt.
Smeer geen vaseline op een open wond. Als dit niet praktisch is (bijvoorbeeld in verband met kleding) en bij diepere schaafwonden kun je de schaafwond afdekken met metaline of ander niet aan de wond klevend verband. Gewone pleisters en kompressen plakken aan de wond vast.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.
Wellicht vraag je je af hoelang wondgenezing duurt. Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.
Iedereen denkt dat een wond een korst nodig heeft om mooi te genezen. Een zogezegde volkswijsheid die echter niet blijkt te kloppen. Een korst vertraagt de wondheling, vergroot het risico op littekens, biedt geen bescherming tegen infecties en beperkt de beweeglijkheid van de huid.
Reinig de wond van vuil, bacteriën en zichtbare deeltjes met de Hansaplast Wondspray om infecties te voorkomen. De tweede stap is om de wond te beschermen tegen vuil en bacteriën om een ongestoorde genezing mogelijk te maken. Bedek de wond met een pleister, steriel wondverband of een kompres van Hansaplast.
De beste littekencreme volgens de consumentenbond is de Biodermal littekencreme. Het product is samengesteld om littekenweefsel soepel en zacht te houden en littekens zichtbaar te verminderen.
Doordat de cellen in de basale laag zich voortdurend delen en deze uiteindelijk aan de bovenkant afschilferen, vernieuwt de opperhuid zich ongeveer één keer per maand. Het vermogen tot aanmaak van nieuwe cellen in de basale laag, maakt dat de huid bij een verwonding vrij snel dichtgroeit.
Goed voor droge huid, littekens.
Houd je wond goed schoon
Met of zonder korst: zorg dat je wond goed schoon blijft zodat de kans op infecties zo klein mogelijk is. Juist wanneer je wond geïnfecteerd raakt, bestaat er een grote kans dat er littekens ontstaan. Was je wond daarom minimaal dagelijks.
Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Maak de wond voorzichtig droog door met een doekje of kompres op de wond te deppen. Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.
Ga iedere 4 tot 8 weken na of je met littekencrème smeren door moet gaan. Vraag het een arts als je twijfelt.
Wat doet honing in de wond? Honing bevat veel suikers, onder meer glucose en fructose. De suikers houden de honing in de wond vochtig door wondvocht aan te trekken. De zuigkracht van de honing is zo sterk dat ook het vocht uit de aanwezige bacteriën wordt onttrokken waardoor zij verschrompelen en dood gaan.
Bij een schaafwond is de huid open geschuurd, bijvoorbeeld bij vallen op straat. De bovenste laag van de huid is beschadigd. U ziet rode puntjes bloed op de geschaafde huid. Er kan wat helder gelig vocht uit de wond komen.
Dek de schaafwond steriel af wanneer deze zich onder kleding bevindt. Zorg ervoor dat de wond ruim bedekt is en voorkom dat het verband gaat schuiven. Laat de wond eventueel aan de lucht drogen. Je kunt een droge schaafwond beschermen door er een laagje vaseline op te smeren of er een zalfkompres op te leggen.
Wij adviseren Staudt Wondzalf. Deze zalf bevordert de genezing van alle wonden. De zalf heeft een drievoudige werking. Namelijk: het ontsmet, heelt de wond en beschermt en verzorgt.
Minerale oliën zoals paraffine en vaseline leggen een ONNATUURLIJK vetlaagje op de huid waardoor de huid volledig afgesloten wordt. De huid wordt als het ware verstikt. Gevoelige huidzones zoals het gezicht of babybilletjes doe je dan ook geen plezier met een vet laagje.
Sudocrem kan kleine wondjes helpen genezen
Zoals we al zeiden, ondersteunt Sudocrem het herstellend vermogen van de huid; het zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen. De benzylbenzoaat en benzylcinnamaat in Sudocrem hebben sterke genezende eigenschappen.