Het geheim van een knapperig korstje zit 'm in voldoende stoom, de baktijd en -temperatuur. Stoom vormt de korst in het begin van de baktijd. Daarna wordt ze extra knapperig tijdens het bakken. Daarbij zijn de baktijd en oventemperatuur van belang.
Antwoord van Jeroen Meus. Wat je kan proberen is het volgende: besprenkel het brood met wat water wanneer je het in de de oven steekt en herhaal dat om het kwartier. Gebruik hiervoor een plantensproeier of iets in die aard. Laat het brood dan op 210°C bakken om de korst de kans te geven extra krokant te worden.
Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst. Eet dit brood wel dezelfde dag op, want nadien droogt het wel snel uit.
Krokantpoeder is een broodverbetermiddel in poedervorm voor hardbrood of krokantbrood. Het poeder bestaat onder andere uit tarwebloem, dextrose, tarwemoutmeel, verdikkingsmiddel, tarwegluten, zuurteregelaar, enzymen en meelverbeteraar E300 (ascorbinezuur).
Als u het deeg doreert met losgeklopt ei, bakt het brood goudbruin. Als u het bestrijkt met olie wordt de korst knapperig, met water krijgt het brood een glanslaag. Brood is doorbakken als het hol klinkt.
Hoe bak ik broodjes met een zachte korst? Bak je deeg iets minder lang, op een hogere temperatuur. Zo is je deeg sneller gaar, terwijl je korst minder tijd krijgt om te verharden. Bak bijvoorbeeld 15 minuten op 220 °C, in plaats van 25 minuten op 200 °C.
De korst van een gebakken brood is vrij dof van kleur. Wanneer je deze bestrijkt met water, of zoals wij dat doen, met een plantenspuit in de nevelstand lekker nat spuit krijgt het brood ineens wat glans. Ook wordt de kleur een stuk dieper. Als bonus krijgt de korst extra geur.
U heeft het deeg niet lang genoeg gekneed, of u heeft een te kort programma op de broodbakmachine gekozen. Gebruik lauw water. Bij koud water duurt het langer voordat gist begint te werken. Het rijsproces zal dan langer duren.
Omschrijving. Hardbroodbpoeder wordt gebruikt om brood een lekker knapperige korst te geven. Je kunt het gebruiken om bv harde broodjes te bakken! Gebruik 15 gram hardbroodpoeder per 500 gram meel.
Tegen het eind van het bakfase wordt de wasemschuif gebruikt om vocht uit de oven te laten ontsnappen waardoor de relatieve luchtvochtigheid daalt. De thuisbakker heeft niet zo'n stoomfunctie en wasemschuif in zijn oven maar met een beetje inventiviteit komt deze heel ver.
Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken). Gebruik geen plastic zakjes, maar speciale broodzakken die je in een speciaalzaak of bij de bakker kunt krijgen.
Wanneer het deeg aan de onderkant openscheurt is dat vaak een gevolg van een te korte narijs. Er zit nog erg veel kracht in het deeg, ook staat het deeg onder veel spanning (veel tegendruk tijdens de 'druktest', lees: Wanneer is deeg klaar met rijzen). Door al die spanning scheurt het deeg op de meest zwakke plek.
Dubbel gebakken wil gewoon zeggen dat het deeg langer en op lagere temperatuur wordt gebakken waardoor je een echt krokante korst krijgt en een doorbakken deeg. Vooral populair in het Brusselse lang geleden.
Een alternatief voor de enzymmix is de biologische broodverbeteraar zoals te koop bij molen de Arend in Terheijden. Daar zit naast de vitamine C en enzymen ook plantaardig vet die de houdbaarheid van het brood verlengt. In België is een biologische broodverbeteraar te koop van Aveve, die bevalt ons ook goed.
Gebruik ongeveer 3 - 5% broodverbeteraar op het totale bloem/meel gewicht van je baksel om een lekker luchtig brood te bakken.
Broodverbetermiddelen zijn samengestelde grondstoffen die voor de bereiding van brood aan het deeg worden toegevoegd. Deze grondstoffen zorgen er bijvoorbeeld voor dat het brood langer vers blijft of dat het luchtiger en malser wordt. Broodverbetermiddelen kunnen ook worden gebruikt als procesverbeteraar of versneller.
Boter en margarine houden het brood iets langer vers en mals, tevens zorgen zij voor een groter volume. Plantaardig vet zowel als zachte reuzel of bakkersvet komen ook in aanmerking. Olie houdt brood langer vers. Olijfolie geeft een iets zachtere korst.
Suiker in brood als voeding voor gist
Zo is er de belangrijke rol bij de voeding van gist, waardoor het brood sneller rijst. Ook speelt suiker een rol in het optreden van de Maillard-reactie, waardoor de korst van het brood een mooie bruine kleur krijgt.
Wanneer je kiest voor boter, gebruik dan roomboter en geen margarine. Deze laatste bevat vaak toevoegingen en vocht. Als olie kun je kiezen voor zonnebloemolie, deze heeft een neutrale smaak of je kiest voor olie met een smaak zoals (goede) olijfolie, amandelolie of andere olie met een smaak.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt. Ook zorgen eieren voor luchtig gebak.
Soorten vocht
Wanneer je een deeg voor een brood gaat maken zal je meestal water gebruiken. Maar je kan ook melk gebruiken, dat maakt het brood luxer, smaakvoller en blijft iets langer vers. Het is wat minder gebruikelijk maar je kan ook appelsap, bier, karnemelk of kwark gebruiken.
Als je je deeg met de hand kneedt, heb je meestal nog wel wat meer tijd nodig. Trek hier gerust 20-25 minuten voor uit. Ook met een handmixer ben je langer bezig dan wanneer je een staande mixer hebt, vaak zo'n 15-20 minuten.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
Stel een hogere, relatieve vochtigheid in en hou rekening met de lucht- en omgevingstemperatuur. Relatieve vochtigheid in rijskast te hoog: Een taaie korst wordt gevormd tijdens het bakken en er ontstaan kleine gaten net onder de korst. Stel een lagere, relatieve vochtigheid in.
Wil je je gerechten een glans geven? Dan kun je de bovenkant van je zoete lekkernij bestrijken met abrikozenjam. Een hartige taart of quiche kun je bestrijken met melk of amandelmelk.