Venezuela heeft de grootste oliereserves in de wereld. Per jaareinde 2020 werden ze getaxeerd op 304 miljard vaten ofwel 17,5% van het wereldwijde totaal. Saoedi-Arabië staat op de tweede plaats met een aandeel van 17,2%.
Verenigde Staten: 19,51 miljoen bpd
De Verenigde Staten zijn sinds 2017 het belangrijkste olieproducerende land ter wereld. Hier wordt olie geproduceerd in 32 staten en in de Amerikaanse kustwateren, waarvan het merendeel wordt geboord in Texas (41%).
De grootste olievelden liggen in het Midden-Oosten en het grootste gasveld in Rusland. In Saoedi-Arabië ligt een olieveld dat 70 kilometer lang is en 30 kilometer breed. In 1928 is hier voor het eerst olie gevonden. Je begrijpt dat dit land wat betreft de olieproductie op de eerste plaats staat.
Verenigde Staten van Amerika is de grootste olieproducent ter wereld met een productie van 4.470.526.988 vaten per jaar. Russische Federatie komt op de tweede plaats met een jaarlijkse productie van 3.959.297.000 vaten. Met 3.586.467.000 vaten productie per jaar is Saoedi-Arabië de derde grootste olieproducent.
De economie van Venezuela is zeer sterk afhankelijk van de productie van aardolie. Het is de belangrijkste bron van inkomsten voor het land, het grootste exportproduct en levert een majeure bijdrage aan de inkomsten van de overheid.
Venezuela heeft ook de hoogste waterval ter wereld namelijk de Ángelwaterval met een hoogte van 979 meter. Aan de kust vind je mooie zandstranden met helderblauw water. Hier kun je ook o.a. duiken en snorkelen. Verder staat Venezuela bekend om een aantal Nationale parken, kerken en grotten.
Aluminium is na aardolie en staal het voornaamste exportproduct. Venezuela staat negende op de wereldranglijst van aluminiumproducenten. Verder worden in Ciudad Guayana nog cement, glas en cellulose geproduceerd. Een groot gedeelte van de in Venezuela gewonnen aardolie wordt ter plekke geraffineerd door ca.
Aardgasvoorraad. Per 1 januari 2021 heeft Nederland 495 ontdekte aardgasvoorkomens. Bijna de helft hiervan (221) is momenteel in productie, dit zijn er 5 meer dan vorig jaar.
Het meeste gas zit in Rusland in de grond, en samen met Amerika zijn zij ook de grootste producent. Het allergrootste gasveld ter wereld is te vinden in Iran en Qatar.
Die prijs bepaalt voor een groot deel hoe lang we met onze voorraden toe kunnen, vertelde Cyril Widdershoven, olie- en gasspecialist bij TNO in 2014: “Bij een olieprijs van rond 100 dollar per vat en nu bekende voorraden is de olie over circa tachtig jaar op. Dat kan twintig jaar meer of minder zijn.
Van alle vaten ruwe olie die de Europese Unie importeert komt ongeveer een kwart uit Rusland. Het land is daarmee de grootste olieleverancier van Europa. Vorig jaar verdiende Rusland in Europa alleen al aan ruwe olie drie keer zoveel als aan gas.
Naast het Groningen-gasveld telt Nederland zo'n 240 gasvelden. De helft hiervan ligt in de Noordzee. Behalve in Groningen wordt gas gewonnen in Friesland. Drenthe, Overijssel, Noord-Holland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en in de Noordzee en de Waddenzee.
De Trans-Anatolische en Trans-Adriatische pijpleidingen, respectievelijk in 2018 en 2020 geopend, voorzien Griekenland, Italië en Turkije van aardgas uit het Shad Deniz gasveld in Azerbeidzjan. De EU verbruikt ook aardgas afkomstig uit Britse en Noorse gasvelden in de Noordzee.
Verenigde Staten van Amerika en Russische Federatie produceren samen meer dan 50% van het totale aardgas in de wereld. Met 230.443.944.451,76 kubieke meter productie per jaar is Iran de derde grootste producent van aardgas. Koninkrijk der Nederlanden, met 37.881.697.424,145 kubieke meter productie per jaar staat op 22.
Een groot deel van de olie in Nederland bevindt zich in het Schoonebeek-veld in Drenthe. Tussen 1996 en 2011 heeft de olieproductie hier stilgelegen. Winning was niet meer rendabel, maar inmiddels weer wel. De NAM gebruikt nu hoogrendementspompen om de olie naar boven te brengen.
Saudi Aramco, de grootste oliemaatschappij ter wereld, heeft zondag zijn beursgang aangekondigd. Het bedrijf krijgt een notering aan de beurs van de Saoedische hoofdstad Riyad, meldt de Arabische omroep Al Jazeera.
Nederland de rest van Europa zijn nog te afhankelijk van gas uit Rusland. Zonder het Russische gas is er niet voldoende gas om aan de vraag naar gas te voldoen. Wel wil Europa zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van Russisch gas. Maar dat kan niet op de korte termijn.
Aardgas is een fossiele brandstof wat inhoudt dat de bron niet onuitputtelijk is en een keer opraakt. Dit zorgt dat aardgas niet duurzaam is. Tevens komt er CO2 vrij bij het opwekken van stroom met aardgas.
Daarmee is de EU de belangrijkste klant van Rusland, meldt de Finse denktank CREA dinsdag. Ook China en Turkije zijn grote afnemers van Russische brandstoffen. Sinds de Russische aanval van eind februari heeft het land wereldwijd 158 miljard euro verdiend aan de verkoop van fossiele brandstoffen.
“Als Rusland de gaskraan dichtdraait, zal Europa gedwongen worden zijn verbruik met 30% te verminderen” De dreiging dat de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, neemt met de dag toe door de aanhoudende EU-sancties tegen Moskou.
Het gasveld heet South Pars/North Dome Gas-Condensate. Wat is het precies? Inderdaad het grootste aardgasveld ter wereld, drie kilometer onder de Perzische Golf en net zo omvangrijk als de volgende top-20 bronnen in de wereld samen.
Met gasprijzen die rond de 20 eurocent per kuub lagen, was de exploitatie van gas op zee nauwelijks nog rendabel. Bovendien kozen veel bedrijven die nog wel geïnteresseerd waren in gaswinning op zee liever voor velden in de territoriale wateren van Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk.
Een liter benzine kost in Venezuela ongeveer 0,01 VES, dat is omgerekend 0,0000001 euro. Aan de andere kant het minimumloon is maar een schamele €3,50 per maand. Maar goed, voor 1 euro krijg je dus 10 miljoen liter benzine!
Per jaareinde 2020 werden ze getaxeerd op 304 miljard vaten ofwel 17,5% van het wereldwijde totaal. Saoedi-Arabië staat op de tweede plaats met een aandeel van 17,2%. Een groot deel van de reserves bestaat uit stroperige olie, vooral aangetroffen langs de rivier de Orinoco.
Door de verslechtering van de complexe politieke en sociaaleconomische situatie in Venezuela, hebben sinds 2014 bijna 6 miljoen Venezolanen het land verlaten. Hun salaris en spaargeld is niets meer waard. Mensen zijn op zoek naar voedsel, onderdak en medische voorzieningen.