De plaats waar de puistjes zich bevinden kunnen je al iets vertellen. Natuurlijk is dit niet bij iedereen het geval maar dit is wel een goede leidraad. Kin en in de hals: Deze zone van je gezicht wordt gelinkt aan je hormonen, dus ben je ongesteld of gestrest, dan zou je kin onder de puistjes kunnen zitten.
Als je vaak puistjes rond je wenkbrauwen of slapen hebt, ligt het misschien aan problemen met je galblaas, een slechte bloedsomloop, het eten van vet of bewerkt voedsel of drinken van alcohol. Je kunt de puistjes verminderen door veel water te drinken en goed en gevarieerd te eten.
Puistjes op de kin en kaaklijn zijn meestal te wijten aan hormonale acne. Puistjes die opspelen onder invloed van hormonen tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap en de overgang.
De betekenis van puistjes op je wangen kan te maken hebben met long- of leverproblemen, te grote porties eten, stress, maagklachten, vieze mobiele telefoons, kussenslopen of make-up kwasten. Het is belangrijk om je huid goed te reinigen en de producten die in contact komen met je huid goed te desinfecteren.
Deze zogenaamde stresspuisten komen voornamelijk voor op de kin en kaaklijn. PRO TIP! Pak actieve puistjes aan met Age Bright Spot Fader; deze 2-in-1 spot treatment bevat Salicylzuur en zorgt ervoor dat actieve onzuiverheden op korte termijn verminderen.
Waarom je pukkels op je wangen krijgt
Deze puistjes zijn meestal te wijten aan een toename van mannelijke hormonen die de talgklieren op deze plekken stimuleren. In tegenstelling tot op de kin, onderdeel van de T-zone, geven pukkeltjes op de wangen niet zoveel weg over de onderliggende oorzaak.
Wat veroorzaakt puistjes op de borst? Acné ontwikkelt zich op de borst om dezelfde redenen als op het gezicht, nek of rug. Hoewel sommige uitbraken worden veroorzaakt door levensstijlgewoonten en huidverzorgingsproducten die de poriën verstoppen, zijn andere te wijten aan hormonale schommelingen.
Een ijsblokje is de perfecte manier om jouw puistje weg te halen in 1 uur. Normaal gebruik je een ijsblokje om blessures te genezen en om zwelling te voorkomen. Nu kan je ijs gebruiken om jouw puistjes snel te genezen. Het ijsblokje zal ervoor zorgen dat de ontsteking minder rood en zichtbaar is.
Acne op het voorhoofd komt veel voor bij mensen met een vette hoofdhuid of die last hebben van een vette huid in de T-zone. Als je haar vet is, kan dit de puistjes nog zelfs verergeren. Je haarproducten kunnen ook de oorzaak zijn van puistjes op je voorhoofd.
Dat kan te maken hebben met je hormonen of je nieren. Pukkeltjes tussen je wenkbrauw kan ook verschillende oorzaken hebben. Zo kan de olieklieractiviteit in het T-zonegebied hoger zijn dan andere plekken op je huid, wat weer kan leiden tot meer pukkeltjes. Maar het kan ook liggen aan je verzorgingsproducten.
Wat is de oorzaak van deze puisten in de nek? Puistjes ontstaan wanneer haarzakjes verstopt raken. Het is niet ongebruikelijk dat er puistjes ontstaan in de nek, vooral aan de achterkant van de nek. Meerdere puistjes duiden meestal op acne, wat de meest voorkomende huidprobleem is.
Puisten op de rug
Acne op de rug, ook wel back acne of bacne genoemd, is het resultaat van een opeenstapeling van dode huidcellen en olie (talg) in de poriën van de huid, gecombineerd met een overgroei aan veelvoorkomende huidbacteriën die een ontstekingsgevoelige reactie kunnen uitlokken.
Hormonen en puistjes zijn daarom onlosmakelijk met elkaar verbonden. En als er hormonale veranderingen in het lichaam zijn, bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, zwangerschap of stress, kan dit de talgproductie beïnvloeden en puistjes op de neus of elders veroorzaken.
Naast de algemene oorzaken zoals hormonen en aanleg, kunnen puistjes op je rug en schouders ook ontstaan door wrijving van rugzakken of synthetische kleding. Ook is de huid tussen de schouderbladen vaak vettig, waardoor de kans op puistjes op de rug wordt vergroot.
Lang verhaal kort: tandpasta droogt inderdaad je puistjes uit, maar de kans dat je je huid erdoor irriteert is vele malen groter. Die tandpasta kun je dus maar beter gebruiken waar hij voor bedoeld is: je tanden schrobben.
Heb je last van acne en een erg droge huid door bv behandeling met roaccutane of benzoylperoxide dan kan een dun laagje vaseline wel weer goed doen. Vaseline houdt het verdampen van water tegen, maar niet het uitvloeien van talg. Het verstopt de porien dus niet.
De ontstoken talg zwelt vervolgens op en drukt de porie naar buiten, dit kan enkele dagen duren. De huid rondom de porie raakt geïrriteerd en wordt rood. Naar maten van tijd komt er een witte kop op het puistje te zitten. Dit is de ontstoken talg die je ziet door de bedekte porie heen.
Deskundigen raden sterk af om zelf puistjes uit te knijpen. Dat is vooral zo omdat er veel bacteriën op onze handen zitten. Bij het uitknijpen komen die bacteriën in de open wond terecht, wat kan leiden tot huidirritatie. Door onzuiver te werk te gaan kunnen er verdere ontstekingen of zelfs littekens ontstaan.
Breng dan zodra je een puistje ziet verschijnen een goede exfoliant met salicylzuur gebruiken zoals die van Dr. Jetske Ultee aan; salicylzuur maakt de porie schoon. Daaroverheen breng je wat benzoylperoxide of verdunde tea tree olie aan op je huid. Deze stoffen doden de bacteriën die de ontsteking veroorzaken.
Het is belangrijk om niet aan de acne te zitten en er niet aan te krabben. Was de huid niet met een agressief product maar gebruik een milde reiniger. Het wordt aanbevolen om te stoppen met het scheren van de billen. Hierdoor komen de haarzakjes tot rust en ontstaan er minder ontstekingen.
Hoe en waar ontstaan puistjes op je lichaam? Onzuiverheden op het lichaam kan overal verschijnen waar je poriën hebt (denk aan gezicht, nek, rug, onderlichaam, maar meestal niet op handpalmen of voetzolen).
Bij volwassenen ontstaan mee-eters voornamelijk door het gebruik van te vette cosmetica die de poriën afsluiten. Ook make-up die aan het eind van de dag niet goed wordt afgewassen kan mee-eters veroorzaken. Deze producten staan daarom bekend als comedogeen. Letterlijk betekent dit “bevordert vorming van mee-eters”.