Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk. In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving. Dat betekent dat je van liefdesverdriet soms echt ziek wordt, en dat wil je natuurlijk niet.
In het brein veroorzaakt liefdesverdriet dezelfde klachten als depressie, cocaïneverslaving en griep. Je kan dus echt ziek worden van liefdesverdriet. Ook kan liefdesverdriet uitmonden in een depressie.
Het gevoel verlaten te zijn leidt tot geestelijke en fysieke pijnen, die doen denken aan een depressie; men voelt zich lamlendig en nietswaardig, en heeft last van hoofdpijn, moeheid, slapeloosheid en verlies van eetlust. De duur van liefdesverdriet is zeer uiteenlopend, van enkele dagen tot vele jaren.
71 procent van de deelnemers was na ongeveer 11 weken over het ergste verdriet heen. Toch is er wel degelijk een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen hebben de neiging om direct door de pijn overspoeld te worden, terwijl mannen deze emoties uitstellen.
Slapeloze nachten, de tranen uit je hoofd huilen en erbij lopen als een zombie: liefdesverdriet is een van de ergste dingen die je mee kunt maken. Liefdesverdriet wordt omschreven als een geestelijke pijn die men voelt door het verbreken van een relatie. Tijdens dit verlies ga je door verschillende fases.
Rouwen hoort er bij
Eigenlijk is het net alsof iemand overleden is. Volgens The Journal of Positive Psychology duurt het minimaal 11 weken voor je over iemand heen bent. Neem gewoon de tijd om te rouwen, ook als het langer dan 11 weken duurt.
De duur van liefdesverdriet loopt sterk uiteen; van enkele dagen tot vele jaren. Vaak zien we dat als de relatie lang geduurd heeft en/of heel intens is geweest, dat het langer duurt. Tijd is de enige factor die de wonden uiteindelijk (deels of volledig) heelt.
De pijn van romantische afwijzing, een gebroken hart, is vergelijkbaar met fysieke pijn. Zo bleek uit het onderzoek van universitair hoofddocent klinische psychologie Freddy van der Veen. Een gebroken hart activeert het pijnnetwerk in de hersenen en vertraagt de hartslag.
Liefdesverdriet is soms zelfs gevaarlijk.In je brein kan liefdesverdriet namelijk dezelfde gevoelens en klachten opwekken als bij griep, depressie of zelfs een cocaïneverslaving. Dat betekent dat je van liefdesverdriet soms echt ziek wordt, en dat wil je natuurlijk niet.
Volgens psycholoog Rumani Durvasula voelen de meeste van haar patiënten zich beter na zes weken. "Na zes weken beginnen de meeste mensen zich aan te passen aan het leven zonder hun ex. Het kan veel sneller, maar meestal duurt het niet veel langer," zegt ze aan Glamour.
De meeste exen beginnen hun geliefde te missen na een 2 tal weken. Soms een drie weken, dat hangt ervan af hoe jullie uit elkaar zijn gegaan. De meesten ex liefjes gaan terug naar elkaar als ze elkaar hard missen en als het gemis blijft voortduren.
Een kwart van hen krijgt er door de stress een gebroken hart bij. "Het is al langer bekend dat je hart van acute stress een opdonder krijgt. Bij heftige emoties komt veel adrenaline vrij en je hart kan daarop reageren door niet goed meer te pompen."
Ziek worden
Wanneer het stresshormoon echt hoog is kan het er ook voor zorgen dat je immuunsysteem een optater krijgt. Je loopt dan meer kans op ziekten of infecties. Dat is echt een ding, er bestaat namelijk zelfs zoiets als een break-up verkoudheid!
Kijk wat het van binnen met je doet. Probeer je gevoelens niet te verdoven met eten, drugs, alcohol of seks. Behalve dat het je alleen maar verder van jezelf verwijdert, is het ook risicovol gedrag. Je zult je er alleen maar slechter doorvoelen.
Mannen ervaren meer emotionele pijn dan je misschien denken
Het antwoord is ja, dat doen ze. Hoewel liefdesverdriet een universele ervaring kan zijn, beleven mannen het anders dan ik, jij, je vriendinnen en je zus/nicht/tante. Dit is hoe jongens omgaan met de pijn van een breuk.
Hier zijn de emoties zodanig heftig, dat er gewoon geen sprake meer is van honger. In het begin van een plots verdriet gaat je lichaam in shutdown of in shock. Dan kan het lichaam even niet focussen op die hongerprikkels. Je maag kan letterlijk dichtklappen door de sterke emoties.
Mannen daarentegen hebben er meer moeite mee. Dat heeft te maken met het idee van een relatie van 'hoge kwaliteit' die ze vervolgens kwijt zijn. Mannen voelen pas later de pijn van hun break-up, omdat ze emoties liever voor hun uitschuiven. Daardoor komt de klap later en ook harder aan.
De binding is zo sterk dat hersenscans na een verbroken relatie laten zien dat de fysieke pijngebieden in de hersenen geactiveerd worden. Hierdoor kunnen sommige mensen met liefdesverdriet echt lichamelijke klachten ervaren, zoals misselijkheid, maagklachten en hoofdpijn.
Volgens de psychologie betekent het dat wanneer je een persoon niet uit je hoofd krijgt, de andere persoon ook aan jou denkt.
Zo wijst onderzoek uit dat in het merendeel van de relaties de periode van verliefdheid tussen de 6 maanden en 2 jaar duurt. Jouw tijdsindicatie lijkt daar mooi op aan te sluiten. Na die periode zijn de gevoelens van verliefdheid veel minder intens. Mensen zoeken dan minder de nabijheid.
Ongeveer één op de drie vrouwen is vroeg of laat de minnares van een getrouwde man. De meeste van deze vrouwen hopen dat de man zijn vrouw zal verlaten, maar uiteindelijk kiest slechts anderhalf procent van de mannen voor hun minnares.
De klachten lijken op de symptomen van een hartaanval, zoals hevig zweten, druk op of pijn in de borst, benauwdheid, duizeligheid en misselijkheid. De heftigste klachten komen voor binnen twee weken na de stressvolle gebeurtenis.