"Bruiswater kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin de zuurtegraad van het water de hoogte injagen, wat slecht is voor je tandglazuur en op termijn kan leiden tot overgevoelige tanden en een gaatje meer", aldus The Washington Post .
Bruisend water houdt je gehydrateerd
Veel mensen denken dat het drinken van koolzuurhoudend water je kan uitdrogen, maar gezondheidsdeskundigen zeggen dat dit slechts een mythe is. Het drinken van bruisend water heeft dezelfde dorstlessende voordelen van gewoon water en nog meer als het bruiswater wordt gefilterd.
Koolzuur op zichzelf is niet schadelijk voor je gezondheid, maar kan soms wel indirect problemen veroorzaken. Koolzuurhoudende dranken bevatten vaak suikers of zoetstoffen die bij overmatige inname kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals gewichtstoename, diabetes en tandbederf.
Flessenwater en leidingwater zijn even gezond. Hoewel frisdranken en andere koolzuurhoudende dranken vaak geassocieerd worden met negatieve effecten, is koolzuur op zich niet schadelijk. Koolzuurhoudend water (bruiswater) drinken, heeft dezelfde voordelen als plat water drinken.
Doordat het menselijk lichaam voor 60% uit water bestaat, is het essentieel dat je de hele dag door gehydrateerd blijft. Door bruiswater te drinken, is de kans groter dat je de hele dag gehydrateerd blijft. Hydratatie kan je helpen om op je best te presteren, zowel fysiek als mentaal.
Koolzuurhoudend water zorgt voor meer aciditeit in onze mond dan gewoon water. Bruiswater bevat namelijk kooldioxide, dat wordt omgezet in koolzuur wanneer het zich vermengt met speeksel, waardoor de pH-waarde van je mond daalt. De pH-schaal geeft aan of een oplossing zuurder (lagere pH) of alkalischer (hogere pH) is.
Koolzuur, dat frisdrank maar bijvoorbeeld ook water doet bruisen is niet slecht voor de tanden. Na het drinken van (light)frisdranken wordt vanuit tandhygiëne aangeraden om minstens een half uur te wachten voor de tanden te poetsen. Zo niet kan het poetsen de mate van erosie versterken.
"Bruiswater kan je tanden flink beschadigen omdat het koolzuur en de vaak toegevoegde smaakjes erin de zuurtegraad van het water de hoogte injagen, wat slecht is voor je tandglazuur en op termijn kan leiden tot overgevoelige tanden en een gaatje meer", aldus The Washington Post .
Coca-Cola lijkt door zijn koolzuur, citroenzuur en fosforzuur op het natuurlijke maagzuur waarvan men denkt dat het belangrijk is voor de vertering van vezels . Bovendien kunnen de natriumbicarbonaat- en kooldioxidebelletjes in de drank het oplossende effect ervan versterken.
Net zoals het met plat water niet goed is om er teveel van te drinken, geldt dat ook voor bruisend water. Hoeveel dat is, verschilt per persoon. Wissel plat en bruisend daarom af op een dag. In totaal hebben we 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig.
Is spa rood gezond vanwege hydratatie? Uit onderzoek is gebleken dat spa rood net zo hydrateert als plat water.
Mythe 2: Bruiswater is slecht voor maag en darmen
Bruiswater veroorzaakt ook geen brandend maagzuur. Maar als u veel last hebt van maagzuur of reflux, dan zou koolzuur dit wel enigszins kunnen verergeren. Anderzijds kan het drinken van koolzuurhoudend water u laten boeren.
Voorbeelden van ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn onder meer ijs, ham, worst, chips, massaal geproduceerd brood, ontbijtgranen, koekjes, koolzuurhoudende dranken, vruchtenyoghurt, instant soepen en sommige alcoholische dranken, waaronder whisky, gin en rum.
