De zomer is in ons land het perfecte seizoen voor een dagje strand. Zelfs op dagen met normale temperaturen van een graad of 22 kun je prima je handdoek uitspreiden. Bij wat meer wind kan het dan wel fris aanvoelen, maar een windscherm maakt veel goed.
De minima liggen rond 11 graden en er staat niet veel wind. Overdag verandert er aanvankelijk weinig. Pas in de loop van de namiddag en avond wordt het vanuit het noorden op steeds meer plaatsen droog. Het wordt hooguit 16 graden.
Op een zomerse dag wordt het land sneller warm en heter dan het water. Maar 's nachts koelt land ook weer sneller af. Dat komt doordat zonnestralen maar een paar centimeter in de aarde kunnen doordringen en alleen het bóvenste laagje verwarmen.
Het zeewater is ook een bron van warmte. In de winter koelt de zee langzaam af, in de zomer zal het zeewater maar traagjes opwarmen. En dat effect wordt doorgegeven aan het land. Vandaar dat aan de kust de temperaturen tussen winter en zomer niet zo enorm verschillen.
Als de bliksem in zandbodems inslaat worden temperaturen bereikt tot wel 4000 graden Celsius. Ruim voldoende om de kwartskorrels, waaruit het grootste deel van het zand bestaat, te laten smelten: daarvoor is een temperatuur van ongeveer 1500 graden Celsius al voldoende.
De zee warmt in het voorjaar geleidelijk op, maar blijft na de zomer nog lange tijd warm. De relatief hoge temperatuur van het zeewater is in koude vochtige lucht een belangrijke voedingsbron voor buien. In het najaar regent het daardoor langs de kust meer dan landinwaarts.
Zand op het strand
Het zand in de zee en op onze stranden is grotendeels door rivieren naar de zee meegevoerd vanuit de bergen. De zandkorreltjes zijn vergruisde rotsen. Het zand wordt uiteindelijk door zeestromingen meegevoerd richting strand. Daar blijft het achter als de zee zich bij eb terugtrekt.
In het algemeen geldt: hoe dichter bij zee, hoe gematigder de temperaturen. In de Belgische en Nederlandse kuststrook is het 's winters dan ook circa 2 °C zachter dan landinwaarts. Het verschil met de Ardennen is 's winters nog een paar graden meer, al speelt de hoogte daar een grote rol in het koude klimaat.
Met maximaal 5 graden hebben we echt een koude zee. Indien we een koude winter hebben dan daalt de temperatuur zelfs tot een graad of 3.
Omdat het bewegende water de warmte goed naar beneden geleidt, kan de zee veel meer warmte opnemen dan het land. In de zomer neemt de zee warmte op en is de temperatuur lager dan in een landklimaat, en in de winter staat de zee warmte af en is de temperatuur hoger dan in een landklimaat.
De Wereldgezondheidsorganisatie suggereert een specifieke watertemperatuur in het zwembad. Jongere kinderen en ouderen hebben meestal een warmere temperatuur nodig van 28 tot 34 graden en de comfortabele zwembadtemperatuur is 27 tot 31 graden.
Sinds de jaren '70 is de temperatuur steeds aan het stijgen. Wereldwijd is het oceaanoppervlak (tot 75 m) sinds 1971 ieder decennium ruim 0,1 °C warmer geworden. Het water van de oceaan is inmiddels al tot op een diepte van minstens 3000 m opgewarmd.
De belangrijkste reden voor de lagere temperaturen op grotere hoogte is dat de lucht daar ijler is omdat de luchtdruk afneemt met de hoogte. Dat is als volgt te verklaren. Hoe hoger je komt, hoe minder lucht er nog boven je aanwezig is en op je drukt.
1. De Dominicaanse Republiek. Langs de kust van de Domincaanse Republiek vind je niet alleen het mooiste koraal, het zeewater is er ook nog eens heerlijk warm. Zelfs op haar koudst is het zeewater hier alsnog zo'n 25 graden.
Op zomerse dagen willen veel mensen genieten op het strand. Dit resulteert vaak in lange files naar de populaire badplaatsen. Wil je de files vermijden kom dan vroeg (voor 10:00 uur) of laat (na 16:00 uur) naar het strand. Er zijn dan meestal ook genoeg parkeerplaatsen beschikbaar.
Stop je waardevolle spullen in een (zanddichte) zak en verstop ze in het zand. Wel even goed markeren waar je het gat graaft, anders zie je ze niet meer terug.
Je huid is door de warmte wellicht wat uitgezet, zweterig en plakkerig. Veel makkelijker is dan om een losse broek, makkelijk kleedje en een oversized t-shirt aan te trekken. Proper ondergoed aantrekken op het strand is niet altijd makkelijk. Het zand kruipt soms ook stiekem in je rugzak.
Vanmiddag eerst wat regen, maar vanaf 12:00 blijft het waarschijnlijk droog.
Gemiddelde jaarlijkse watertemperatuur aan de kust in Oostende is 12.4°C, door de seizoenen: in de winter 8.0°C, in de lente 9.2°C, in de zomer 16.9°C, in de herfst 15.7°C. Minimale watertemperatuur (5.5°C) in Oostende het gebeurt in maart, maximum (20.0°C) in augustus.
Een noordelijke wind voert koele lucht aan vanaf zee. Naarmate de lucht verder het land instroomt warmt deze op. In het noorden zien we hierdoor de laagste temperaturen, in het zuiden de hoogste.
Het klimaat van Nederland is een gematigd zeeklimaat in het Europese deel van Nederland. Tot Nederland behoren ook drie eilanden in het Caribisch gebied. Op de eilanden Saba en Sint Eustatius heerst een tropisch savanneklimaat tot moessonklimaat, terwijl op Bonaire een steppeklimaat heerst.
Een aanlandige wind neemt veel vocht mee vanaf de zee en blaast deze vochtige lucht het land op waardoor de kans op regen groter is bij deze wind. Een aflandige wind waait over het land, waar beduidend minder verdamping plaatsvindt en dus de lucht veel droger is.
Het strand vanaf de zee tot aan de duinvoet is in Nederland eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).
Wanneer je aan een strand denkt, denk je vast aan hagelwit of goudkleurig zand. Veel stranden zien er inderdaad zo uit, maar er zijn ook verschillende stranden met zwart zand. Dit zwarte zand krijgt zijn kleur door vulkanisch lava. Wil je weten waar je moet zijn wanneer je op een zwart strand wilt relaxen?