“In totaal kan je onderbeen zo maximaal een achttal centimeter groeien. Ook het bovenbeen kan uitgerekt worden, maar daar zitten wel meer beperkingen op door alle spieren die zich daar bevinden. Langer dan 4 centimeter krijg je het niet. In totaal kan je dus 12 centimeter langer worden,” legt de plastisch chirurg uit.
Helaas is er geen manier om per direct centimeters toe te voegen aan je lengte. Je lengte is meestal genetisch bepaald. 60-80% van je lengte wordt bepaald door het DNA dat je van je ouders hebt meegekregen, terwijl 20-40% van je groei beïnvloed wordt door je omgeving.
Een veelgehoord feitje over het rekken van spieren is dat ze langer worden door het strekken. Dit is echter een fabel.
Draag hoge broeken of rokken.
Een highwaist broek of rok helpen je bij het creëren van optisch langere benen. Hoe hoger je broek, hoe langer je benen worden. Dit komt doordat je broek pas bij je taille stopt. Als je bijvoorbeeld een heupbroek draagt, dan stopt je broek al eerder, waardoor je benen dus korter lijken.
Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter. Meisjes groeien het snelst als ze 12, 13 jaar zijn.
Bij groeipijn heeft je puber pijn in de benen, vaak in de onderbenen. Je kind voelt de pijn meestal in één been tegelijk. Een volgende nacht kan het andere been aan de beurt zijn. Vaak gaat het om kortdurende pijnscheuten die weer overgaan.
Kan je langer worden door melk ? Het is een vaak gestelde vraag, ondanks dat melk een goede bron van eiwitten is (één van de essentiële groeistoffen in het menselijke lichaam) zorgt het drinken van melk er niet voor dat je langer wordt.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
In de puberteit maakt het kind nog een groeispurt door, waarna de uiteindelijke lengte wordt bereikt. Op 17 of 18 jarige leeftijd is de groei voorbij en komen er hooguit nog een paar centimeters bij. Jongens groeien nog iets langer door. Ze bereiken rond het twintigste levensjaar de uiteindelijke lengte.
Langer worden na je 18de is lastig, dit omdat lengte vooral genetisch bepaald is. Langer worden naar je 30ste is dat zelfs nog meer omdat je na je 30ste levensjaar eigenlijk weer begint te krimpen. Gelukkig bestaan er manieren waarop je wel degelijk langer kunt worden.
Langer worden oefeningen. Er zijn veel oefeningen die dagelijks toegepast kunnen worden om wat te groeien. Deze oefeningen dienen op vaste basis gedaan te worden om tijdelijk langer te worden en de resultaten kunnen ook permanent worden door deze voor langere tijd gedisciplineerd te volgen.
Om de groei te stimuleren moet het natuurlijke groeiproces zoveel mogelijk worden benaderd. Normaal gesproken geeft de hypofyse, de klier die groeihormoon produceert, 's avonds en 's nachts het meeste groeihormoon af aan het lichaam. Je kind moet daarom voortaan iedere avond groeihormoon toegediend krijgen.
Eet fruit, groenten en magere zuivelproducten als snack. Voedingsmiddelen die magere proteïnen bevatten zijn onder andere kip, kalkoen, vis, bonen, noten, tofoe en magere zuivelproducten. Voedingsmiddelen met complexe koolhydraten zijn onder andere volkorenproducten, zetmeelrijke groenten en aardappels.
Maar het is niet zo dat je na je puberteitsgroei niet meer groeit. Je rug groeit nog vijf jaar door, die wordt nog anderhalf tot twee centimeter langer. Helemaal uitgegroeid ben je pas tussen je 20e en 25e. Vanaf je 32e krimp je weer Bij meisjes begint de puberteitsgroei al als zij elf of twaalf zijn.
Wanneer de verwachting is dat een kind erg lang zal worden, kan de groei door middel van een operatie worden afgeremd. Bij kinderen met een erg grote schoenmaat kan daarnaast ook de groei in de voet worden geremd. Aan de uiteinden van de botten zitten groeischijven.
Te weinig eten of eenzijdige voeding. Bepaalde geneesmiddelen. Chronische ziektes, zoals nierziektes of longziektes. Emotionele, psychische en sociale factoren.
Het zal allicht wel veroorzaken dat je vaker ziek bent, en dat het - als je bijvoorbeeld een arm of been breekt - langer duurt voordat je botten herstellen. Als jij verder gewoon goed eet kan dat geen invloed hebben op hoe lang jij wordt. Dat wordt meer genetisch bepaald, dan door een dieet.
Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte.
Hoeveel centimeter precies heeft te maken met je aanleg, maar ook hoe oud je was toen de puberteit begon én hoe lang en snel de groeispurt gaat. Na het starten van de puberteit groeien meisjes nog gemiddeld 23 cm en jongens 32 cm.
Groei tussen de 15 en 18 jaar
Jongens groeien nog door als ze seksueel rijp zijn. Meisjes worden gemiddeld 170 centimeter lang. Meisjes stoppen met groeien ongeveer een jaar nadat ze voor het eerst ongesteld zijn. Tussen hun vijftiende en achttiende jaar veranderen meisjes lichamelijk niet zo veel meer.
Wat veroorzaakt groeipijn bij volwassenen? Mensen stoppen over het algemeen met groeien een paar jaar nadat ze de puberteit hebben doorgemaakt. Voor meisjes is dit meestal rond de leeftijd dat ze 14 of 15 jaar oud zijn.
Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat groeipijn daadwerkelijk wordt veroorzaakt door het groeien. Vroeger ging men hier wel van uit, vandaar de benaming groeipijn. Een theorie is dat het kan voorkomen dat de spieren, tijdens of na een groeispurt, korter zijn dan de botten.
Het zijn klachten die voorbij gaan, maar ze zijn wel vervelend. Let er op de belasting terug te brengen als je kind aangeeft last te hebben van groeipijn. Dus minder en minder intensief sporten en niet tot het uiterste gaan. Belangrijk is wel dat je kind fit blijft.