Bij een ziekte van Dupuytren krijgt u harde knobbels en dikke draden aan de binnenkant van uw hand. Dit is bindweefsel dat verandert. De draden kunnen langzaam steeds korter worden. Daardoor kunt u de hand of 1 of meer vingers niet meer recht krijgen.
Door de ziekte van Dupuytren ontstaat een streng en/of knobbeltje(s) tussen de handpalm en de vingers. Als de ziekte voortschrijdt, kunnen de vingers zo krom gaan staan dat er belemmeringen gaan optreden bij alledaagse activiteiten.
Dupuytren wordt conservatief behandeld als de kromstand van de vingers beperkt is. In het algemeen is het zo dat als u uw hand nog plat op tafel kan leggen, een operatie (nog) niet nodig is. Algemene handtherapie kan u helpen om uw hand beter te kunnen gebruiken.
Dupuytren is een goedaardige aandoening en gaat meestal vanzelf weg. Er is een kans dat de aandoening bewegen of andere dagelijkse activiteiten verhinderd.
De oorzaak van de ziekte van Dupuytren is nog niet bekend. Erfelijke aanleg speelt misschien een rol; soms komt de aandoening vaker in de familie voor. Maar ook andere zaken kunnen misschien invloed hebben.
Het gebied rondom het litteken kan nog enkele weken tot enkele maanden pijnlijk zijn. Meestal verdwijnen de tintelingen en doofheid snel maar dit kan ook langer duren. De zenuw moet namelijk herstellen van de operatie. Het kan enkele maanden duren voordat de kracht in de hand en pols weer normaal zijn.
Reuma komt op verschillende leeftijden voor en is een veel voorkomende aandoening. Reuma is een verzamelnaam voor ongeveer 100 diverse chronische aandoeningen. In de volksmond wordt met reuma echter vaak 'reumatoïde artritis' bedoeld.
Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid. Het is te vergelijken met een trui. Wanneer u een trui aantrekt die lekker zit, kunt u prettig bewegen en voelt het goed aan.
In het algemeen zijn er veel verschillende oorzaken voor pijn in de handen. Want behalve pijn door overbelasting kunnen ook ziektes zoals reuma, jicht, ziekte van Dupuytren, carpaal tunnelsyndroom, letsels zoals skiduim of scafoid fractuur,misvormingen of genetische aanleg de oorzaak van pijn zijn.
Uw lichaam ziet de eigen cellen in het handweefsel als lichaamsvreemd (en daarom en bedreiging) en produceert daarom antistoffen om de cellen aan te vallen. Dit leidt tot zwellingen en ontstekingen op verschillende plekken in uw hand, wat zorgt voor pijnklachten en gevoeligheid.
Bij de ziekte van Dupuytren verandert het bindweefsel in uw hand. U krijgt harde knobbels en dikke draden in uw hand en vingers. Deze kunnen pijn doen. Soms worden de hand en vingers ook stijf en krom.
In het kort: Bindweefsel is rekbaar, vezelachtig weefsel dat onderdelen van het lichaam bijeen houdt. Dit weefsel kan ontstoken raken, hoewel dit medisch niet duidelijk aantoonbaar is en veel artsen dit niet als ziekte zien. Mogelijke oorzaken zijn een verkeerde lichaamshouding, stress en spierverkramping.
Bij een triggervinger blijft de pees vastzitten in de peesschede.Of deze blijft haken achter de bandjes die de pees op zijn plek houden. Daardoor blijft de vinger vastzitten bij buigen of strekken. Door kracht te zetten kan de pees soms toch opeens losspringen.
Wat merk ik bij artrose van de hand? Artrose in uw hand begint met stijfheid en pijn in uw duim, vingers of pols. U merkt dit vooral 's ochtends of bij bewegen na een tijd stilhouden van uw hand. Dit heet ochtendstijfheid en startpijn.
Een ganglion of slijmcyste is een omkapselde holte gevuld met geel, geleiachtig vocht. Het ganglion kan ontstaan in het gewrichtskapsel, de peesschede of de gewrichtsband en komt vaak voor aan: de palmzijde van de vingers.
Bij een triggervinger of trigger duim is er sprake van een zwelling in een van de buigpezen van de vingers. Deze zwelling ontstaat door irritatie of ontsteking. De buigpezen moeten bij het bewegen van de vingers heen en weer glijden door een peesschede. Deze peesschede kun je zien als een soort tunnel.
Klachten bij Dupuytren
Langzaam kan zich een streng gaan ontwikkelen tussen de handpalm en de vingers. In het begin wordt soms pijn gevoeld. De ziekte komt het vaakst voor in de pink en de ringvinger.
De motorische zenuwen geven signalen door aan de spieren om te bewegen. De klachten die ontstaan door een polyneuropathie kunnen dus zowel sensorisch als motorisch zijn. Klachten van het sensorisch systeem bij polyneuropathie zijn: doof gevoel, prikkelingen, tintelingen, veranderd gevoel, pijn, evenwichtsstoornissen.
'Je kunt jezelf ook prima een bindweefselmassage geven. Hiermee weet je zeker dat je alles echt even vergeet en doordat deze massage zo stevig is, voel je je daarna honderd procent weer als herboren.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen.
Niet alleen beweging en massages doen het bindweefsel goed, ook ontspanning en voldoende slaap zijn belangrijk. Evenals gezonde voeding, want net als de rest van het lichaam heeft ook bindweefsel bouwstenen nodig om functies te behouden en te herstellen. Met name koolhydraten, eiwitten en voldoende vocht zijn nodig.
Volgens CHYTILOVA (1967) duidt dit op een auto-immuun proces. Er lijken parallellen getrokken te kunnen worden tus- sen de contractuur van Dupuytren en het hypertrofische litteken in de huid.
De ziekte van Dupuytren wordt ook wel 'Koetsiershand', 'Keltische klauw' of 'Viking ziekte' genoemd.Er ontstaat een toename van bindweefsel vlak onder de huid in de handpalm of vingers. Dit zorgt voor onderhuidse strengen en knobbels, waardoor de vingers krom kunnen trekken (zie figuur 1).
Bij Clinodactylie is meestal sprake van vervorming van het middelste kootje van de vinger, waardoor het topje van de vinger scheef staat. Deze scheefstand is meestal meer een cosmetisch probleem dan een functioneel probleem, maar een forse scheefstand kan lastig zijn.