Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is schade aan de hersenen, die na de geboorte is ontstaan. NAH kan allerlei beperkingen veroorzaken. U leert met uw beperkingen omgaan in een revalidatiecentrum. Met uw vragen kunt u terecht bij Breinlijn, de huisarts of een casemanager NAH.
Al onze zorgcoaches en hulpverleners hebben de NAH Zorg basisopleiding gevolgd en veelal nog diverse aanvullende cursussen. Ook werken we samen met specialisten in de noordelijke ziekenhuizen en met revalidatie instellingen, huisartsen, wijk,- en gebiedsteams, gemeente bestuurders, hersenletselteams en nog veel meer.
Heb je 24-uur per dag professionele zorg en ondersteuning nodig?Dan kun je wonen in een van de locaties van InteraktContour.Hier woon je zo zelfstandig mogelijk.
Hersenletsel kan gevolgen hebben voor verschillende gebieden van het functioneren, zoals bewegen (motoriek), denken (cognitie) en emoties en gedrag. Zichtbare gevolgen zijn bijvoorbeeld (gedeeltelijke) verlammingsverschijnselen of verlies van spierkracht.
Sociale problemen
De gevolgen van NAH kunnen bij mensen met NAH en hun naasten leiden tot depressieve klachten, angsten en tot overbelasting van de partner.
Steeds meer mensen leven langer met de gevolgen van hersenletsel. En ook in de chronische fase kan het herstel doorgaan. Het is dus niet zo dat er na dat eerste jaar geen of maar weinig herstel optreedt; zeker niet. Er kunnen jarenlang kleine verbeteringen optreden, ook in de chronische fase.
Veel mensen met hersenletsel hebben last van ontremming. Bij ontremd gedrag heeft iemand moeite zijn impulsen en gedrag te controleren, alsof de 'natuurlijke rem' eraf is.
Er zijn twee soorten hersenletsel: traumatisch en niet-traumatisch. Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam, zoals een val of een verkeersongeluk. Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam, zoals een beroerte, infectie of tumor.
Achtergrond. Neuropsychiatrische gevolgen van NAH is een verzamelterm voor een breed scala aan psychiatrische stoornissen, waaronder gedragsproblemen en persoonlijkheidsverandering, wordt geschaard. Kenmerkend is de directe of indirecte relatie met de aanwezige schade aan het brein.
Wil je graag werken met deze doelgroep, maar weet je niet precies welke vacature bij je past? Neem contact met ons op via onze open vacature NAH. We gaan graag met je in gesprek over de kansen en mogelijkheden!
Tijdelijke opname/respijtzorg
Iemand met dementie kan tijdelijk worden opgenomen, bijvoorbeeld in een verzorgingshuis, verpleeghuis, zorghotel of zorgboerderij. Ook kan een vrijwilliger tijdelijk in huis komen zodat de persoon met dementie niet ergens anders naar toe hoeft.
Je kan wel ergens anders wonen, zoals bij familie of op internaat. Daarvoor moeten je ouders of voogden wel toestemmen. Vanaf 17 jaar kan je uitzonderlijk ook begeleid alleen gaan wonen. Dat heet ook wel 'begeleid zelfstandig wonen', 'Contextbegeleiding Autonoom Wonen' of 'CBAW'.
Langer thuis wonen met hulp gemeente
De gemeente speelt een belangrijke rol bij het langer zelfstandig wonen. Als u het thuis niet meer alleen redt, kunt u bij de gemeente terecht voor advies en informatie. De gemeente bespreekt dan met u wat u nog zelf kunt.
Wat zijn de grootste problemen waar veel mensen met NAH tegenaan lopen bij het vragen om hulp? Veel mensen krijgen cognitieve problemen, waardoor ze zich moeilijk kunnen uitdrukken, hierdoor worden ze vaak niet begrepen, er is soms niet genoeg kennis van naasten, maar soms ook onvoldoende kennis van zorgverleners.
Langdurig overprikkeld
Een teveel daarvan kan leiden tot klachten zoals slaapproblemen, depressie, burn-out, angststoornissen, hartklachten en maag- en darmklachten. Langdurige overprikkeling kan klachten waar je last van hebt verergeren waardoor je steeds minder goed functioneert in het dagelijks leven.
NAH kan resulteren in stoornissen en beperkingen op verschillende domeinen. De symptomen kunnen zeer gevarieerd zijn zowel door de ernst van de stoornissen en beperkingen als door individuele verschillen. De stoornissen door NAH kunnen van fysieke, sensorische, cognitieve of gedragsmatige/emotionele aard zijn.
NAH kan zichtbare gevolgen hebben (lichamelijke gevolgen), maar ook onzichtbare gevolgen hebben. Onzichtbare gevolgen zijn de cognitieve problemen (in het denken en doen zoals geheugen- of concentratieproblemen), maar kunnen ook veranderingen veroorzaken in iemands persoonlijkheid, gedrag en emoties.
Nah valt in de meeste gevallen onder een chronische aandoening. De behandelingen worden na de 20e behandeling vergoedt vanuit de basisverzekering.
Chronische hersenaandoeningen die geleidelijk zijn ontstaan, zoals dementie, parkinson of epilepsie: 1.337.800 mensen. Niet Aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een beroerte en traumatisch hersenletsel: 645.900 mensen.
Het dwanghuilen of –lachen is een adequate reactie, bijvoorbeeld lachen om een grap, maar de controle op de reactie ontbreekt; de reactie is te heftig en/of de patiënt kan niet tijdig stoppen. De klachten kunnen zeer beperkend werken in het sociale verkeer.
Als het bezoek weg is gedraagt hij zich weer agressief. Het gevaar is dan je dan denkt dat iemand zijn impulsen best kan beheersen als hij het maar wíl. Ontremd gedrag als gevolg van hersenletsel kan voor veel problemen zorgen. Eetontremming leidt vaak tot overgewicht.