Doppio is eigenlijk niets anders dan een dubbele espresso. Doppio is dan ook de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. De dubbele shot espresso wordt vaak geserveerd in een cappuccino kopje.
Net als een enkele espresso wordt een doppio gezet door heet water onder hoge druk door gemalen koffie te persen. Bij de dubbele espresso wordt er gewoon een dubbele hoeveelheid koffie en water gebruikt. Er ontstaat vervolgens een sterk geconcentreerde koffie met een krachtige smaak.
Doppio is namelijk de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. Het is dus tweemaal de normale dosering espresso. Het totale volume van een espresso doppio is ongeveer 75 tot 95 ml.
"Als je een caffè doppio bestelt in Italië, dan onvang je een compacte, kop met espresso die een fantastische smaakexplosie met een lange nasmaak geeft. Letterlijk heb je zojuist een dubbele espresso besteld.
Meestal wordt de doppio espresso daarom gezet met een dubbele portafilter. Hierdoor worden twee espresso's tegelijkertijd gezet en hebben ze ook dezelfde temperatuur. Als je in een koffiebar een latte macchiato besteld wordt meestal ook een doppio gebruikt en die krijgt hierdoor soms ook de bijnaam espresso macchiato.
Zwarte koffie blijft de meest gedronken koffiesoort van Nederland. Wel is er een verschil tussen mannen en vrouwen. Zo geven vrouwen bijvoorbeeld meer de voorkeur aan koffie met melk, zoals een Cappuccino of Latte Macchiato.
De ristretto is de sterkste koffiesoort die gezet kan worden en bevat dus de minste hoeveelheid water. In totaal bevat een ristretto shotje zo'n 15ml koffie. De bereiding (in koffietermen heet dat extractietijd) is net zo lang als een espresso.
De flat white heeft namelijk net als de latte een melklaag op de koffie. Wat maakt een flat white dan zo speciaal? De kleine, sterke espresso en de textuur van de melk: een zijdezachte schuimlaag bovenop de koffie. Een heerlijke koffie met gestoomde melk, zonder bubbeltjes.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
Wat is een Americano? Een Americano bestaat uit espresso, aangelengd met een even grote hoeveelheid heet water. De smaak die zo gecreëerd wordt, doet dankzij haar zachte en milde tonen denken aan filterkoffie.
Pak bij je eerste bakje koffie niet meteen een espresso of een kopje zwarte koffie. Om te wennen aan de smaak kan je ook beginnen met een cappuccino, latte, een macchiato of een koffie verkeerd. Doordat deze koffiesoorten met veel melk of slagroom gemaakt worden is de smaak wat minder heftig.
U kunt een caffè lungo dus zien als een uitgerekte espresso. Voor de bereiding van een caffè lungo gebruikt u dezelfde hoeveelheid gemalen koffie als een espresso. Het verschil zit hem in de hoeveelheid water die door de koffie wordt geperst.
Kort samengevat: Wat is een macchiato? Een macchiato - dus niet te verwarren met een latte macchiato - is een espresso met een wolkje melkschuim. Ideaal voor mensen die espresso te sterk van smaak vinden en voor wie cappuccino teveel melk bevat. Macchiato is het Italiaanse woord voor 'bevlekt'.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Heb je behoefte aan een dubbele dosis cafeïne, dan bestel je een caffè doppio, een dubbele espresso, of een caffè ristretto, een supersterke espresso waarvoor nog minder water wordt gebruikt dan bij het bereiden van een gewone espresso. Als je espresso eigenlijk net iets te sterk vindt, bestel dan een caffè lungo.
Dubbel genieten met een Doppio
Doppio is eigenlijk niets anders dan een dubbele espresso. Doppio is dan ook de Italiaanse benaming voor 'dubbel'. De dubbele shot espresso wordt vaak geserveerd in een cappuccino kopje. Veel koffieliefhebbers kiezen standaard voor een doppio in plaats van een enkele espresso.
Het lijkt op een cafébonbon maar wordt zonder koffie geserveerd, maar een mix van zoete, gecondenseerde melk en warme slagroom. De verhouding gecondenseerde melk tot hete melk is 1: 1.
Flat White, het chique zusje van de latte macchiato; kleiner, sterker én verfijnder. Deze koffievariant bestaat uit een deel sterke espresso, twee delen warme melk en een dun laagje schuim. Het schuim moet superfijn en niet te droog zijn, zodat er een fluweelzachte textuur ontstaat.
Het verschil zit vooral in de melk. Een flat white wordt doorgaans met minder melkschuim gezet. Bij een cappuccino wordt er meer melkschuim gebruikt en ligt deze normaal gezien mooi op de crema van je espresso, maar tegenwoordig wordt ook bij een cappuccino latte art gemaakt met het melkschuim.
Als je een sterkere koffiesmaak wilt, vraag je barista om een caffè macchiato. Maar als je een beetje koffie in de melk wilt, vraag dan om een cappuccino of een schuimige latte macchiato. Wil je iets dat er een beetje tussenin zit?
Een latte macchiato en cappuccino bevatten ongeveer evenveel koffie, dus daar komt het verschil in calorieën niet vandaan. Überhaupt is zwarte koffie geen boosdoener tijdens je dieet: het bevat nagenoeg geen calorieën. Waar de calorieën wel vandaan komen, is de melk.
Een Latte macchiato is een koffiedrank die bestaat uit laagjes van melk en Espresso. Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk.
1. Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso - cups. Wij hebben een beste koffie test uitgevoerd en de Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso -cups zijn uitgeroepen tot beste koffie 2022! Dit op basis van zijn heerlijke smaak en unieke eigenschappen waarmee jij echte Italiaanse koffie in huis haalt.
Dit terwijl de doorlooptijd en de hoeveelheid gemalen koffie hetzelfde blijft. Hierdoor komen er meer oliën en aroma's vrij bij een ristretto. Dit maakt de koffie zeer geconcentreerd. Daarom heeft een ristretto een vollere en sterkere smaak dan een espresso.
Hoe meer koffiedeeltjes (gemalen koffie) er zijn des te meer extractietijd er is en dat geeft meer smaakstoffen in de koffie. Het resultaat is een sterke en vaak bittere koffie. Gebruik je een grovere maalgraad dan zal de koffie minder sterk en bitter smaken.