Er zijn verschillende technieken waarmee je de waterhardheid van je water kan testen. Zo kun je het kalk in het water meten met zeeptesten, teststroken en druppeltesten (waterhardheid tester). Daarnaast kan je ook gegevens opvragen bij het lokale leidingwaterbedrijf.
De hardheid van je leidingwater meten kan op 2 manieren: Je kan de waterhardheid zelf meten via de druppeltest of met teststrips. Tijdens de druppeltest vul je een klein maatbekertje met leidingwater en voeg je hier druppel voor druppel een vloeistof aan toe tot het water van kleur verandert.
Het is ook mogelijk om speciale teststrips te kopen, die u in het kraanwater houdt. De strips meten de waterhardheid en op de strips verkleuren vakjes. Ieder vakje staat voor een bepaalde hardheid. De strips geven de waterhardheid aan voor bijvoorbeeld 7, 10, 15, 20 dH of hoger.
De beste waterontharder voor veruit de meeste huishoudens is de Omega 200. Deze waterontharder van Omega onderscheidt zich van andere merken door de krachtige werking van hoogwaardig kunsthars. Hierdoor oogt én smaakt het water natuurlijk zacht, vergelijkbaar met bronwater uit de supermarkt.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Conclusie: de ideale waterhardheid is simpelweg 0 dH aangezien dit de enige waterhardheid is waarbij een kalkvrije omgeving kan worden gegarandeerd. Iedere waterhardheid hoger dan deze zorgt voor de afzetting van calciumcarbonaat zoals ook te zien is in deze evenwichtsreactie.
Voor het meten van de hardheid zijn teststrips te koop. Je houdt deze even in het te meten water en daarna kijk je naar de verkleuring van een aantal vakjes. Ieder vakje staat voor een bepaalde hardheid. Deze geeft dan aan de waterhardheid aan voor 7, 10, 15, 20, 25 of 30 dH.
In Nederland ligt de hardheid van het leidingwater rond 8° dH. Dit wil zeggen 'zacht tot gemiddeld hard'. dH betekent Duitse Hardheid en is een maat voor de hardheid van water. In het Drinkwaterbesluit is vastgelegd dat waterbedrijven drinkwater niet lager mogen ontharden dan 5,6° dH.
En dat we in wasmachines veel minder wasmiddel hoeven te gebruiken. Meer comfort, beter voor het milieu en vriendelijk voor je apparaten. Volledig ontkalken mag volgens de wet niet. Het Drinkwaterbesluit schrijft voor dat de totale hardheid van drinkwater moet liggen tussen 1 en 2,5 mmol/l (tussen 5,6 en 14 °dH).
Ontharden. Kalk is een natuurlijk bestanddeel van drinkwater. De aanwezigheid van kalk in kraanwater is niet schadelijk voor uw gezondheid. Integendeel, het is zelfs belangrijk (én wettelijk verplicht) dat een minimale hoeveelheid kalk en magnesium in het kraanwater voorkomt omdat uw lichaam dat nodig heeft.
Waar is hard water in Nederland? In Nederland hebben we relatief hard water. Het minst harde water hebben we in Friesland, Flevoland en in delen van Gelderland Het hardste water hebben we vooral in Overijssel, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg.
Ook is het niet zo dat hard water veel rijker is aan mineralen dan zacht water. Ontharden haalt de kalk uit het water en verlaagt zo het calcium- en magnesiumgehalte, maar het verandert niets aan de hoeveelheid andere opgeloste mineralen. Zacht water is dus even gezond als hard water.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Wat doet een TDS-meter? Een TDS-meter meet het aantal opgeloste vaste stoffen in het drinkwater in parts per million (ppm). De meter berekent het TDS-gehalte in het water. Hoe hoger de waarde uitvalt, des te meer vervuiling in het water aanwezig is.
Dan is het mogelijk om het water uit uw kraan zelf te testen en door een gespecialiseerd laboratorium te laten analyseren. Een testkit bestelt u gemakkelijk via de website www.loodinwatertesten.nl. Het Waterlaboratorium in Haarlem doet alle wettelijke monstername voor drinkwaterbedrijven PWN, Waternet en Dunea.
Zuiver water wordt met een pH-waarde van 7 als neutraal beschreven, leidingwater heeft in de regel een pH-waarde tussen 7,0 en 8,5. Alkalische oplossingen hebben een pH-waarde van boven de 7. Hoe hoger de pH-waarde boven de 7 ligt, hoe sterker alkalisch de oplossing is.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Het drinken van onthard water is net zo veilig. Voor je gezondheid doet water uit een waterontharder zo gezien niets, behalve dat de smaak van zacht water stukken lekkerder is.
Een waterontharder plaatst u in de buurt van de hoofdkraan, omdat dat het punt is waar het leidingwater uw huis binnenkomt. U kunt een monteur inschakelen voor de installatie, maar het is ook mogelijk om de waterontharder zelf te plaatsen. Bovendien scheelt dat ook wat centen in de portemonnee.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken.
CONCLUSIE: gemiddelde prijs voor een waterontharder
Voor een instapmodel mag je rekenen op prijzen vanaf 700 euro. Voor de plaatsing van een waterontharder in een woning van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik kan je gemiddeld gesproken rekenen op een prijs tussen 1.000 en 2.000 euro.
Voor de AquaCell gebruikt u blokken zout van slechts 4 kilogram per stuk. Die zijn per kilo in aanschaf iets duurder, maar het zout is veel gemakkelijker in gebruik en u heeft er minder van nodig.
Kalk in het water
Door de hoeveelheid kalk in het harde water raakt de huid en uw haar geïrriteerd en kunnen vocht en oliën niet meer goed doordringen. Kalk mengt zich tevens met de natuurlijke oliën van uw haar, waardoor het er vettig en futloos uit kan zien.