Als een fruitboom geen vrucht geeft kan dat verschillende oorzaken hebben. De plant zit in de groeifase en stopt alle energie in nieuwe groeischeuten, oplossing: de plant snoeien zodat de groei wordt afgeremd. plant afdekken met vorstvlies of tijdens de vorstperiode besproeien.
Bestuiving. De meeste appelrassen hebben kruisbestuiving nodig om appels te laten groeien. Dat betekent dat er een ander appelras nodig is voor een goede bevruchting. Ook zelfbestuivende rassen geven meer vruchten als er daarnaast kruisbestuiving plaatsvindt.
Appelbomen groeien opwaarts. Het zal 2 tot 5 jaar duren voor de eerste appels zullen komen, hoe groot je boom dan precies is hangt van de (wel of niet gunstige) omstandigheden van de boom. Je hebt bij een appel wel invloed op hoe groot de boom wordt door te snoeien.
Als je je fruitboom twee keer per week water geeft, zal hij heel blij zijn. Als de droogte aanhoudt, kunt u uw fruitboom ongeveer 2 keer per week water geven. Zelfs in de vroege groeifase na de winter kunt u de scheuten en bloemen 3 keer per week ondersteunen met water.
Een appelboom heeft in de regel geen kunstmest nodig en kan goed uit de voeten met gedroogde koemest. Zoals bij andere fruitbomen bemesten kun je de grond in februari verrijken met kalkkorrels. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen.
Voeding en verzorging van de appel
Een appelboom heeft een uitgebalanceerde samengestelde meststof voor fruit nodig, om te zorgen dat de boom langzaam groeit, voldoende blad krijgt, en vooral voor een goede bloei, vruchtzetting, rijping en smaak. Ook water geven is erg belangrijk, de grond mag nooit uitdrogen.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Appelbomen (halfschaduw)
Hoewel appelbomen wel wat zon nodig hebben om hun fruit af te laten rijpen worden de appels op een schaduwplek vaak ook rijp. Planten in de halfschaduw kan dus ook prima.
Tijdens de wintersnoei knip je dikke oude takken weg met een takkenschaar en spaar je de kortloten, dit is namelijk het bloesemhout. Let bij het snoeien goed op wat bloem- en bladknoppen zijn, bloemknoppen 'staan' op de tak en bladknoppen 'liggen' op de tak. Wacht bij twijfel met snoeien tot het voorjaar.
De appelboom staat graag op plaatsen waar veel zon is. Ben je van plan de boom te planten waar er evenveel schaduw is als zon, dan komt het ook wel goed ! Hou er rekening mee dat sommige appelbomen kruisbestuiving nodig hebben.
De beste plaats voor een appelboom is een zonnige plaats. Appelbomen verdragen ook een plaats die half in de schaduw ligt. U kunt de boom het beste tussen november en maart planten, waarbij de plantafstand afhankelijk is van de maat die u koopt. Een laagstam heeft minder ruimte nodig dan een halfstam.
Appelboom snoeien is erg belangrijk voor de groei van een appelboom. Het is zelfs zo dat wanneer je een appelboom niet snoeit hij blijft groeien, wat resulteert in geen appels. Om meer appels aan je boom te krijgen is het belangrijk dat de appelboom veel bloesemhout aanmaakt.
Hoe lang leven appelbomen? De gemiddelde gezonde en goed verzorgde appelboom kan 50 tot 80 jaar oud worden.
Voor appel- en perenbomen moet je er rekening mee houden dat die pas na 2 a 4 jaar na het aanplanten vruchten zullen geven. Kersenbomen zullen ietsje sneller vruchten geven pakweg na 2 a 3 jaar. Perzikbomen geven meestal meteen vruchten.
Krulziekte of ook wel Taphrina deformanus genaamd, is een bladziekte waarbij het blad krult. De oorzaak van de ziekte is een schimmel. Deze tast het blad aan, maar ook de nieuwe scheuten en knoppen die een boom ontwikkelt om vruchten te verkrijgen.
Een appelboom kan alleen door andere appelbomen bestoven worden. Het is dus verstandig meerdere fruitbomen van één soort bij elkaar te planten, zodat de insecten de bloesem kunnen bestuiven. Hieronder vindt u de bestuivingslijst van de verschillende fruitbomen.
Hoe herken je waterloten? Waterloten hebben een duidelijk kenmerk: ze groeien recht naar boven. En er groeien dus geen appels aan, dus ze zullen ook geen bloesems dragen. Waterloten kun je wegsnoeien.
Wil je het allemaal leuk en handelbaar houden, dan zal je de appelboom moeten snoeien. De appelboom snoeien is namelijk de enige manier om de boom in toom te houden. De appelboom snoeien heeft als bijkomend voordeel dat je de boom in een mooie vorm houdt. Bovendien komt het ook de groei van de appels ten goede.
Gebruik ook voor je fruitbomen organische meststoffen
Koemest, kippenmest, champignonmest, beendermeel, bloedmeel ... vormen de grondstoffen voor organische meststof. De belangrijke voedingselementen voor je fruitbomen of fruitstruiken worden langzaam vrijgegeven door de organische meststoffen.
Fruitbomen hebben veel zon nodig
Op een warme, zonnige plek lukt het zelfs om abrikozen, amandel, perzik of nectarines te kweken. Geef ze hierbij rugdekking van een zuidmuur of schutting. Appels en peren rijpen wel met minder zon. Knip eventueel wat blad weg, zodat de vruchten zo veel mogelijk zonlicht krijgen.
Onder de appelboom
Goudsbloemen en Afrikaantjes hebben een gunstige invloed op het bodemleven. Je kunt ook in het najaar narcissenbollen in de grond stoppen. De bollen weren woelratten en geven in het voorjaar veel kleur, als de boom verder nog kaal is.
Snoei bovenin de leiboom de dikke, lichtverstorende takken weg. De onderste takken moeten langer uitgroeien dan de hoger op groeiende takken. De hoger groeiende zijtakken worden in lengte beperkt door ze tot op enkele bloemknoppen of tot op een jonge twijg van 10-20 cm lengte terug te snoeien.
Appelbomen worden door insecten bestoven. Naast honingbijen spelen ook hommels en solitaire bijen een belangrijke rol bij het bestuiven van appelbomen, vooral bij lagere temperaturen, wanneer er weinig honingbijen vliegen. Het is een goed idee om naast appelbomen ook wat drachtplanten in je tuin te zetten.
Wat te doen? Pluk de aangetaste bladeren en gooi ze weg. Versterk de boom door mest te geven, bijvoorbeeld de meststof van Ecostyle Mediterrane planten (AZ). Met 'AZ' sterken de wortels beter aan en wordt de plant weerbaarder tegen ziekten.