Alcohol remt het antidiuretisch hormoon (ADH), een stof in het lichaam dat veel plassen tegengaat. Hierdoor krijgt alcohol een vocht afdrijvende werking en men zal na een flinke drinkpartij veel moeten plassen.
Het heeft allemaal te maken met onze nieren en het plashormoon (antidiuretisch hormoon, ADH). Dit hormoon zorgt ervoor dat de drang om te plassen enigszins wordt gecontroleerd, zodat je niet de hele dag op de wc zit. Alcohol verstoort dit systeem en remt de aanmaak van het hormoon.
Een overactieve blaas is een aandoening waarbij de blaas uit balans is en hypergevoelig wordt. Hierdoor moet u vaak plassen, heeft u heel vaak het gevoel dat u moet plassen of kunt u de plas niet ophouden als u moet plassen. Bij een overactieve blaas bent u als het ware aan het vechten tegen uw eigen blaas.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Het water dat je drinkt, komt via je darmen in de bloedbaan. De nieren filteren het bloed en scheiden overtollig water uit in de urine. Van een glas water dat je nu drinkt, zal de helft over iets meer dan een week je lichaam verlaten hebben. Van de helft die overblijft, zal na nog een week weer de helft verdwenen zijn.
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen.
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.
Plas ophouden (als alles goed gaat)
De bekkenbodem-spieren zitten tussen uw zitbotjes, schaambeen en stuitje. Deze spieren sluiten uw plasbuis af. En houden uw blaas, baarmoeder en darm op hun plek. U kunt deze spieren zelf aanspannen en ontspannen.
Normaal gesproken produceert ons lichaam 's nachts meer vasopressine, het hormoon dat de urine concentreert, dan overdag. Zo worden we niet wakker om te plassen. Als je 's nachts niet genoeg vasopressine produceert, blijft de urine te veel aangelengd, zodat de blaas snel vol zit.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit.
Als je meer dan 3 liter per 24 uur plast, lijd je mogelijk aan polyurie. In extreme gevallen kun je tot 20 liter per dag plassen! Je moet ook 's nachts vaak plassen. Soms gaat het overmatig plassen gepaard met een droge mond en een groot dorstgevoel.
Er zijn veel verschillende factoren die onze stoelgang beïnvloeden, waaronder ons dieet, en er bestaat niet zo iets als een optimale frequentie: ieders stoelgang is nu eenmaal anders. Toch wordt het als 'normaal' gezien om tussen de 3 keer per week en 3 keer per dag naar het toilet te gaan.
De oplossing is om minder bier of andere alcohol te drinken, of in ieder geval wat rustiger aan. Hierdoor wordt het antidiuretisch hormoon minder snel beïnvloed door de alcohol en hoef je minder snel te plassen. Ook is het goed om tussen het bier door af en toe een glas water te nemen.
Alcohol laat je veel plassen. Zelfs één drankje kan de urineproductie5 verhogen waardoor je vaker naar het toilet moet gaan. Alcohol kan ook leiden tot uitdroging en meer geconcentreerde urine. Hierdoor kunnen irritaties en ontstekingen in de blaas ontstaan.
Als je alcohol drinkt gaan je nieren harder werken.Je moet vaker en meer plassen en verliest dus meer vocht dan normaal. Zo loop je meer kans op uitdroging. Als je veel alcohol drinkt en je lever raakt overbelast, dan kan je lever de giftige stoffen die in alcohol zitten niet goed afbreken.
Als je te weinig drinkt gaat je blaas namelijk stofjes aanmaken (ureum) waardoor de blaaswand geprikkeld wordt en je juist vaker moet plassen…!
Met een gezonde blaas doen mensen meestal een plas van 300-500 ml per keer.
Urine is over het algemeen licht geel, zuur en nagenoeg geurloos. Urine stinkt niet of nauwelijks zolang iemand voldoende drinkt. Onvoldoende vochtinname is dan ook de voornaamste reden van sterk ruikende urine. Bij het drinken van te weinig water verandert de kleur en geur van de urine.
Mogelijk oorzaak van vaak plassen
Vaak plassen bij mannen komt meestal door een vergrote prostaat, vooral als de man boven de 50 jaar is. De prostaat wordt namelijk groter naarmate mannen ouder worden. Deze prostaatvergroting kan tegen de plasbuis drukken.
Ook slaap je onrustig omdat je 's nachts vaker wakker wordt om te plassen. Vaak plassen`s nachts; het hart hoeft 's nachts vaak minder hard te werken waardoor het bloed weer beter weggepompt wordt. Er stroomt meer bloed door de nieren waardoor je vaker moet plassen.
Een overactieve blaas gaat niet vanzelf over zonder actie.Het kan wel vanzelf overgaan als een onderliggende oorzaak wordt aangepakt. De klachten die horen bij overactieve blaas hebben primaire of secondaire oorzaken.
Nee, het is niet erg om 3 of 4 liter per dag te drinken. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Je kan dus over een hele dag gemakkelijk 3 of 4 liter water drinken. Het is wel belangrijk om verschillende drinkmomenten te hebben zodat je nieren het kunnen verwerken.
Symptomen. Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid.
Donkergele urine
Je ochtendurine is ook altijd geconcentreerder, omdat je 's nachts nauwelijks vocht tot je neemt, maar wel zweet. Hier tegenover staat dat als je juist heel veel drinkt je urine lichter kleurt dan normaal. Urine is samengesteld uit water, ureum en zouten.