Buitenlanders mogen hun auto in Turkije houden tot het einde van hun verblijf, op voorwaarde dat dit niet langer duurt dan 730 dagen. Buitenlanders zonder verblijfsvergunning krijgen in totaal 90 dagen in 180 dagen.
Een auto met buitenlands kenteken kan maximaal 24 maanden binnen het grensgebied van Turkije verblijven.
U kunt in Turkije een auto kopen, hoewel hierbij enige beperkingen gelden voor wie hier in mogen rijden. Officieel moet u eerst een verblijfsvergunning hebben (ikamet), voordat u een auto kunt kopen. U kunt uw auto tijdelijk meenemen naar Turkije.
Buiten Nederland mag u meestal tussen de 3 en 6 maanden rijden in uw auto met Nederlands kenteken. Hoelang u precies in het buitenland mag rijden, verschilt per land.
Het is geen geheim meer dat in Turkije tweedehands auto's duurder zijn dan nieuwe auto's. Dit heeft te maken met het feit dat de waarde van tweedehands auto's gebaseerd is op de euro- of dollar. Elke keer dat de Turkse lira daalt ten opzichte van andere munteenheden, worden tweedehands auto's meer waard.
Hoe vaak mag je een auto schorsen? U kunt uw auto voor 1,2 of 3 jaar schorsen. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af. U kunt er echter ook voor kiezen om de schorsing te verlengen.
A: Voor een geschorste auto betaal je geen wegenbelasting, heb je geen APK nodig en ben je ook niet verplicht tot het betalen van onderhoudskosten. Ook ben je niet verplicht tot het betalen van een verzekering als de auto op eigen terrein of in een stalling staat. Een auto die stilstaat, kost nog steeds geld.
In Nederland en omringende landen is een reserveband niet verplicht, maar er zijn wel landen waar het binnen bepaalde periodes verplicht is om een reserveband bij te hebben. Deze verplichting geldt bijvoorbeeld in Slowakije, Servië, Turkije, Spanje en Turkije.
In Turkije ben je verplicht om twee gevarendriehoeken, een verbanddoos, brandblusser en een reservewiel met gereedschap mee te nemen in de auto. Houd er ook rekening mee dat je in de andere landen waar je doorheen rijdt ook een aantal zaken verplicht moet meenemen.
Persoonsdocumenten. Een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart is vereist. Het document moet ten minste 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van aankomst in Turkije.
Je autoverzekering is bijna in alle landen geldig. Om te weten of je autoverzekering ook geldig is tijdens jouw vakantie in het buitenland kun je kijken naar je groene kaart. Hierop staan alle landen waar je auto verzekerd is. Een originele groene kaart vraag je op bij je verzekeraar.
Turkije is een belangrijke handelspartner van Nederland. Ons land importeerde in 2021 voor ruim 4,4 miljard euro aan goederen uit Turkije. Veel importproducten zijn textielproducten zoals kleding, garens en weefsels. Verder importeert Nederland veel groenten en fruit, ijzer en staal en auto-onderdelen uit Turkije.
Een A.TR is een douanedocument dat je ook kunt gebruiken wanneer je zaken doet met Turkije. Het document geeft de herkomst van jouw goederen aan. Hebben jouw goederen een Europese herkomst dan zijn zij vrij van invoerrechten.
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw auto niet op de openbare weg staan of rijden. U hoeft in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
Wat moet u doen? U kunt uw auto of motor schorsen op een postNL-kantoor of via de site van de RDW. U betaalt gedurende de schorsingsperiode geen motorrijtuigenbelasting.
Verkoopt u het voertuig waarvan het kenteken is geschorst, dan hoeft u niets te doen. Zodra de koper het voertuig op zijn naam heeft laten overschrijven, vervalt de schorsing.
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw auto niet op de openbare weg staan of rijden. U hoeft in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Ook hoeft uw auto dan niet verzekerd en APK-goedgekeurd te zijn.
U mag een geschorste auto enkel parkeren op eigen terrein oftewel privéterrein. Privéterrein is uw eigen terrein en dus niet voor andere toegankelijk. Heeft u bij uw woning geen eigen terrein? Dan kunt u uw auto ook in een afgesloten parkeergarage parkeren, zoals een gehuurde garagebox.
Maakt u voor langere tijd geen gebruik van uw voertuig? Dan kunt u het kenteken laten schorsen. Voor een voertuig met een geschorst kenteken betaalt u geen WA-verzekering en motorrijtuigenbelasting. Ook is de algemene periodieke keuring (apk) niet nodig.
Reis je als backpacker voor twee weken door Turkije met een dagbudget van 35 euro per dag, dan ben je gemiddeld €490 euro per persoon kwijt. Voor een rondreis door Turkije met een iets groter budget ben je gemiddeld €840 euro per persoon kwijt. Let op: deze dagbudgetten voor Turkije zijn exclusief vliegtickets.
Om in Turkije een auto te mogen huren, dient u doorgaans ten minste negentien jaar te zijn en minimaal een jaar in het bezit te zijn van uw rijbewijs (dit kan variëren afhankelijk van de autocategorie en verhuurder). Er zijn ook enkele verhuurbedrijven waar de minimumleeftijd 21 jaar is.
Met welke betaalmiddelen kun je betalen in Turkije? In Turkije kun je dus cash betalen met de Turkse lira en op sommige plaatsen met de euro. Je kunt ook gewoon je Nederlandse bankpas gebruiken om turkse lira te pinnen in turkije en ook creditcards worden zo'n beetje overal geaccepteerd.