Velen gaan er automatisch van uit dat een boxspring beter is dan een lattenbodem. Wanneer je kiest voor een kwaliteitsvolle lattenbodem is dit echter niet het geval. Beide slaapsystemen bieden een uitstekend slaapcomfort, zowel een goede lattenbodem combinatie als een kwalitatieve boxspring zijn ergonomisch goed.
Wij raden aan om een matras gemaakt van traagschuim te kopen bij rugklachten. Traagschuim matrassen, zeker als ze beschikken over verschillende comfort-zones, vormen zich namelijk naar jouw lichaam en verlichten drukpunten. Traagschuim is dus erg geschikt voor mensen met rugklachten.
Koudschuim matrassen hebben meestal geen comfortzones en zijn daarom minder geschikt voor mensen met rugklachten. Wel gaan ze lang mee en passen zich goed aan het lichaam aan. Traagschuim matrassen zijn niet geschikt voor mensen met rugklachten.
Vaak wordt verondersteld dat een hard matras goed zou zijn voor mensen met rugklachten. Dit is echter niet correct. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met chronische rugklachten vaak beter slapen op een middel zacht matras dan op een hard matras.
Is een boxspring beter dan een lattenbodem bij rugklachten? Dat is eigenlijk een vraag die moeilijk te beantwoorden is. Een boxspring kan veel meer ondersteuning bieden dan een bed met een lattenbodem, maar als u op deze bodem een zeer goed matras legt, kan dat natuurlijk ook voldoende ondersteuning bieden.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Het lichaam 'hangt' dan te veel, waardoor er opnieuw lage rugklachten kunnen ontstaan. Het beste matras tegen rugpijn voor veel slapers zal een medium hardheid zijn: niet te hard en niet te zacht. Het Emma O2-matras heeft bijvoorbeeld de perfecte balans tussen ondersteuning en comfort voor de beste slaapkwaliteit.
Met een topmatras ontlast je de onderliggende matras, waardoor deze langer meegaat. Een topmatras is lichter en gemakkelijker te keren. Het tijk van een topmatras is veel kleiner en past beter in de wasmachine dan die van een gewone matras.
Een stevig koudschuimmatras, eventueel met een traagschuim laag bijvoorbeeld kan goed werken tegen een hernia. Dat harde matras goed zouden zijn tegen het ontstaan of het verhelpen van een hernia is dus een misvatting. Het blijkt ook, uit een Spaans onderzoek, dat middelharde matrassen het meest rug vriendelijk zijn.
Koudschuim heeft een beter ventilerend vermogen dan latex en is beduidend koeler. Maar er zijn nog meer verschillen tussen koudschuim en latex. De levensduur van latex is absoluut korter omdat het een gesloten celstructuur heeft en latex (rubber) heel slecht tegen zout kan.
Een traagschuim matras heeft een optimale drukherverdeling, een uitstekend aanpassend vermogen en ventileert bovendien beter dan een pocketveren matras.
Koudschuim is een wat steviger materiaal en dus veerkrachtiger dan traagschuim, ook als het matras warmer wordt wanneer er iemand op ligt te slapen. Traagschuimmatrassen worden dan juist wat zachter, omdat het schuim als het ware een mal maakt van de slaper. Het voordeel? Die slaper heeft dan geen last van drukpunten.
Bedbodem niet belangrijk voor lichaamsondersteuning
'Wie een nieuwe matras koopt, kan beter ook zijn bedbodem vervangen,' adviseren beddenwinkels vaak. Maar zo belangrijk voor de lichaamsondersteuning is een matrasbodem helemaal niet. Dit ontdekten onze Duitse collega's van Stiftung Warentest.
Je Auping spiraalbodem heeft een iets langere levensduur, namelijk 35 jaar. Dat komt door de stevigheid van het materiaal en de structuur. Auping adviseert wel om je matras, en zeker je topper, sneller te vervangen. Je matras vervang je best al na 8 tot 10 jaar, omdat die uiteindelijk zijn vorm verliest.
De combinatie van een lattenbodem met Auping matras is niet aan te raden omwille van de brede latten en grote ruimtes tussen de latten. De matrassen van Auping zijn zo ontworpen dat zij de beste ondersteuning geven op hun eigen spiraalbodem of boxspring.
Een goed dekmatras heeft een dikte van tenminste 6 cm, en start in de kern minimaal op in de kwaliteit HR koudschuim, De kernmaterialen moeten altijd bestaan uit veerkrachtige grondstoffen, die zich van zelf herstellen, zoals de koudschuimen, traagschuimen, latex, en de Talalay latex.
Zonder topmatras zal zo'n bed niet lekker slapen, omdat het matras zelf niet voldoende comfortlagen heeft, maar meer bedoeld is ter ondersteuning. Bij iedere boxspringcombinatie met gestoffeerde matrassen wordt standaard een topmatras geleverd.
Afhankelijk van de kwaliteit is de levensduur van een matras gemiddeld 10 jaar. Dat zijn ongeveer 30.000 uur gebruik en maar liefst 150.000 bewegingen, met gemiddeld 40 bewegingen per nacht. Een matras gaat gemiddeld 10 jaar mee. Dit wil zeggen dat de matras 12 jaar kan meegaan en ook slechts 8 of 9 jaar.
De tijk is bijvoorbeeld dun en bestaat uit 98% polyester. De onderkant en de zijkant van de tijk kan maar op maximaal 40 graden gewassen worden wat huisstofmijt niet doodt. Hierdoor is het matras dus niet geschikt voor mensen met een huisstofallergie.
Het bed wordt geleverd inclusief een lattenbodem Bossflex 400 vlak (28 latten) en Emma matras. Met deze lattenbodem bepaal je eenvoudig zelf waar je lichaam extra ondersteuning en veerkracht kan gebruiken. Bovenop de lattenbodem ligt het Emma matras.
De geur heeft te maken met het ontgassen van het matras, dit is niet schadelijk, het is hetzelfde wat je hebt als je een nieuwe auto koopt.
Je kan gemakkelijk je hand onder de holte in jouw rug steken wanneer je in ruglig ligt. Als man zal je in zijlig vooral veel druk op de schouders voelen, als vrouw merk je veel druk op de schouders en heupen en krijg je niet voldoende ondersteuning in de taille.
Het heerlijke ligcomfort van een traagschuim matras is dankzij de minimale druk erg goed voor je spieren en gewrichten. Daarnaast worden óók je bloedvaten en zenuwbanen ontlast. Een perfect matras dus wanneer je last hebt van gewrichts- of rugklachten óf deze graag voorkomt.
Alle matrassen van TEMPUR® zijn voor een deel gemaakt van TEMPUR® materiaal. Dit is een visco-elastisch en temperatuurgevoelig materiaal, ook wel traagschuim genoemd. Dankzij de open celstructuur vormt het materiaal zich naar de contouren van uw lichaam voor een ongeëvenaard comfort en ondersteuning.