In zeezout en dieetzout zitten bijvoorbeeld van nature kleine hoeveelheden jodium; deze zijn daardoor niet toegestaan. Tijdens de bereiding in de fabriek kan jodium in de vorm van keukenzout aan voedingsmiddelen worden toegevoegd. Deze voedingsmiddelen zijn niet toegestaan.
Bakkerszout bevat 50-65 mg jodium per kg zout. Zeezout bevat van nature wel wat jodium maar dat is zo weinig (0,14 – 1,42 mg per kg), dat brood bereid met zeezout niet noemenswaardig bijdraagt aan de jodiuminname.
Puur keukenzout zonder jodium is eenvoudig verkrijgbaar bij de supermarkt (AH, Jumbo, COOP), prikt niet en is voordelig. Een potje puur keukenzout van Jozo (de variant zonder jodium) kost slechts 0,38 euro en bevat voldoende zout voor ruim 40 neusspoelingen!
De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines. Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid. Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout.
Gezondheidsrisico's van zout
Maar als we te veel natrium binnen krijgen ontstaat het risico op een hoge bloeddruk, wat weer de kans op hartinfarcten, beroerten en nierschade vergroot. Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander.
Zout met toegevoegde jodium zit een klein beetje jodium in, maar alsnog zijn alle mineralen eruit gefilterd. Daarom kan je het beste kiezen voor onbewerkt zeezout en het liefst de grove variant. Deze bevatten de meeste gezonde stoffen die je nodig hebt om goed te functioneren.
Zout bevat van nature geen jodium en is dus niet hetzelfde als jodium. Soms wordt door een bakker of fabrikant jodium toegevoegd aan zout. Dat noemen we gejodeerd zout. Bijvoorbeeld brood, broodvervanger of keukenzout kan gejodeerd zout bevatten.
Seasonello Grof Zeezout Verrijkt met Jodium, 10,58 Ounce.
Omdat roze Himalayazout ongeraffineerd is, wordt er geen jodium toegevoegd . Er kan een sporenhoeveelheid natuurlijk jodium aanwezig zijn, maar niet zoveel als gejodeerd keukenzout.
Zelf je eten bereiden en baas zijn over de zoutpot is de beste optie. Zoutbeperking wordt vaak als eerste redmiddel bij een hoge bloeddruk ingezet. Goed zout dat nog mineralen en sporenelementen bevat – zoals Himalaya of Keltisch zeezout – kan echter een bijdrage leveren aan een gezonde bloeddruk.
Mensen combineren jodium met keukenzout om het jodiumtekort te verminderen. Er zijn nog veel meer gezondheidsvoordelen verbonden aan het gebruik van gejodeerd zout in uw dieet. Verhoogt de schildklierfunctie. Uw schildklier is afhankelijk van jodium om de productie van schildklierhormonen, zoals triiodothyronine en thyroxine, te verhogen.
Aan andere soorten zout, zoals Himalaya zout, wordt geen jodium toegevoegd. Dit is onbewerkt zout en komt rechtstreeks uit de zoutmijnen in Pakistan. Als je voor een ander zoutsoort kiest dan tafelzout zorg er dan voor dat je wel voldoende jodium binnen krijgt.
De belangrijkste verschillen tussen zeezout en keukenzout zitten in hun smaak, textuur en verwerking . Zeezout komt uit verdampt zeewater en wordt minimaal verwerkt, waardoor het sporenelementen kan bevatten. De mineralen die zeezout bevat, zijn afhankelijk van het water waaruit het is verdampt.
Maar nu niet meer, er is zout genoeg in de wereld. En het is allemaal grofweg hetzelfde: er zit geen heel groot verschil tussen zeezout of keukenzout, beide bestaan grotendeels uit natriumchloride.
Zeezout is doorgaans gezonder dan standaard keukenzout omdat het nog spoorelementen van magnesium, calcium, kalium, zink en andere mineralen bevat. Bij keukenzouten worden al die gezonde mineralen weggefilterd.
Keltisch zeezout bevat geen jodium. Aan de meeste soorten zout die je in de supermarkt kunt vinden wordt jodium toegevoegd. In het Keltisch zeezout zit niet tot nauwelijks jodium, dit wordt ook niet toegevoegd.
Zeezout komt uit een natuurlijke bron en bevat nog andere mineralen, maar bevat geen jodium . Door niet-geïoniseerd zeezout te kiezen, kunnen mensen het risico lopen op een jodiumtekort, en daarom moeten ze in hun dieet op zoek gaan naar andere bronnen van jodium.
Ons normale keukenzout bestaat uit de scheikundige elementen natrium en chloor, natriumchloride. Sommige mensen denken dat het grove zeezout beter is dan het normale keuzenzout, maar ze hebben dezelfde chemische samenstelling. Zeezout is dus niet beter of slechter dan gewoon zout.
In het mariene milieu vormen zeewieren – zeealgen – de belangrijkste leverancier van jodium [9]. Het jodiumgehalte van zeewier en de chemische vorm ervan varieert per soort, maar is over het algemeen groter bij bruin zeewier (kelpen) dan bij de groene of rode varianten [9].
Om natriumchloride en jodium te scheiden kun je het mengsel het beste lichtjes verwarmen . De donkerpaarse jodiumdampen kunnen worden opgevangen en gekoeld, waardoor vast jodium ontstaat. Tijdens dit proces wordt natriumchloride niet beïnvloed.
Is er een gezondheidsvoordeel aan het eten van zeezout? De meeste zeezouten bieden geen echte gezondheidsvoordelen. De minieme hoeveelheden sporenelementen die in zeezout worden aangetroffen, kunnen gemakkelijk worden verkregen uit ander gezond voedsel. Zeezout bevat over het algemeen ook minder jodium (toegevoegd om struma te voorkomen) dan keukenzout.
Sublimatie is de beste methode om jodium van keukenzout (NaCl) te scheiden . Omdat jodium sublimeerbaar is, zal het bij lichte verwarming direct van vaste stof overgaan en kunnen de jodiumdampen worden opgevangen terwijl keukenzout als zodanig overblijft.
Sommige zouten worden als gezonder beschouwd dan andere, zoals roze Himalayazout en verschillende soorten zeezout . Deze worden vereerd vanwege hun smaak en textuur in vergelijking met gewoon keukenzout. Sommigen hebben ook de voorkeur omdat de meeste (maar niet alle) minder verwerkt zijn en mogelijk meer sporenelementen bevatten.
“Zout is zout is zout, of het nu roze of wit is of in kleine kristallen of grote vlokken zit – het is niet goed voor ons, en zeezout is niet gezonder dan keukenzout als het gaat om het effect op de bloeddruk en de gezondheid van het hart” zegt dr. .
Het jodiumhoudend keukenzout zoals je dat bij de supermarkt kan kopen, zoals het bekende "Jozo zout", bevat minder jodium dan het bakkerszout. Bij gebruik van Jozo zout kunnen dus op termijn gezondheidsproblemen ontstaan vanwege een jodium tekort.