De bloemen worden gebruikt in jam, azijn, snoepjes, room en Provençaalse stoofpotten. Het kruid lavendel is dan ook (traditioneel) onderdeel van het kruidenmengsel Provençaalse kruiden. De bloemen worden ook gesuikerd ter decoratie gebruikt.
De hele winter behoudt het blad van dit gewas zijn groene kleur. De bloemen van lavendel kun je drogen en vervolgens gebruiken als luchtverfrisser. Zakjes vol gedroogde lavendelbloemetjes geven een heerlijke geur, hangend in bijvoorbeeld je huiskamer of kledingkast. Het verdrijft ook motten.
Droog de lavendel voordat je deze in je thee doet. De gedroogde bloemen stop je in een glas en hier giet je heet water over. Nadat je de lavendel een kleine 10 minuten hebt laten trekken kun je de bloemetjes er weer uit zeven. >> Wist je dat lavendel goed is voor het slapengaan?
Lavendel heeft een speciale smaak: gebruik het kruid met mate, anders overheerst de bittere smaak. Je kunt lavendeltakjes toevoegen aan groenteschotels, stoofpotjes en lamsvlees. Fijngesnipperd geeft lavendel een zuiderse smaak aan je vinaigrettes.
Maar ja hoor, ook in de keuken kunnen de lavendelbloemen terug te vinden zijn. En dan voornamelijk in Frankrijk. De bloemblaadjes zie je er immers vaak als een ingrediënt van Provençaalse kruiden.
Lavendel is een uitstekend middel tegen stress- en angstklachten. Lavendel zou het gehalte aan stresshormonen in het bloed verlagen en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Hoe dat kan? In lavendel zit – net als in cannabis – het natuurlijke geurstofje linalool dat kalmerend en zelfs licht verdovend zou werken.
Dit heb je nodig voor je Lavendel olie recept:
Doe de lavendelbloemen in een lege, schone, glazen pot en vul de pot met de olie, Sluit de pot en even goed schudden. Laat dit mengsel nu 3 weken trekken op een warme, lichte plaats, wel elke dag even schudden om de lavendel en olie goed te laten vermengen.
Snij de lavendelbloemen met voldoende lange steeltjes af en vorm er bosjes mee. Bind ze samen met een touwtje of elastiek. Bij het drogen zullen de steeltjes verdunnen en daardoor kan het touw loskomen, controleer dus regelmatig of gebruik elastiekjes. Hang de bosjes op een droge plek met voldoende luchtcirculatie.
Lavendel heeft een helende werking, stimuleert de bloedcirculatie, is ontstekingsremmend en verzachtend en heeft ook een bepaald antischimmel- (schimmelwerend) en antibacterieel effect. Dit is met name uitgesproken in de essentiële olie van lavendel.
Lavendel groeit het eerste jaar langzaam en veel boeren snijden de bloeistengels af wanneer de eerste knoppen opengaan tijdens het eerste groeiseizoen. We oogsten meestal in de zomer (juni-juli in de meeste gebieden).
Drink maximaal 3 koppen Lavendel Thee van gedroogde Lavendel bloesem per dag. Bij deze dosis zijn geen nevenwerkingen bekend. Het gebruik van Lavendel thee wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en door jonge jongens. Lavendelthee wordt zowel warm als koud gedronken.
In deze fase (augustus tot oktober) kunnen de uitgebloeide bloemen worden afgeknipt. Die kun je bijvoorbeeld laten drogen en in zakjes stoppen, om de geur nog een beetje langer te bewaren. Snoei nu vooral niet te diep, zodat de plant zich nog kan verweren tegen de vorst.
Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan olijfolie, zonnebloemolie of amandelolie. Doe dit met veertig gram gedroogde lavendel in een luchtdichte pot en laat het drie tot zes weken op een zonnige plek staan. Lavendelolie is een aantal maanden houdbaar en je kunt de olie ook gebruiken om lavendelzalf te maken.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Behalve in parfum en zeep kan lavendel ook gebruikt worden in de keuken en om thee te maken. Net zoals vele andere kruiden heeft lavendel tal van medicinale eigenschappen, het kan gebruikt worden om stress en slapeloosheid tegen te gaan.
Een lavendel geurzakje zelf maken is heel eenvoudig. Snoei de lavendelbloemetjes en laat ze drogen. Vul een buideltje met de gedroogde bloemetjes en klaar. Voor een intensere geur kun je wat etherische lavendelolie toevoegen.
Lavendel brengt rust in hoofd en lichaam. Door het desinfecterende en genezende vermogen van lavendelolie kan men veilig een druppel olie gebruiken op een (brand)wondje of insectensteek. In een huidolie (bijvoorbeeld jojoba olie) werkt lavendel bij puistjes, acne en huidproblemen. Lavendel brengt de huid in balans.
Gebruik. Lavendelwater kan het beste puur gebruikt worden op je huid. Gebruik het bijvoorbeeld na het reinigen van je gezicht als toner of in je haar voor heerlijk ruikende lokken. Je kunt lavendelwater natuurlijk ook gebruiken in DIY lotions, maskers, zeep of shampoo in plaats van gewoon water.
Het ondersteunt onder andere het herstellend vermogen van de huid en helpt te ontspannen. Gedroogde lavendel kan gebruikt worden om een heerlijke geur te verspreiden in ruimtes, gekookt worden om er thee van te zetten, of het kan geweekt worden in een planten olie om er je eigen lavendel infused olie van te maken.
Om in de keuken te gebruiken : pluk ze nog voor de eerste bloemetjes openen. Daarna droog je ze op een donkere plek gedurende een paar dagen en bewaar je ze in een luchtdichte pot (uit de zon, anders zal hun geur en kleur verdwijnen)
De olie wordt in bijna alle gevallen gemaakt door middel van stoom- of hydrodistillatie. Hierbij wordt hete stoom of waterdamp door geurende plantendelen geleid, of deze plantendelen worden gekookt, waarbij damp ontwijkt. De etherische olie gaat met de stoom of waterdamp mee en bij het afkoelen komt het weer vrij.
Lavendelolie voor je gezicht
Lavendel heeft bijvoorbeeld een bacteriedodende werking, waardoor de olie kan helpen in de strijd tegen acne. De olie is bovendien gevuld met antioxidanten. Daarom zweren sommige mensen bij lavendelolie voor de bestrijding van huidveroudering.
Om je eigen lavendelwater te maken, breng je 100 ml water aan de kook. Giet vervolgens het water over twee eetlepels vers gesneden (of gedroogde) lavendelbloemen in een niet-metalen kom. Dek de kom af en laat het een nacht staan, laat het water afkoelen en laat het op kamertemperatuur trekken.
De beste essentiële oliën zijn afkomstig van Lavandula Angustifolia. Deze bloem is ook bekend als Engelse Lavendel en heeft een zachte, zoete geur en is daardoor ideaal voor aromatherapie. Een andere soort die veel wordt gebruikt voor de vervaardiging van olie is lavandin, of Lavandula Hybrida.
Het gebruik van 2 druppels lavendel op je kussen is makkelijk, het geeft rust op je zenuwstelsel en via de neus gaan de stofjes direct naar de hersenen. Door het gebruik van de druppels te herhalen, herkennen de hersenen de geur en deze wordt gekoppeld aan het slapen gaan waardoor het inslapen steeds makkelijker gaat.