U heeft als partner recht op 1 werkweek geboorteverlof als uw vrouw of partner is bevallen. Het maakt niet uit of u fulltime of parttime werkt.
Je werkgever mag je echter vragen om het ouderschapsverlof verspreid over een bepaalde periode op te nemen. Zowel vaders als moeders krijgen negen weken ouderschapsverlof uitbetaald.
Geboorteverlof: 1 keer 1 week vrij
Werkt de partner bijvoorbeeld 5 dagen 6 uur per dag? Dan krijgt hij of zij 30 uur verlof: 5 x 6 werkuren. De werkgever betaalt het loon tijdens dit verlof volledig door. De werknemer kan de verlofdagen van het geboorteverlof naar eigen inzicht opnemen.
Je hebt in ieder geval recht op 5 werkdagen 100% betaald geboorteverlof. Daarna heb je nog recht op 5 weken aanvullend geboorteverlof. Dit verlof is op te nemen tot het kind 6 maanden oud is en wordt voor 70% doorbetaald (tot 70% van het maximum dagloon).
Bedenk goed dat de partner eerst het reguliere geboorteverlof (1 werkweek) opneemt, nadat jullie kind geboren is. Pas daarna mag het aanvullend geboorteverlof ingaan. Hoeveel hele weken verlof je wilt opnemen: 1, 2, 3, 4 of 5 weken. Hoe je het verlof wilt opnemen.
Geboorteverlof, ook wel partnerverlof of vaderschapsverlof genoemd, is het recht op verlof vlak nadat het kind is geboren. Nederlandse vaders en partners in loondienst hebben recht op vijf dagen geboorteverlof. Op deze website lees je alle informatie hierover.
Betaald ouderschapsverlof duurt minimaal 1 en maximaal 9 werkweken. Ouders kunnen het verlof flexibel opnemen. Bijvoorbeeld een aantal uren per dag verdeeld over meerdere weken. Ouders moeten het verlof opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind.
Je hebt als werkende ouder recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof. 1 tot 9 werkweken hiervan is betaald, afhankelijk van hoeveel je werkt en je eigen wensen. Betaald ouderschapsverlof krijg je alleen als je het binnen een jaar na de geboorte van je kind opneemt.
Een belangrijk verschil tussen (aanvullend) geboorteverlof en ouderschapsverlof is de duur van het verlof. Geboorteverlof duurt maximaal 6 weken, ouderschapsverlof bedraagt maximaal 26 weken. Een ander verschil tussen geboorte- en ouderschapsverlof is de doorbetaling van loon.
Uw werkgever informeren over geboorteverlof
Informeer uw werkgever vooraf of zo snel mogelijk na de geboorte wanneer u het geboorteverlof opneemt. Dit mag mondeling of schriftelijk. Uw werkgever mag dit verlof niet weigeren.
U bent afwezig op het werk naar aanleiding van de geboorte van een kind. U kunt dagen verlof opnemen, betaald door uw werkgever of vergoed door uw ziekenfonds.
Het startbedrag bedraagt voor elk kind € 1.190,68. Het speelt geen rol of het je eerste kind is of niet. Ook voor tweelingen en meerlingen krijg je voor elk kind € 1.190,68.
Principe: de vader of de meemoeder van het kind
Het recht op geboorteverlof geldt voor de werknemer, andere dan de moeder die van het kind is bevallen, die een wettelijke afstammingsband met het kind heeft overeenkomstig de bepalingen van het Oud Burgerlijk Wetboek.
Dit wordt verhoogd tot 20 dagen vanaf 1 januari 2023. Voor het vaderschapsverlof en meeouderschapsverlof betaalt de werkgever het volledige loon gedurende de eerste 3 verlofdagen.De resterende dagen betaalt het ziekenfonds een vergoeding die 82% van het begrensde brutoloon bedraagt.
Dit verlof bestaat uit 26 weken, waarvan je negen weken tegen 70% van je salaris krijgt. De overige 15 weken zijn onbetaald. Dit ouderschapsverlof mag je ook gespreid opnemen, als je het maar opneemt in de eerste acht levensjaren van je kind.
De hoogte van de uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van het dagloon van uw werknemer. Dit dagloon is nooit hoger dan 70% van het maximumdagloon. In de cao of arbeidsovereenkomst is mogelijk geregeld dat u de uitkering betaald ouderschapsverlof aanvult.
Het nadeel van ouderschapsverlof is onder andere dat je maandelijks minder inkomsten ontvangt. Tot augustus 2022 zijn alle opgenomen uren voor je eigen rekening.
U hebt als vader of als meeouder recht op 20 werkdagen geboorteverlof als het kind geboren is sinds 1 januari 2023. Dezelfde termijn geldt in geval van een meerling. U moet dat verlof opnemen binnen 4 maanden vanaf de dag van de bevalling. Die 20 dagen mogen in één keer of verspreid opgenomen worden.
Voor ieder kind heeft elke ouder recht op maximum 4 maanden ouderschapsverlof. Dit kan opgenomen worden in 4 maanden voltijds, 8 maanden halftijds, 20 maanden 4/5de of tot slot 40 maanden 1/10de.
Hoe zit het met verlof voor vaders? Vaders hebben net als moeders recht op ouderschapsverlof van 26 keer het aantal werkuren per week.Daarnaast hebben vaders recht op vijf dagen betaald geboorteverlof.
Ouders hebben recht op maximaal 26 weken ouderschapsverlof: 9 weken gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof en 17 weken onbetaald ouderschapsverlof.
Regels ouderschapsverlof
Voor elk kind heeft u recht op ouderschapsverlof. U kunt voor meerdere kinderen tegelijk ouderschapsverlof opnemen. U hoeft dus niet eerst het verlof voor 1 kind op te maken. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof.
Ouders krijgen vanaf 2 augustus voor 9 weken ouderschapsverlof een uitkering van UWV. De uitkering is 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon).
Uw uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van uw dagloon, dit is inclusief 8% vakantiegeld. Wij bepalen dit dagloon op de volgende manier: We nemen de datum van 1 maand voor uw verlof. Krijgt u per 4 weken betaald, dan nemen we de datum van 4 weken voor uw verlof.
Uw werkgever mag uw verzoek om ouderschapsverlof niet weigeren. De werkgever mag alleen de verdeling van uw werkuren weigeren. Hij mag dat alleen als uw verlof het bedrijf ernstig in de problemen brengt. In dat geval overlegt uw werkgever met u over een andere verdeling van de verlofuren.