Hoe werkt een sifon? Een sifon houdt nare geurtjes tegen doordat er water wordt vastgehouden in de sifon waar de luchtjes niet doorheen kunnen komen. Een sifon is bevestigd tussen het aangesloten toestel en de riolering. Een sifon wordt bijvoorbeeld aangesloten op een wastafel, douche, toilet of bad.
Reukafsluiter. De reukafsluiter is een van de meest bekende stankafsluiters. In veel doucheputten is deze vorm van stankafsluiting te vinden. De reukafsluiter wordt over de standpijp geplaatst waardoor er altijd een laagje water in de vloerput blijft staan wat geurtjes weert.
Het sifon zit onder de wasbak en dient als stankafsluiter, maar doordat er soms zeepresten in blijven zitten, kan het voorkomen dat de badkamer stinkt naar riool. Om deze schoon te maken draai je het sifon, ook wel zwanenhals genoemd, voorzichtig los en zet je een lege emmer onder de afvoer om lekken te voorkomen.
Bij de flessifon gaat de (rechte) afvoerbuis over in een bekervormige bak waar het water zich in verzamelt. Dit is een ruimtebesparende oplossing die vaak bij fonteinen met een kleine inbouwdiepte wordt gebruikt, bijvoorbeeld in gastentoiletten. Bekersifon is gewoon een andere naam voor flessifon.
Beluchter voorkomt stankoverlast
Als er onderdruk ontstaat kan een sifon - die dient als stankafsluiter - (deels) leeg getrokken worden. Hierdoor ontstaat er een open verbinding met de riolering. De rioollucht trekt dan door de leegstaande sifons door je woning of bedrijfspand.
Bij een ontluchter verwacht u dat het onderdeel van de afvoer ook voor het afvoeren van lucht zou kunnen zorgen. De leidingen worden immers ontlucht. Dit is niet het geval bij een beluchter voor de afvoer. Er wordt enkel lucht toegevoegd, maar niks afgevoerd.
Een beluchter is nuttig om onderdruk in de leiding te voorkomen tijdens het doorspoelen. Een ontluchter kan nuttig zijn in geval er iets mis is met het rioleringsstelsel waardoor er overdruk zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld sputterende of verstopte wc's tot gevolg.
Nee. Het plaatsen van een duiker op de huisaansluiting wordt afgeraden, omdat dit het risico op verstopping vergroot. In sommige gemeenten is de plaatsing van een dergelijk toestel net vóór de aansluiting op de openbare riolering echter verplicht.
Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in. Doordat er wat water in blijft zitten, komen de luchtjes van het riool niet in je huis terecht.
De sifon op de afvoer aansluiten
Schuif eerst de wartel over de afvoerbuis van 32 mm of 40 mm en vervolgens de knelring. Steek de buis zonder lijm in de uitgang van de sifon (minimaal 2 cm) en duw de wartel en de ring richting de sifon. Draai de wartel stevig aan. Hierdoor komt de afvoerbuis klem te zitten.
Vaak kun je dit probleem zelf oplossen door de sifon open te draaien en van binnen schoon te maken. Soms moet je de leiding ontstoppen met een 'plopper' of een ontstoppingsveer. Pas op met chemische middelen. Ze kunnen je leiding aantasten en problemen veroorzaken in de rioolwaterzuiveringsinstallatie.
Geur meet men over het algemeen met behulp van de menselijke neus. Volgens een gestandaardiseerde methode worden met behulp van een olfactometer verschillende verdunningen gemaakt van een luchtmonster dat geurcomponenten bevat.
Veiligheidshalve kan je ook nog een sifonput plaatsen tussen de overloop van de septische put en de riolering. De buis voor het huishoudelijk afvalwater zou ook van een sifonput voorzien moeten worden om te voorkomen dat er geuren uit de septische put terug naar de woning kunnen trekken.
Wanneer u een PVC beluchter of een ander soort beluchter op uw riool plaatst dan wordt de afvoer afgesloten met een klepje. Wanneer er sprake is van onderdruk in het riool dan wordt dit klepje geopend en kan er lucht het riool in gezogen worden. Wanneer er geen sprake meer van onderdruk is dan sluit het klepje weer.
Indien er onderdruk ontstaat in de PVC afvoerbuis van uw riolering wordt het klepje van de PVC beluchter dat normaal gesloten is, geopend. Nu wordt er lucht naar binnen gezogen, waardoor de onderdruk in de leiding verdwijnd.
Het is aan te raden om een sifon jaarlijks te reinigen, maar in de praktijk gebeurd het vaak minder.
Door beluchting wordt gezorgd dat een afvoer bij het leegstromen voldoende lucht mee krijgt om het water goed te laten wegstromen. En eventueel leegtrekken van een sifon kan daarmee verholpen worden. Vooral bij sifons van gootsteen en wasmachine e.d. kan een beluchte sifon erg nuttig zijn.
Inderdaad, voor de afvoer van je wasmachine krijg je een sifon. De kans is wel groot dat het water bij de aansluiting van de CV naar buiten spuit. Via die buis komt de stank van het riool ook naar buiten. Ik denk dat er misschien wel meer vuil in het horizontale deel van de buis achter kan blijven.
Een sifon houdt nare geurtjes tegen doordat er water wordt vastgehouden in de sifon waar de luchtjes niet doorheen kunnen komen. Een sifon is bevestigd tussen het aangesloten toestel en de riolering. Een sifon wordt bijvoorbeeld aangesloten op een wastafel, douche, toilet of bad.
De korf of emmer zorgt hier eveneens voor het opvangen van afval zoals bladeren, papiertjes of slib. Bij een gemengd riool heb je weer een reukafsluiter nodig. Hierbij maakt men een onderscheid tussen regenwateraflopen met een zogenaamde sterfput (nl. een lipvormige reukafsluiter) en regenwateraflopen met een klok.
Een afvoer die borrelt kan een voorbode zijn van een verstopte afvoer. De afvoer zit op dit moment nog niet volledig verstopt, maar er is wel sprake van vernauwde afvoer. U hoort dan dat de afvoer borrelt, en dit komt doordat er zich lucht in de leidingen bevind.
Zorg dat de beluchter bereikbaar blijft om deze indien nodig te kunnen reinigen. Met de lucht kunnen vuildeeltjes worden meegezogen, die ervoor kunnen zorgen dat het klepje niet meer goed sluit. Gebruik een beluchter met dezelfde diameter als de buis. Zet dus geen 50 mm beluchter op een 110 mm buis.
Water heeft lucht nodig om af te voeren en deze lucht wordt onttrokken aan de beluchting van het rioolstelsel. De beluchter van het riool kan verstopt raken, waardoor de vieze lucht zich door een wasbak of wasmachine-aansluiting verspreid.