Beste optie: bronwater
Natuurlijk bronwater, dus water rechtstreeks uit de natuur, wordt al honderden jaren door moeder aarde voor je gefilterd. Dit water is niet verontreinigd door onze maatschappij en bevat nog alle mineralen en vitaminen waar onze celletjes blij van worden.
Voedingsdeskundigen zijn het erover eens dat koolzuurhoudend water (waartoe ook kunstmatig koolzuurhoudend water en natuurlijk bruisend water behoren) net zo hydraterend is als gewoon water . Kraanwater heeft echter het extra voordeel van fluoride, wat helpt om tandbederf te voorkomen.
Jazeker! In feite heeft het zelfs een geheim wapen dat plat water niet heeft: bubbels. Die kleine koolzuurbubbeltjes in een glas bruisend water hebben een groot effect als het gaat om gewichtsverlies en gewichtsbehoud. De koolzuurhoudende bubbels vullen de maag meer dan gewoon water en geven je hersenen een vol gevoel.
Door geen frisdrank meer te drinken krijg je veel minder suiker binnen en kun je dat dus voorkomen. Je voelt je fitter en helderder. Je hersenen kunnen beter functioneren zonder overdosis suiker, zoals je in het verband tussen voeding en dementie kunt lezen.
Koolzuurhoudende dranken kunnen gemengde effecten hebben op de spijsvertering . Het drinken van koolzuurhoudend water kan u een vol gevoel geven, wat kan helpen bij gewichtsbeheersing. Te veel drinken kan echter een opgeblazen gevoel veroorzaken. Als u een gevoelige maag hebt, wissel dan af tussen koolzuurhoudend en plat water.
Er zijn geen voedingsmiddelen waarvan bewezen is dat ze brandend maagzuur verhelpen — ondanks wat mensen misschien denken over melk en appelazijn. Er zijn voedingsmiddelen die de symptomen kunnen verergeren. Dranken kunnen nog grotere boosdoeners zijn dan voedingsmiddelen — met name koffie, frisdrank en alcohol.
Effecten van koolzuur:
Winderigheid: Gas dat niet via boeren ontsnapt, reist door naar de darmen, waar het via winderigheid het lichaam verlaat. Maagirritatie: Bij sommige mensen kan koolzuur bijdragen aan een opgeblazen gevoel of maagklachten.
Koolzuur tast de zuurtegraad van het water aan
Maar uit diverse onderzoeken komt naar voren dat koolzuur een veel te zwak zuur is om de zuurtegraad tot gevaarlijke hoogtes voor je gebit te laten stijgen. Dit wordt in onderzoeken gemeten aan de hand van de pH-waarde. De pH-waarde geeft aan hoe zuur iets is.
Koolzuurgas stimuleert de afgifte van zuurstof uit het bloed naar de lichaamscellen. Ademen we te veel, dan blijft te weinig koolzuurgas achter in het bloed, en dan laat het hemoglobine moeilijk zuurstof los. Te weinig zuurstof bereikt dan de hersenen, spieren, nieren, hart, etc.
Koolzuurhoudend water heeft negatieve, destructieve effecten op tanden en resulteert in afnemende microhardheid en verwijdering van het kleefmateriaal op geëtst of verzegeld glazuur. Erosie trad op wanneer het geëtste glazuur van tanden werd blootgesteld aan koolzuurhoudend water, met name in groepen die werden blootgesteld aan koolzuurhoudend water met een hoog gehalte.
Prik in water, bier, champagne of frisdrank heeft geen enkele invloed op de gezondheid. Prik is niet echt zuur, maar zorgt wel voor een lichtzure smaaksensatie. Prik is niet schadelijk voor tanden of maag, beïnvloedt de botmassa niet en over eventuele effecten op kanker is niets bekend.
Over het algemeen kan je tandarts niet direct zien of je drugs gebruikt. Tandartsen zijn gespecialiseerd in mondgezondheid en richten zich op het diagnosticeren en behandelen van problemen in je mond.